ادبیات انگلیسی

دانشنامه عمومی

ادبیات انگلیسی ( به انگلیسی: English Literature ) به مجموعه نوشته هایی گفته می شود که به زبان انگلیسی و به قلم سخنوران و اَدیبانی که جزو مردم انگلستان و دیگر ممالک جهان بوده اند سروده یا تصنیف شده است. گستردگی زبان انگلیسی سبب شده که گویندگانی نظیر رابرت برنز اسکاتلندی، جیمز جویس ایرلندی، جوزف کنراد لهستانی، دیلن تامس ولزی، توماس پینچن آمریکایی، وی. اس. نایپل ترینیدادی و ولادیمیر ناباکوف روسی که همگی جزو بزرگ ترین ادبای زبان انگلیسی به شمار می روند دست به خلق آثاری به این زبان بزنند. ادبیات انگلیسی به تنوع گویش های سخنوران این زبان در اکناف جهان است؛ کشورهایی که تحت استعمار و اسکان بریتانیا قرار گرفتند. با وجود گوناگونی نویسندگان ادبیات انگلیسی آثار شاعر شهیر انگلستان، ویلیام شکسپیر همچنان به عنوان برترین سروده های خلق شده به این زبان در سراسر دنیای انگلیسی زبانان به شمار می رود. [ ۱]
تا اوایل سده ۱۹ میلادی بیشتر آثار ادبی زبان انگلیسی توسط اهالی بریتانیا نوشته می شد. پس از آن، زمان پیدایش نویسندگان بزرگ در ایالات متحده آمریکا فرا رسید. در سده ۲۰ آمریکا و ایرلند بسیاری از مهم ترین آثار ادبی زبان انگلیسی را تولید کردند. پس از جنگ جهانی دوم نویسندگان امپراتوری سابق بریتانیا نیز نویسندگان بریتانیا را به چالش کشیدند. برای آشنایی با ادبیات انگلیسی دیگر کشورها به بخش جستارهای وابسته مراجعه کنید.
ادبیات انگلیسی باستان یا ادبیات آنگلوساکسون شامل ادبیات مکتوب به زبان انگلیسی باستان در دوره ای است که ساکسون ها و دیگر قبایل ژرمن مثل جوت ها و آنگل ها پس از عقب نشینی رومیان در خاک انگلستان سکنی گزیدند. این ادبیات با ورود نورمن ها در سال ۱۰۶۶ پایان یافت. [ ۲] این آثار شامل ژانرهایی همچون شعر حماسی، تذکرهٔ اولیاء و بزرگان، اوعاظ مذهبی، ترجمه های کتاب مقدس، آثار حقوقی، شرح وقایع، چیستان و دیگر آثار می شود. [ ۳] به طور کلی در حدود ۴۰۰ نسخه خطی از این دوره باقی مانده است. [ ۴]
رویدادنامه آنگلوساکسون[ پانویس ۱] مجموعه ای است از سالنگاشت هایی به زبان انگلیسی باستان در رابطه با تاریخ این قوم که در سدهٔ ۹ میلادی نوشته شده است. [ ۵] شعر نبرد مالدون[ پانویس ۲] نیز گونه ای تاریخ نگاری است. این اثر که تاریخ نگارش آن مشخص نیست یادبودی بر نبرد مالدون در ۹۹۱ میلادی است که در آن آنگلوساکسون ها نتوانستند در مقابل هجوم وایکینگ ها مقاومت کنند. [ ۶]
عکس ادبیات انگلیسیعکس ادبیات انگلیسیعکس ادبیات انگلیسیعکس ادبیات انگلیسیعکس ادبیات انگلیسیعکس ادبیات انگلیسی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

ادبیات انگلیسی به مجموعه آثار ادبی گفته می شود که به زبان انگلیسی و توسط ادبایی که اهل سرزمین انگلستان و دیگر کشورهای جهان بوده اند سروده یا تصنیف شده است. گستردگی زبان انگلیسی باعث شده که ادبایی نظیر رابرت برنز اسکاتلندی، جیمز جویس ایرلندی، جوزف کنراد لهستانی، دیلن تامس ولزی، توماس پینچن آمریکایی، وی. اس. نایپل ترینیدادی و ولادیمیر ناباکوف روسی که همگی جزو بزرگترین ادبای زبان انگلیسی به شمار می روند دست به خلق آثاری به این زبان بزنند. ادبیات انگلیسی به تنوع گویش های سخنوران این زبان در اکناف جهان است؛ کشورهایی که تحت استعمار و اسکان بریتانیا قرار گرفتند. با وجود گوناگونی نویسندگان ادبیات انگلیسی آثار شاعر شهیر انگلستان، ویلیام شکسپیر همچنان به عنوان برترین سروده های خلق شده به این زبان در سراسر دنیای انگلیسی زبانان به شمار می رود.
...
[مشاهده متن کامل]

تا اوایل سده ۱۹ میلادی بیشتر آثار ادبی زبان انگلیسی توسط اهالی بریتانیا نوشته می شد. پس از آن، زمان پیدایش نویسندگان بزرگ در ایالات متحده آمریکا فرا رسید. در سده ۲۰ آمریکا و ایرلند بسیاری از مهم ترین آثار ادبی زبان انگلیسی را تولید کردند. پس از جنگ جهانی دوم نویسندگان امپراتوری سابق بریتانیا نیز نویسندگان بریتانیا را به چالش کشیدند. برای آشنایی با ادبیات انگلیسی دیگر کشورها به بخش جستارهای وابسته مراجعه کنید.
محتویات [نهفتن]
۱ ادبیات انگلیسی باستان: ۱۱۵۳ - ۴۵۰
۲ ادبیات انگلیسی میانه: ۱۴۸۵ - ۱۱۵۴
۳ دوران مدرن اولیه: ۱۸۰۰ - ۱۴۸۶
۳. ۱ ادبیات رنسانس: ۱۶۲۵ - ۱۴۸۶
۳. ۱. ۱ دوران الیزابتی ( ۱۶۰۳ - ۱۵۵۸ )
۳. ۱. ۲ دوران جاکوبی ( ۲۵ - ۱۶۰۳ )
۳. ۱. ۳ دوره های کارولین، فترت و بازگشت سلطنت ( ۱۶۸۹ - ۱۶۲۵ )
۳. ۱. ۴ دوران آگوستین ( ۱۷۵۰ - ۱۶۸۹ )
۴ سده ۱۹ در ادبیات
۴. ۱ دوران رمانتیسم ( ۱۸۳۷ - ۱۷۹۸ )
۵ تقسیم بندی زمانی ادبیات انگلیسی
۶ جستارهای وابسته
۷ پانویس
ادبیات انگلیسی باستان: ۱۱۵۳ - ۴۵۰[ویرایش]
نوشتار اصلی: ادبیات انگلیسی باستان‎
نخستین صفحهٔ بئوولف
نخستین آثار ادبی زبان انگلیسی به زبان انگلیسی باستان و در اوایل قرون وسطی نگاشته شدند. کهن ترین متن کشف شده سرود کدمون ( حدوداً بین ۶۸۰ - ۶۵۸ و تقریباً برابر با سال های بین ۳۷ تا ۵۹ هجری شمسی ) نام دارد. ادبیات شفاهی در فرهنگ انگلیسی ریشه ای عمیق داشت و به همین جهت بیشتر آثار ادبی به منظور اجرا نوشته می شدند. از این رو اشعار حماسی طرفداران زیادی داشتند و نمونه های زیادی از آن ها از جمله بئوولف ( که احتملاً بین سده ۸ و ۱۱ میلادی سروده شده ) تا به امروز هم با همان غنای ادبیات آنگلوساکسونی که قویاً یادآور زبان های ایسلندی، نروژی، فریسی شمالی و گویش های انگلیسی مدرن نظیر نورثامبریایی و اسکاتلندی هستند برای ما به جا مانده اند. بسیاری از اشعار به جا مانده در قالب کتاب های خطی به زبان انگلیسی باستان احتمالاً از اشعار جنگی ژرمنی اروپای قاره ای اقتباس شده اند. هنگامی که این