اجر

/~Ajor/

مترادف اجر: اجرت، پاداش، ثواب، جایزه، حق الزحمه، دستمزد، عطیه، کارمزد، مزد

برابر پارسی: ( آجر ) آگور، آژیانه | پاداش، مزد

معنی انگلیسی:
brick, clinker, reward, wage, requital, retribution

لغت نامه دهخدا

( آجر ) آجر.[ ج ُ ] ( معرب ، اِ ) معرب آگور، از فارسی یا بگفته منتهی الارب یونانی. خشت پخته. آجور. آگور :
خم رها کن ، که بود چاهی ژرف
سر به آجر برآوریده شگرف.
نظامی.
- آجر بزرگ ؛ به فارسی تاوه گویند که معرب آن طابق است و نیز بتازی آن را اِردِبه خوانند.
- آجر تراش ؛ آجری است که برونسوی اوساییده و هموار شده باشد زینت را و قسمی از آن را امروز قزاقی گویند.
- آجر جوش ؛ آجر بسیار پخته و از صورت و رنگ بگشته که در بنیاد ابنیه و پیرامن تپه های گلکاری بکار برند.
- آجر ختایی ؛ نوعی از آجر، بزرگتر از آجر عادی و کوچک تر از آجر نظامی.
- امثال :
نان کسی را آجر کردن ؛ امید نفع و نعمت او را بدل بنومیدی کردن.

آجر. [ ج ُ ] ( از فرانسوی ، ص ، اِ ) ( از فرانسوی ِ آژور ) مشبک. بسوراخ ، و آن را شبکه و سه پایه نیز گویند.
- آجر زدن ؛ سه پایه دوختن و شبکه زدن.

آجر. [ ج َ ] ( اِخ ) صورتی از هاجر، نام مادر اسماعیل علیه السلام.

آجر. [ ج ُرر ] ( اِخ ) قریه یا محله ای از بغداد که چند تن از مشاهیر بنسبت بدان آجری لقب یافته اند، و آن را درب الاَّجر هم می گفته اند.
اجر. [ اَ ] ( ع اِ ) پاداش عمل. ( منتهی الارب ). پاداش نیک. مزد. اجرت. مزد کار : بدرستی که او ضایع نمیگرداند اجر نیکوکاران را. ( تاریخ بیهقی ). ج ، آجار، اُجور. || ثواب : چنان دید امیرالمؤمنین... که بگرداند خاطر خود را از جزع بر این مصیبت بسوی بازیافت اجر و ثواب. ( تاریخ بیهقی ). || ذکر نیکو. || کابین زنان. ( منتهی الارب ). مهر زن. || ( مص ) مزدور کسی بودن. ( زوزنی ) ( تاج المصادر ). || پاداش دادن. ( منتهی الارب ). پاداش نیک دادن. مزد دادن. || استخوان شکسته پیوستن. استخوان بر کژی وادربستن. ( تاج المصادر ). به شدن استخوان شکسته بر کجی و ناراستی : اجرت العظم انا؛ بستم استخوان شکسته را بر کجی ( لازم و متعدی است ). ( منتهی الارب ).
|| بکرایه دادن چنانکه مملوک را: اجر المملوک. ( منتهی الارب ).
- اجر بردن ؛ پاداش یافتن :
اندوزد از عبادت یزدان عدوی او
اجری که برهمن برد از طاعت صنم.
عرفی.
- اجر غیرممنون ؛ ثواب بی نقصان.

اجر. [ اَ ج ُ ] ( معرب ، اِ ) ( معرب آگور ) لغتی است در آجر. خشت پخته. ( منتهی الارب ). رجوع به آجر شود.

بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

( آجر ) ( اسم ) خشتی که در کوره پخته باشند خشت پخته .
مشبک
معرب آگریا آگور، شت پخته، خشت که درکوره آجرپزی پخته شده باشد، مزد، پاداش، مزدکار، پاداش عمل
۱ - ( اسم ) پاداش نیک مزد اجرت . ۲ - ثواب ۳ - پای مزد . ۴ - کابین زنان مهرزن . ۵ - ( مصدر ) پاداش نیک دادن مزد دادن . یا اجر جزیل . مزد فراوان پاداش گران .
قلعه ای است در جوار قرطبه اندلس

فرهنگ معین

( آجر ) (جُ ) ( اِ. ) معرب آگر یا آگور، خشتی که در کوره پخته شده باشد و یکی از مصالح قدیمی ساختمان سازی است و اندازة آن معمولاً از حدود ۲٠*۲٠ تا حدود ۲۵*۲۵ سانتی متر است و انواع مختلف دارد: نظامی ، ختایی ، فشاری ، قزاقی ، بهمنی ، سه سانتی و غیره .
( اَ ) [ ع . ] ۱ - (اِ. ) مزد، اجرت . ۲ - ثواب . ۳ - (مص م . ) مزد دادن .

فرهنگ عمید

( آجر ) خشتی که در کورۀ آجرپزی به صورت مکعب مستطیل پخته شده باشد، خشت پخته.
* آجر تراش: آجر تراشیده و ساییده که برای زینت در نمای ساختمان به کار می رود.
* آجر جوش: آجر بسیار پخته و ناصاف و تیره رنگ که از ته کوره به دست می آید و بیشتر در پی های ساختمان به کار می رود.
* آجر ختایی: [قدیمی] نوعی آجر به اندازۀ ۲۰×۲۰ سانتی متر که بزرگ تر از آجر معمولی و کوچک تر از آجر نظامی است.
* آجر نسوز: نوعی آجر که از اکسید منیزیم و برخی از سیلیکات های دیرگداز ساخته می شود و در مقابل حرارت شدید مقاومت دارد و در ساختمان کوره ها مخصوصاً کوره های ذوب فلز به کار می رود.
* آجر نظامی: نوعی آجر فرش به ابعاد ۴۰×۴۰ سانتی متر.
مزد، پاداش.

گویش مازنی

/ejar/ پرچین - نام منطقه ای کوهستانی در دو هزار تنکابن

واژه نامه بختیاریکا

( اَجَر + ) گندمی که بعد از خرمن کوبی در پوسته بماند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی أَجْر: پاداش
تکرار در قرآن: ۱۰۸(بار)
«أجر» به معنای «مزد» (هر گونه پاداش)، در حقیقت لطفی است از سوی پروردگار.
مزد، ثواب و پاداش که در مقابل عمل نیک به انسان می‏رسد. اجیر: کسی که در مقابل مزد کار می‏کند. استیجار به مزدوری گرفتن در قرآن مجید به ثواب آخرت و دنیا هر دو اطلاق شده است ، . و نیز به مهریه زنان اجر گفته شده . راغب در مفردات تصریح می‏کند که: اجر فقط در مزد عمل خوب گفته می‏شود بر خلاف جزاء که در عمل خوب و بد هر دو استعمال می‏شود نا گفته نماند در تمام قرآن کریم، اجر در مقابل عمل نیک استعمال شده حتی در آیه زیرا که ساحران عمل خویش را آن وقت خوب می‏دانستند در آیه بنظر می‏آید مراد از اجور اعمّ باشد مجمع البیان در تفسیر آیه میگوید: به جزای اعمالتان می‏رسید خیر باشد خیر، شرّ باشد شرّ، در تفسیر بیضاوی و کشّاف نیز شامل جزاء اعمال نیک و بد دانسته‏اند. اما نمی‏شود این آیه را از قاعده کلّی که راغب تصریح کرده مستثنی دانست، مخصوصاً که در قرآن فقط در یکجاست. بنظر می‏آید که: مراد از آیه شریفه تشویق باشد که: کار خوب کنید زیرا پاداش آن را فقط در قیامت تمام و کامل خواهید دید و هیچ مانعی از این معنی بنظر نمی‏رسد کلمه اجر با سائر صیغ آن 110 بار در قرآن آمده است.

