ارتاشات

دانشنامه عمومی

آرتاشات. آرتاشات یا اَردْشاد ( به ارمنی: Արտաշատ ) یک شهرک در ارمنستان است که در استان آرارات واقع شده است. در کیلومتری شمال آرتاشات، مرکز استان آرارات واقع شده است. [ ۳] آرتاشات شهرکی است قدیمی در کرانه رود ارس است. این شهرک مرکز استان آرارات است.
نام آرتاشات از زبان فارسی میانه گرفته شده و از دو جزء ارد ( حق ) و شاد تشکیل شده و به معنی «شادی حق» است. [ ۴]
این شهر توسط شاه آرتاشس یکم در ۱۷۶ پ. م. بنیاد شده بود و از سال ۱۸۵ تا ۱۲۰ پیش از میلاد پایتخت پادشاهی ارمنستان و مرکز سیاسی و فرهنگی ارمنی ها بشمار می آمد. [ ۵] و با عنوان «وُستان هایوتس» ( دربار ارمنیان ) معروف بود. [ ۶]
آرتاشات ۱۸٫۳ کیلومتر مربع مساحت و ۲۲٬۲۶۹ نفر جمعیت دارد و ۸۳۰ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است. در کیلومتری شمال آرتاشات، مرکز استان آرارات واقع شده است.
نمودار جمعیتی آرتاشات از ۱۹۴۵ میلادی:
از مراکز فرهنگی این شهر «تئاتر آمو خارازیان» و «فرهنگسرای شارل آزناوور» است. شارل آزناوور خواننده سرشناس فرانسوی ارمنی تبار است.
شهرهای زیر خواهرخوانده های آرتاشات هستند.
• 18th district of Budapest
• کلمر, فرانسه[ ۸] از ۲۰۰۳
• سرگئو کاراپتیان, سیاستمدار و وزیر پیشین کشاورزی.
• گوسان هایکازون, آهنگساز معاصر.
• واروژان یپرمیان, نقاش برجسته.
• گقام کادیمیان, بازیکن فوتبال.
عکس آرتاشاتعکس آرتاشاتعکس آرتاشاتعکس آرتاشاتعکس آرتاشاتعکس آرتاشات

آرتاشات (شهر باستانی). آرتاشات ( آرتاکساتا ) ( ارمنی: Արտաշատ ) یک شهر بزرگ تجارتی که پایتخت تاریخی ارمنستان در دوران حکومت شاه آرتاشس اول بنیانگذار دودمان آرتاشسی ارمنستان بزرگ بود.
آرتاشس اول این شهر در دامنه کوه آرارات بنا کرد.
عکس آرتاشات (شهر باستانی)عکس آرتاشات (شهر باستانی)عکس آرتاشات (شهر باستانی)عکس آرتاشات (شهر باستانی)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آرتاشات. آرْتاشات
پایتخت ارمنستان بزرگ که به وسیلۀ آرتاشِس یا آرتاکسیاس اول (۱۸۹ـ۱۶۰پ م) بنیان گذاشته شده است . آرتاشِس پس از پیروزی رومی ها بر آنتیوخوس ، به رومی ها پیوست و خود را شاه خواند. کمی بعد هانیبال از اهالی کارتاژ نزد آرتاشس آمد و مشاور و معلم او شد و پس از چندی با یافتن محلی مناسب در ساحل ارس ، در ناحیۀ شمال آرارات ، ساخت شهر را به آرتاشس پیشنهاد کرد و با تصویب او شهر آرتاشات را با استحکاماتی درخور پایتخت بنا کرد. ویرانه های این شهر در نزدیکی ایروان قرار دارد. در ۵۸م کوربولو، سردار نرون امپراتور روم ، به هنگام سرکوب تیرداد، برادر بلاش اشکانی که از سوی برادر به فرمانروایی ارمنستان رسیده بود، پس از گریختن تیرداد، آرتاشات را به آتش کشید. در تحولات بعدی تیرداد آرتاشات را بازسازی کرد. این شهر در قرن ۴م به سبب بدی آب وهوا متروک شد.

پیشنهاد کاربران

نام آرتاشات از زبان فارسی میانه گرفته شده و از دو جزء ارد ( حق ) و شاد تشکیل شده و به معنی �شادی حق� است. این شهر جزو ایران باستان بوده است نه تنها آن بلکه کل ارمنستان جزو ایران بود. حتی زبان ارمنی اگر دقت بفرمایید خویشاوندی نزدیکی با زبان پارسی باستان دارد.

بپرس