اسامی سور قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اسامی سور قرآن. باید بررسی و تحقیقی به عمل آید که چرا هر سوره ای در قرآن به نام و یا نامهای ویژه‏ای اختصاص و شهرت یافته است
بسیاری از سوره‏های قرآن کریم دارای یک عنوان و اسمند و تعدادی دیگر دو یا چند نام دارند; مثلا برخی از سوره‏هایی که دو نام دارند، عبارتند از: حم عسق شوری; جاثیه الشریعة; قتال، محمد; الرحمن، عروس القرآن. سوره‏هایی که سه نام دارند: مائده، العقود، المنقذه; غافر، الطول، المؤمن. نمونه‏ای از سوره‏هایی که برای آنها چندین نام ذکر گردیده‏است: براءة، التوبة، الفاضحه، الحافره. جلال الدین سیوطی برای این سوره بیش از ده اسم ذکر کرده است.

← اسامی سوره حمد
در تسمیه و نامگذاری سوره‏های قرآن جهات مختلفی مورد نظر بوده است.
۱. نامگذاری به اعتبار موضوعی که سوره از آن بحث می‏کند: مثل سوره نساء، حج، توحید، انبیاء، احزاب، مؤمنون، منافقون و کافرون.
۲. نامگذاری سوره‏ها به نام پیامبران یا اشخاصی که داستان آنها در سوره‏ها آمده‏است; مثل سوره‏های نوح، هود، ابراهیم، یونس، یوسف، سلیمان، محمد ص، لقمان، مریم، آل عمران، مؤمن و کهف.
۳. نامگذاری سوره‏ها به اعتبار حروف مقطعه‏ای که در اول سوره وجود دارد: مثل سوره‏های ق، ص، یس و طه.
۴. نامگذاری سوره‏ها به نام بعضی از حیوانات که در هر مورد ویژگی خاصی مورد نظر بوده است: نظیر سوره‏های بقره، نحل، نمل و عنکبوت.
۵. نامگذاری سوره بر اساس مهم‏ترین قسمت ‏سوره: مانند سوره‏های جمعه، فتح، واقعه، حدید و مطففین.
۶. نامگذاری بر اساس اولین نامی که در سوره به آن سوگند خورده شده‏است: مانند سوره‏های الفجر، الشمس، الضحی، التین و العادیات.
به طور کلی می‏توان گفت معیار عمده در نامگذاری، مهم‏ترین موضوعی بوده است که در سوره مطرح شده و یا جالب‏ترین چیزی که در سوره محور آیات قرار گرفته است.


نامگذاری سور
برخی بر این عقیده‏اند که نامگذاری سوره‏ها توقیفی است; به این معنا که تنها باید از جانب پیامبر صورت گرفته باشد و دیگران مجاز به تعیین نام برای سوره‏های قرآن نیستند.

← دیدگاه سیوطی
...

پیشنهاد کاربران