استان زنجان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استان زنجان که آن را فلات زنجان نیز می نامند، در ناحیه مرکزی شمال غربی ایران واقع شده است. مساحت استان معادل ۲۲۱۶۴ کیلومتر مربع می باشد و مرکز آن نیز شهر زنجان است. استان مذکور از دو منطقه کوهستانی و جلگه ای تشکیل یافته است. مناطق کوهستانی این استان اغلب دارای قله های مرتفع هستند و در نواحی شمالی شهرستان زنجان, بخش های مرکزی، طارم علیا، طارم سفلی، ماه نشان، ایلات قاقازان و در غرب و جنوب غربی آن، شهرستان خدابنده (قشلاقات افشار) قرار گرفته اند. سایر نقاط استان را مناطق جلگه ای یا دشت های آن در برمی گیرند.بلندترین نقطه استان در ارتفاعات تخت سلیمان (بیش از ۳۰۰۰ متر) و کمترین در قزل اوزن در گیلوان (بیش از ۳۰۰ متر) می باشد.
از نظر آب و هوایی فصل سرمای منطقه از اوایل آذر ماه با بارش برف های پیاپی که سراسر استان و به ویژه ارتفاعات را می پوشاند شروع می شود و معمولاُ تا اواخر فروردین ماه ادامه دارد.

رودها
رودهای مهم در این استان قزل اوزن، زنجان رود، ابهر رود (رود کبیر) است. رود قزل اوزن رودی جوشان وخروشان است و از کوههای کردستان سرچشمه گرفته و پس از توقفی در پشت سد منجیل نهایتا وارد دریای خزر می گردد.

جمعیت
طبق نتایج مقدماتی سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۸۵ جمعیت استان زنجان، ۹۵۶ هزار و ۲۶۱ نفر است.

زبان
...

پیشنهاد کاربران

استان زنجان یا زنگان ( پیشتر: خَمسه ) یکی از استان های ایران است. مرکز این استان شهر زنجان است. استان زنجان دارای ۸ شهرستان، ۱۹ بخش و ۱۲۱۰ آبادی است که از این تعداد، ۹۷۸ آبادی دارای سکنه و بقیه خالی از سکنه می باشند. این استان در سال ۱۳۹۵ خورشیدی، دارای ۱٬۲۶۴٬۳۲۴ نفر جمعیت بوده است. شهرستان های استان زنجان شامل شهرستان خدابنده، خرمدره، ابهر، طارم، ماهنشان، زنجان، شهرستان ایجرود، سلطانیه می باشند.
...
[مشاهده متن کامل]

این استان در گذشته محال خمسه نام داشت و در زمان قاجار و سلسله های پیشین نیز حاکم نشین بوده و زیر نظر مملکت آذربایجان و با نام ولایت خمسه اداره می شد و بعداً در زمان رضاشاه پهلوی و تشکیل استان های شماره بندی شده زیرمجموعه استان یکم بود و بعدها هم چند سالی هم با گیلان استان مشترکی را تشکیل دادند.
بر پایهٔ دومین قانون تقسیمات کشوری و وظایف فرمانداران و بخشداران ( مصوب ۳ بهمن ۱۳۱۶ خورشیدی ) ، اراک در کنار زنجان جزء استان یکم قرار گرفت. اراک در ۱۹۶۳ میلادی از استان یکم جدا شد.
قزوین در سال ۱۳۷۳ از استان زنجان جدا شد و به استان تهران پیوست، و در سال ۱۳۷۶ به استان قزوین مبدل شد.
هم اکنون استان زنجان دارای ۸ شهرستان، ۱۸ بخش، ۴۸ دهستان و ۲۲ شهر است. شهرستان های آن شامل شهرستان خدابنده، خرمدره، ابهر، طارم، ماهنشان، زنجان، ایجرود، سلطانیه می باشند.
استان زنجان در شمال باختر فلات ایران قرار گرفته است. وسعت استان برابر ۲۱٬۷۷۳ کیلومتر مربع و۱/۴۳ درصد کل کشور را شامل می شود. جمعیّت استان بر اساس آخرین آمار۱٬۲۶۴٬۳۲۴ نفر است.
رودهای مهم در این استان قزل اوزن، زنجان رود، شورکات ( رود کبیر یا ابهررود ) است. بلندترین نقطه استان در ارتفاعات تخت سلیمان ( بیش از ۳۰۰۰ متر ) و کمترین در قزل اوزن در گیلوان ( بیش از ۳۰۰ متر ) می باشد. آثار تاریخی شامل سلطانیه، بازار زنجان، موزه رختشویخانه، موزه مردان نمکی، مسجد جامع زنجان، مقبره قیدار نبی و طبیعت زیبای دوتپه در شهرستان خدابنده، حمام یان یان ، تپه خالصه درخرمدره ، آرامگاه پیر احمد زهرنوش در ابهر، امامزاده زیدالکبیر در ابهر، عمارت ذوالفقاری و معبد داش کسن است.
تنوع آب و هوایی این منطقه موجب ایجاد گونه های متفاوتی از زندگی جانوری شده است. وجود گونه های متفاوتی از حیوانات وحشی و پرندگان مهاجر و جانوران آبزی گردشگران بسیاری را در مواقعی که شکار مجاز است به این منطقه جذب می کند. یکی از حیوانات وحشی که در این استان و در بخش طارم زندگی می کند پلنگ می باشد از ۲۵ سال پیش ناحیه بزرگی به نام انگوران از طرف سازمان محیط زیست، منطقه حفاظت شده اعلام گردیده است. به دلیل شرایط کوهستانی این ناحیه و تأثیرات جریان های جوی مرطوب شمال باختری و باختر آب و هوای استان را می توان تبیین نمود. آب وهوای کوهستانی با زمستانی بسیار سرد و برفی و تابستانی دلپذیر و فصل های بهار و تابستان بهترین زمان برای گذراندن اوقات فراغت در این استان هستند. میزان بارندگی در بهار و زمستان نسبت به سایر فصل ها در این استان بیشتر است. پوشش گیاهی استان در مناطق مختلف متغیر بوده ولی در مجموع از جنگل ها و چراگاه هایی با چشم انداز زیبا تشکیل شده است.

استان زنجاناستان زنجاناستان زنجاناستان زنجاناستان زنجاناستان زنجان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/استان_زنجان

بپرس