دانشنامه عمومی

آجر. آجُر ( به انگلیسی: Brick ) یکی از مصالح ساختمانی است که به صورت بلوک هایی از جنس خاک رُس و مواد دیگر ساخته شده است و در بنایی برای ساخت دیوارها و سایر بخش های سازهٔ در حال ساخت، مورد استفاده قرار می گیرد. برای چیدن و اتصال آجرها به یکدیگر از ملات استفاده می شود.
در بین مصالح بنایی، آجر از دو جهت خاص است: مقاومت در برابر آتش و اندازه خاص. به عنوان محصولی از کوره آتش، در برابر آتش سوزی ساختمان از هر نوع مصالح بنایی دیگر مقاوم تر است. اندازه آن ممکن است دلیل بسیاری از عشقی باشد که بسیاری از مردم به طور غریزی نسبت به آجر احساس می کنند: یک آجر سنتی به گونه ای شکل می گیرد که با دست انسان سازگار باشد. آجرهایی با اندازه دست، کمتر از آجرهای بزرگتر در هنگام خشک کردن یا پختن ترک می خورند و کار با آنها برای بنا آسان است. این اندازه واحد کوچک، آجرکاری را در انطباق با هندسه ها و الگوهای کوچک انعطاف پذیرتر می کند و مقیاس و بافت دلپذیری را به دیوار یا کف آجری می بخشد. شهر اسفرورین و شال دارای تعداد زیادی کوره آجر کوره پزی می باشند که در سراسر ایران مشهور است. [ ۱]
آجر عربی شده واژه آگور فارسی است. [ ۲]
دست کم ۵۰۰۰ سال است که در آجر از خاک رس استفاده میشود. گویا اولین بار، آن را برای ساختن شهرهایی در بین النهرین و درهٔ سند در پاکستان به کار برده اند. مردم در ابتدا، برای درست کردن آجر، گل رس و کاه را، با لگد کردن آن ها، مخلوط می کردند. سپس مخلوط آماده شده را در قالب های مستطیلی می ریختند و در آفتاب، خشک می کردند. آجری که در آفتاب، خشک شده بود نمی توانست بدون کاه، خودش را نگه دارد. سرانجام، مردم بابل، آشور و مصر باستان دریافتند که با گداختن رس، آجرهایی به دست می آید، که محکم تر و در برابر هوا مقاوم تر هستند.
در دوران باستان در کنارهٔ رودهای دجله و فرات و پس از طغیان آن ها مقدار زیادی گل و لای بر سطح زمین رسوب می کرد. این رسوبات که دارای چسبندگی خاص بودند و پس از این که در اثر تابش خورشید، آب آن ها تبخیر می شد ترک هایی به صورت مکعب های نامنظم درمی آمد. از این رسوبات، به صورت ملات جهت دیوارهای گل چینه ای در آن روزگار مصرف می شد.
از طرفی، اجاق های چادرنشین هایی که در کنار رودها به کار گله داری مشغول بوده اند در اثر نفوذ آتش سخت شده که در واقع این پدیده سبب پیدایش نحوه پخت آجر گردیده است. در سال های بعد هم زمان در ساخت برج بابل خشت زدن و پختن آجر به وسیلهٔ بابلی ها ابداع شد و به همین دلیل نام آجر که یک واژهٔ بابلی است در اغلب زبان ها به همین نام مشهور شده است. پس از این مرحله به وسیلهٔ کلدانی ها پخت آجر به تکامل رسید و با پیدایش آجر تحولی در ساخت بناهایی که تا آن روزگار خشتی و گلی بودند به وجود آمد. در نتیجه این امر سبب آغاز ساخت بناهای مستحکم و آجری گردید. آجر دستی ( فشاری ) هفت هزار سال است که به عنوان مستحکم کننده و زیباساز کاخ ها، عبادتگاه ها، مدرسه ها، مسجدها و ساختمان ها استفاده شده است. اما امروزه این صنعت هزاران ساله در حال فراموشی است.
عکس آجرعکس آجرعکس آجرعکس آجرعکس آجرعکس آجر

