ازوریت

دانشنامه عمومی

آزوریت. آزوریت ( Azurite ) با فرمول شیمیایی Cu32 کانی نرم مس است که در اثر هوازدگی رسوب های سنگ معدن مس ایجاد می شود. پس از آنکه اولین بار در شسی له مین[ ۱] نزدیک لیون فرانسه کشف شد آن را با نام شسیلیت[ ۲] نیز می شناسند. این کانی در زمان باستان نیز شناخته شده بود، در تاریخ طبیعی پلینیوس از آن با نام یونانی kuanos به معنی «آبی سیر» یاد شده است. نام لاتین آن نیز caeruleum است. به دلیل رنگ آبی کم نظیر این کانی از زمان باستان همیشه تمایل بوده که این کانی را به رنگ آسمان آبی بی ابر مرتبط کنند؛ ولی نام انگلیسی امروزی آن Azurite به این دلیل انتخاب شده است که هر دو کلمه های azurite و azure ( به معنی رنگ نیلی یا لاجوردی ) از عربی شدهٔ کلمهٔ پارسی لاژورد lazhward منطقه ای که به دلیل داشتن سنگ لاجورد معروف است، گرفته شده اند. این کانی بسیار فراوان است و در آلمان، فرانسه، شیلی، استرالیا و آمریکا یافت می شود.
بلورهای آزوریت به شکل تک شیب است و اگر این بلورها به اندازهٔ کافی بزرگ باشند که دیده شوند به شکل بلورهای آبی تیرهٔ منشوری دیده می شوند. نمونه های آزوریت معمولاً به شکل توده ای تا گلوله گلوله و به صورت چکنده دیده شده اند. این کانی معمولاً با گذر زمان در اثر هوازدگی رنگش روشن تر می شود چون سطحش به کانی مالاکیت تبدیل می شود. آزوریت در برابر حرارت از بین می رود، دی اکسید کربن و آب ازدست می دهد و به خاکهٔ ( پودر ) اکسید مس II تبدیل می شود. آزوریت ترد است و علاوه بر اسیدها در آمونیاک نیز به راحتی حل می شود.
قرن ها از آزوریت به عنوان رنگدانه استفاده می شد. بسته به میزان کربنات مس موجود در آن دامنه ای از رنگ آبی از آن بدست می آید. رنگ حاصل از آن به آبی کوهستان[ ۳] یا سنگ ارمنی[ ۴] یا در زبان ایتالیایی به آبی مگنا[ ۵] شناخته می شد. آزوریت وقتی با روغن مخلوط شود رنگ سبز و وقتی با زردهٔ تخم مرغ مخلوط شود رنگ سبز - خاکستری بدست می آید. نام های دیگر آن Blue Bice و Blue Verditer است. Verditer عنوانی است که به رنگ های بدست آمده از فرایندهای شیمیایی داده می شود. نمونه های قدیمی تر رنگدانه های آزوریت به دلیل هوازدگی و تبدیل شدن به مالاکیت بیشتر به رنگ سبز نزدیک اند.
گاهی آزوریت با رنگ آبی فرادریا[ ۶] که با ارزش تر است اشتباه گرفته می شود برای شناسایی این دو باید به تفاوت رفتار آن ها در برابر گرما توجه کرد[ ۷] ؛ در حالی که آبی فرادریا در برابر حرارت مقاوم است ولی آزوریت در اثر گرما سیاه می شود ( اکسید مس ) . البته اگر آزوریت به آرامی حرارت بیند به رنگدانهٔ آبی سیر تبدیل می شود که در گذشته در ژاپن از آن در نقاشی استفاده می شد.
عکس آزوریتعکس آزوریتعکس آزوریتعکس آزوریتعکس آزوریت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آزوریت. آزوریت (Azurite)
کانی آبی رنگی با فرمول Cu۳(OH)۲(CO۳). غالباً با کانی سبزرنگی به نام مالاکیت، با فرمول Cu۲(OH)۲(CO۳) همراه است. هر دو کانی کربنات قلیایی مس اند و درنتیجۀ دگرسانی کانی های سولفیدی مس تشکیل می شوند. مهم ترین کانسارهای آزوریت و مالاکیت در چِسی، واقع در نزدیکی لیونِفرانسه، در کوه های اورالروسیه، در استرالیا، و در آریزونای ایالات متحدۀ امریکا قرار دارند. سختی این کانی ها۳.۵ تا ۴ است. چگالی آزوریت۳.۸ و چگالی مالاکیت ۴ است. از آزوریت و مالاکیت به منزلۀ رنگدانه استفاده می کنند. با ساییدن آزوریت پودری آبی رنگ و با ساییدن مالاکیت پودری سبزرنگ حاصل می شود. هر دو کانی جلای شیشه ای خوبی دارند و هرگاه به خوبی صیقل داده شوند، جنبۀ تزیینی پیدا می کنند. از عهد باستان این کانی ها را به منزلۀ سنگ قیمتی (گوهر) به کار می برده اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس