ادات جزا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ادات جواب شرط یا ادات جزا ، به اداتی گفته می شود که در جواب شرط می آید.
ادات جواب شرط یا «ادات جزا» اداتی است که در جواب شرط (معمولا در اول جمله جواب) می آید.

[ویکی فقه] ادات جزا (ابهام زدایی). ادات جزا ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • ادات جزا (علوم قرآنی)، به معنای ادات آمده در جواب شرط و دارای کاربرد در علوم قرآنی• ادات جزا (منطق)، از اصطلاحات علم منطق، به معنای یکی از دو کلمه ربط در قضیه شرطی متصل
...

[ویکی فقه] ادات جزا (علوم قرآنی). ادات جواب شرط یا ادات جزا ، به اداتی گفته می شود که در جواب شرط می آید.
ادات جواب شرط یا «ادات جزا» اداتی است که در جواب شرط (معمولا در اول جمله جواب) می آید.
مثال
۱. اذا (اذن): (... وما کان معه من اله اذا لذهب کل اله بما خلق...)؛ "و با او معبودی (دیگر) نیست و اگر جز این بودقطعا هر خدایی آنچه را آفریده (بود) باخود می برد". ۲. فاء: (... ومن یکن الشیطان له قرینا فساء قرینا)؛ "و هر کس شیطان یار او باشد چه بد همدمی است".

[ویکی فقه] ادات جزا (منطق). ادات جزا یکی از اصطلاحات به کار رفته در علم منطق بوده و به معنای یکی از دو کلمه ربط در قضیه شرطی متصل است.
رابط در قضیه شرطی متصله، جزئی از قضیه است که سبب پیوستگی و اتصال مقدم به تالی می شود و آن رابط بر دو قسم است: ادات شرط و ادات جزا.در این باره در اساس الاقتباس آمده است: «و رابطه در متصله، ادات شرط بُوَد که بر مقدم در آید، و ادات جواب شرط که بر تالی در آید اگر هر یکی را اداتی مفرد بود». در جوهر النضید نیز چنین بیان شده است: «رابطه در قضیه متصله عبارت است از: ادات شرط، مانند: ان شرطیه، و ادات جزا، مانند: فاء جزا؛ مثل: ان کانت الشمس طالعة فالنهار موجود. نکته: ادات جزا در فارسی و بعضی از زبان های غیر عربی ذکر نمی شود؛ مانند: اگر پسرم در امتحان قبول شود او را به مشهد مقدس خواهم برد.

پیشنهاد کاربران

بپرس