احمد قوام

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] احمد قوام فرزند میرزا ابراهیم معتمدالسلطنه فرزند میرزامحمد قوام الدوله، فرزند محمدتقی قوام الدوله، فرزند هاشم خان فرزند میرزا محسن آشتیانی است. احمد قوام در ۱۲۵۲ش، در تهران متولد شد.
(میرزا محسن از فئودالها و مالکین بزرگ آشتیان بود و در زمان نادر شاه افشار در آن منطقه یک نوع حکومت مستقل داشت. او به کریم خان زند پناه داد و جان او را حفظ کرد به همین دلیل هاشم خان در زمان کریم خان به مناصب عالی و مهم رسید و در دربار سلسله قاجار نیز مقامی منیع پیدا کرد. محمد تقی در اوایل سلطنت فتحعلی شاه وارد خدمت شد. او قرار مصالحه را در ارزنة الروم امضا کرد و لقب قوام الدوله گرفت و در اوایل سلطنت ناصرالدین شاه درگذشت. میرزا محمد در ۱۸ سالگی به نیابت مستوفی گری آذربایجان منصوب گردید و در زمان محمد شاه از مستوفیان درجه اول ایران بود. در سال ۱۲۷۲ ه. ش فرمان حکومت خراسان به نام وی صادر شد.)
مادر قوام
مادرش نوۀ عباس میرزا نائب السلطنه بود. چون امور مالی آذربایجان با پدر و جدّش بود، در سال ۱۲۹۷ (ه. ق) از طرف میرزا هدایت الله وزیر دفتر مستوفی آذربایجان شد. در سال ۱۳۰۴ ناصرالدین شاه به وی لقب معتمدالسلطنه داد. وی پیش کاری و وزارت حکومت فارس، گیلان را نیز برای مدتی به عهده گرفت. آخرین سمت دولتی معتمدالسلطنه حکومت قزوین بود. مادرش طاووس خانم دختر میرزا محمدخان مجدالملک سینکی (خواهرزادۀ میرزا آقاخان نوری) بود.
تحصیلات
احمد هنوز بیش از یک سال نداشت که مادر خود را از دست داد. احمد از ۶ سالگی تحصیلات مقدماتی را آغاز کرد و تحصیلات متوسطه و عالی خود را آغاز نمود. قوام به تعلیم حسن خط پرداخت و نزد میرزا کاظم خوش نویس مشق خط کرد به طوری که خط شکسته و نستعلیق را استادانه می نوشت.
دوران جوانی
...

پیشنهاد کاربران

احمد قوام ( ۸ دی ۱۲۵۶– ۲۸ تیر ۱۳۳۴ ) سیاستمدار ایرانی بود که در ایران قاجاری و پهلوی از ۱۳۰۰ تا ۱۳۳۱ پنج بار به عنوان نخست وزیر ایران فعالیت کرد.
قیام کلنل محمدتقی پسیان در خراسان در سال ۱۳۰۰ و غائله آذربایجان در سال ۱۳۲۵ در دوران نخست وزیری قوام رخ داد. او در زمان قاجار لقب قوام السلطنه یافت و محمدرضا شاه به او لقب حضرت اشرف را داد القاب قدیمی تر او عبارت اند از منشی حضور ( ۱۳۱۵ ه‍. ق ) ، دبیر حضور ( حدود ۱۳۲۲ ه‍. ق ) ، و وزیر حضور ( ۱۳۳۴ ه‍. ق ) . او برادر حسن وثوق بود.
...
[مشاهده متن کامل]

از جمله فعالیت های مهم قوام السلطنه نگارش فرمان مشروطیت و نقش او در جریان فرقه دموکرات آذربایجان و خروج نیروهای شوروی از ایران در ۱۳۲۵ و نیز قیام سی تیر در سال ۱۳۳۱ بود.
قوام در ۲۳ ذیحجه ۱۲۹۴ قمری ( ۸ دی ۱۲۵۶ ) در تهران دیده به جهان گشود. پدرش ابراهیم معتمدالسلطنه فرزند محمد قوام الدوله آشتیانی و مادرش طاووس خانم دختر مجدالملک سینکی بودند. آن ها صاحب دو پسر شدند، که وثوق الدوله پسر ارشد این زوج بود. او تحصیلات مقدماتی را ابتدا در مدرسه مروی و سپس زیر نظر معلمان خصوصی گذراند. او در ۱۷ سالگی پیش خدمت ناصرالدین شاه و در ۲۰ سالگی منشی دائی خود و حاکم آذربایجان، میرزاعلی خان امین الدوله شد. وی در ۲۹ سالگی در سفر سوم مظفرالدین شاه به اروپا وی را همراهی کرد. وی پس از پایان این سفر به «قوام السلطنه» مشهور شد. او بعدها به مقام دبیر حضوری دربار مظفرالدین شاه رسید و نویسنده «فرمان مشروطیت» و سپس رابط مظفرالدین شاه با مشروطه خواهان شد، ولی پس از مرگ مظفرالدین شاه و در دوران محمدعلی شاه، از سیاست کناره گرفت و راهی اروپا شد و به تحصیل در رشته حقوق پرداخت.
قوام در پی فتح تهران توسط مشروطه خواهان، به ایران بازگشت. قوام در اولین کابینه سپهدار که در ۸ مهر ۱۲۸۸ تشکیل شد معاونت وزارت داخله را برعهده گرفت و از اردیبهشت ۱۲۸۹ معاون وزارت جنگ شد. نخستین تجربه وزارت او در دولت مستوفی الممالک بود که در سوم مرداد ۱۲۸۹ تشکیل و او در این دولت عهده دار وزارت جنگ شد. سپهدار تنکابنی که پس از مستوفی الممالک نخست وزیر شد، با ترمیم کابینه اش، قوام السلطنه را در ۲۶ تیر ۱۲۹۰ به عنوان وزیر عدلیه به مجلس معرفی کرد اما دولتش چند روز بعد کنار رفت و یک هفته بعد، صمصام السلطنه نخست وزیر شد و قوام السلطنه را به عنوان وزیر داخله به مجلس معرفی کرد. در ترمیم کابینه در پنجم آذر همان سال، قوام السلطنه را کنار گذاشت اما بیست روز بعد دوباره او را به عنوان وزیر داخله بازگرداند. قوام السلطنه در مجموع نه بار در رأس وزارتخانه های عدلیه، مالیه و داخله قرار گرفت.

احمد قواماحمد قواماحمد قواماحمد قواماحمد قواماحمد قوام
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/احمد_قوام

بپرس