آجر (فیلم). آجر ( انگلیسی: Brick ) فیلمی در ژانر نئو نوآر، جنایی و درام به کارگردانی ریان جانسون است که در سال ۲۰۰۵ منتشر شد.
جوزف گوردون لویت
نورا زهتنر
امیلی دی راوین
مت اولری
ریچارد راوندتری
لوکاس هاس
• مگان گود
عکس آجر (فیلم)

اجر (شهر). اجر ( به عربی: إجر ) یک شهرستان الجزایر در الجزایر است که در استان تیزی وزو واقع شده است. [ ۱]
عکس اجر (شهر)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آجر. آجُر (brick)
از مصالح متداول ساختمانی . به شکل قطعه ای است که همۀ وجوه متقابل آن موازیند. آجر را از خاکِ رس قالب می زنند و در کوره می پزند. برای تهیۀ آجر، مخلوطی از خاکِ رس فشرده و مواد دیگر را ورز می دهند تا گِل سفتی به دست آید، سپس با ماشین خشت زنی این گِل را به صورت نوار درمی آورند. آجر با برشِ این نوارِ گِل، به صورت قطعات مجزا به دست می آید. آجر را در دمایی حدود ۱۰۰۰ درجۀ سانتی گراد می پزند. راه دیگر تولید آجر، شکل دادن گِل در قالب است. آجرهای نسوزرا، که برای پوشاندن جدار داخلی کوره ها به کار می روند، از مصالح مقاوم دربرابر گرما، مانند سیلیسو دولومیت، می سازند. این آجرها در دماهایی تا ۱۵۰۰ درجۀ سانتی گراد بیشتر دوام می آورند. آجرِ نمارا زیباتر از آجر معمولی طراحی می کنند. آجرهایی که در قالب هایی با شکل های خاص تولید می شوند از این جمله اند. خشت خامتقویت شده با کاه ، برای اولین بار در حدود ۸هزار سال قبل در بین النهرینبه کار رفت . هنوز در مکزیک و سایر اقلیم های گرم و خشک خشت های مشابهی را به کار می برند. در ۱۷۲۹، برای نخستین بار ابعاد استاندارد آجر در انگلستان تعیین شد.

اَجْر
(در لغت به معنای پاداش کردار) در اصطلاح کلام، جزای کردارهای نیک و بد انسان که خداوند فرموده است «به کمترین کردار نیک و بد بندگان جزا داده می شود»، (زلزله، ۷ـ۸). جزا را می توان براساس «استحقاق و عدم استحقاق» طبقه بندی کرد: ۱. جزای استحقاقی، شامل عوض یعنی اجر تحمل دشواری ها، ثواب یعنی مزد کردارهای نیک، و عقاب یعنی کیفر کردارهای بد است؛ ۲. جزای غیراستحقاقی یا تفضّل، اجر و پاداشی است که از راه احسان یا به تعبیر دقیق تر تفضّل به بندگان تعلّق می گیرد.

اصطلاحات و ضرب المثل ها

( آجر ) معنی اصطلاحات عامیانه و امروزی -> آجر
سیب زمینی، ۱۰۰۰ کیلومتر آن طرف تر از بی احساسی