گونه اشعار به انگلستان آورده می شدند به صورت شفاهی از نسلی به نسل بعد انتقال می یافتند. استفادهٔ دائم از واج آرایی در این اشعار باعث می شد تا مردمان آنگلوساکسون آن ها را به یاد بسپارند. این گونه قافیه ها مختص زبان های ژرمنی بوده و با زبان های رومی تبار که غالباً از قوافی آوایی که تکیهٔ قافیه در آن ها در هجای پایانی است متفاوت است. اما نخستین آثار ادبی مکتوب در نخستین صومعه های مسیحی که توسط آگوستین کانتربری و مریدانش در انگلستان ساخته شده بودند به رشتهٔ تحریر درآمدند. از این رو منطقی است که تصور کنیم این آثار به منظور فهم خوانندگان مسیحی سازگاری یافته بودند.
ادبیات انگلیسی میانه: ۱۴۸۵ - ۱۱۵۴[ویرایش]
نوشتار اصلی: ادبیات انگلیسی میانه‎
جفری چاوسر
در سده ۱۲ میلادی گونهٔ نوینی از زبان انگلیسی که امروزه آن را با نام انگلیسی میانه می شناسیم در بین مردم رشد یافت. این نخستین گونه از ادبیات انگلیسی است که برای خوانندگان و شنوندگان امروزی تا حدی قابل درک است. زبان انگلیسی میانه تا دهه ۱۴۷۰ میلادی دوام آورد تا این که استاندارد چنسری که زبان انگلیسی رایج درلندن بود گسترش یافت و صنعت چاپ این زبان را منظم ساخت. ترجمه های انجیل به انگلیسی میانه به خصوص انجلیل ویکلیف ( بین ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۵ ) کمک زیادی کردند تا زبان انگلیسی به زبانی ادبی تبدیل شود.
سه دستهٔ اصلی ادبیات انگلیسی میانه عبارتند از: مذهبی، عشق درباری و آرتوری. بسیاری از منتقدین، پی یرز شخم زن اثر ویلیام لنگلند ( حدوداً ۱۳۸۶ - ۱۳۳۲ ) ، حکایت های کنتربری و سر گوین و شوالیهٔ سبز از آثار جفری چاوسر ( حدوداً ۱۴۰۰ - ۱۳۴۳ ) را جزو نخستین آثار بزرگ زبان انگلیسی در قرون وسطی می دانند. پی یرز شخم زن جزو قدیمی ترین آثار به جا مانده ای است که به رابین هود، یاغی افسانه ای انگلیسی تلمیح دارد.
مهم ترین نویسندهٔ انگلیسی میانه جفری چاوسر است که در اواخر سدهٔ ۱۴ میلادی فعال بود. چاوسر که بسیاری او را «پدر ادبیات انگلیسی» می دانند به این دلیل ستوده می شود که توانست به جای استفاده از زبان های فرانسه یا لاتین، قدرت هنری زبان انگلیسی بومی را به نمایش بگذارد. شاهکار چاوسر حکایت های کنتربری است که موفقیت بزرگ فرهنگ غرب به شمار می رود. نخستین اشاره به پیوند روز ولنتاین و عشق رومانتیک را می توان در مجمع مرغان چاوسر ( ۱۳۸۲ ) یافت. [۱]
چندزبانی بودن مخاطبان ادبیات در سده ۱۴ میلادی را می توان با بررسی آثار جان گاور دریافت. او ادیبی بود که می توانست به زبان های لاتین، انگلیسی میانه و آنگلونورمن بنویسد.
در میان آثار مذهبی می توان به آثار موجود در گروه کاترین، آثار جولیان اهل نرویچ و ریچارد رول اشاره کرد.
دست کم از از سدهٔ ۱۴ میلادی می توان رد پای شعرای ایرلندی را در ادبیات انگلیسی یافت. همچنین نخستین شعری که توسط یک ولزی به زبان انگلیسی سروده شده حدوداً مربوط به سال ۱۴۷۰ است.
دوران مدرن اول . . .

بپرس