اختلاف قرائات

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اختلاف قرائات، اختلاف در قرائت قاریان صاحب قرائت ویژه را می گویند.
یکی از مباحث مهم در قرائت ها، اختلاف آن ها است که از آن به تناقض و تعارض قرائت ها نیز یاد می شود. قرآن مجید فقط به یک طریق و یک قرائت از جانب پروردگار بر پیامبراسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) نازل شده است؛ ولی پس از نزول آن، قرائت های گوناگونی پدید آمد. سبب اختلاف قرائت ها، در علوم قرآن بررسی شده است.
برخی ویژگی های قرآن
در ۱۴۰۰ سال پیش کتابی در شبه جزیره عربستان ظهور کرد که بالاتر از کتاب های بشری بود و تمام مطالب آن، بیانگر آن است که این کتاب، برخاسته از عقل بشری نیست و نظم و نثر و الفاظ و محتوی و علوم آن نشان می دهد قدرتی فراتر از قدرت بشر در نوشتن این کتاب دخالت دارد. این کتاب برای تمام زمان ها و برای تمام نسل ها تا ابد نازل شده است و روح تشنه انسان ها را سیراب و به سر منزل مقصود برساند.
اثبات تحریف ناپذیری قرآن
تحریف در لغت به معنای «طرف» گوشه یا جانب آمده است. در اصطلاح به چند معنا آمده است؛ از جمله: تحریف معنوی تحریف به معنای زیاد کردن، کم کردن، تبدیل کردن الفاظ و ... . علمای شیعه و اکثر اهل تسنن، اتفاق نظر دارند که قرآن تحریف نشده و قرآن موجود، همان قرآن زمان رسول خدا و هیچ دخل و تصرفی در آن صورت نگرفته است و این مطلب را خود قرآن بیان می کند:«انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون؛ همانا ما قرآن را نازل کردیم و خود از آن نگهداری و محافظت می کنیم».علامه طباطبایی می گوید: «از وصف «لحافظون» حفظ قرآن در آینده فهمیده می شود و قرآن از هرگونه تحریف مصون می باشد». هم چنین آیه «لا یأتیه الباطل من بین یدیه و لا من خلفه تنزیل من حکیم حمید؛ این کتاب (قرآن) قطعاً شکست ناپذیر است که هیچ گونه باطلی نه از پیش رو و نه از پشت سر به سراغ آن نمی آید، چون از سوی خداوند حکیم و شایسته ستایش نازل شده است».«عزیز» به معنای، شکست ناپذیر و نفوذ ناپذیر است، قبول کردن تحریف در قرآن، مستلزم پذیرفتن نفوذ پذیری در قرآن است که با عزیز بودن قرآن، ناسازگار می باشد.افزون بر آن چه گذشت، تحریف شدن قرآن، با اعجاز و معجزه بودن آن سازگاری ندارد و نمی تواند هدایتگر بشر باشد. در نتیجه قرآن، کتاب الهی و مصون از تحریف است.
قرائات
...

پیشنهاد کاربران

بپرس