مترادف ها

award (اسم)
جایزه، رای، اجر، مژدگانی، انعام

reward (اسم)
جایزه، اجر، مژدگانی، انعام، عوض، پاداش، مزد، سزا

wage (اسم)
اجر، مزد، دستمزد، اجرت، کارمزد، دسترنج

remuneration (اسم)
اجر، پرداخت، پاداش، سزا

defrayal (اسم)
اجر

punishment (اسم)
اجر، تنبیه، تادیب، مجازات، گوشمالی، سزا

فارسی به عربی

اجر , طابوقة , مکافأة

پیشنهاد کاربران

آجر؛ به مفهوم گرما دیده و پخته شده.
خشت؛ به مفهوم آجر گرما دیده و خشک شده
آج ؛ ریشه ی اصلی این کلمه ی دو حرفی حرف ( ج ) می باشد. حرف ج در قوانین پیدایش کلمات قابل تبدیل به چهار حرف ( چ ش ژ ز ) می باشد. ذات رفتاری و آوایی این پنج حرف منطبق بر عالم واقع، نمایانگر یک جریانی از انتقال انرژی و ماده و سیال و غیره می باشد. مانند کلمه شارش شَرَیان جریان شارژ شرجی آچار آژان ژن شتاب آش عیش آشتی آشیان آشیانه اَجْر اَجیر اُجْرَت اِجاره جوش و فراوان از این دست کلمات که با پدیده ی جریان انرژی در دو جهت دریافت و پرداخت سر و کار داشته باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

فلذا کلمه آج که حرف آ در این کلمه باب یا درب ورود به مفهوم کلمه در ذهن می باشد و حرف ج در این کلمه نمایانگر وجود یک جریانی در یک پدیده می باشد به مفهوم هر چیزی که دارای انرژی یا جریانی از انرژی و یا با انرژی سر و کار داشته باشد می باشد. مانند کلمه آجر به مفهوم گرما دیده و پخته شده مانند اجاق به مفهوم گرما دهنده مانند آچار به مفهوم انتقال دهنده نیرو مانند جان به مفهوم دارای انرژی و حرارت مانند ژن به مفهوم انتقال دهنده انرژی در یک بُعد دیگر مانند آژان به مفهوم فرد حکومتی دارای قدرت مانند شیرین و شور و شیر به مفهوم انرژی دهنده و فراوان از این دست کلمات.

واژه {آجُر} تازی شده ( =معرب ) واژه {آگُر} در پارسی است که خود برگرفته از {آگورو} در پارسی کُهَن است.
فرتور را در زیر می بینید:
پَسگَشت:رویه 7 از نِبیگِ {واژه نامه ریشه شناسیک/اِتیمولوژیکال پارسی، انگلیسی و دیگر زبان های هندو اروپایی}
بِدرود!
اجر
آجر: معرب آگر یا آگور
خشت پخته، خشت که در کوره آجر پزی پخته شده باشد.
اجر ajr: پاداش مادی یا معنوی در برابر کار نیک.
( le petit Robert 1 ) .
همتای پارسی این واژه ی عربی، این است:
بُهل bohl ( پهلوی: buhl )
حافظ: کلک مشکین تو روزی که ز من یاد کند
ببرد بهل دو صد بنده که آزاد کند
شباهت ؟
اجر
آجُر: خشت، آگُر
بهتر است در تلفظ کلمه "اجر" به جای /Ajor~/ از /ajr/ استفاده شود.
در پارسی دوران ساسانی �مُزًد� کی گفتند.
آجر ، خشت آب گرفته شده.
اجر از آب و جَر ساخته شده جَر در لری به معنای گرفتن است اما به سختی گرفتن است به زور گرفتن است.
جر معنی بدست آوردن چیزی با نیروی قهری نیست است.
اجر یعنی گرفتن آب خشت خام با حرارت و آتش.
اگر اُ به هَ تبدیل شود کلمه هَجر یا حجر به معنی سنگ بدست می آید
خشت پخته
مزد و منت
گمراهی
در زبان آکدی ukurru و در زبان سومری ukurum است.
واژه ی آجر در اصل به شکل آگر egar بوده به معنی دیوار آجری که لغت سومری است آگر egar از دو بخش تشکیل شده بخش اول آن e ( ائ ) می باشد که با واژه ی ترکی" ائو " به معنی خانه هم ریشه است . بخش دوم آن gar می باشد که معنای آن چیدن نهادن یا ملات زدن به آجر است که در کل خانه ی چیده شده از آجر معنی می دهد .
...
[مشاهده متن کامل]


پاداش

مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٥)

بپرس