ابوعبیده جراح عامر بن عبدالله

دانشنامه آزاد فارسی

ابوعُبَیدۀ جَرّاح، عامر بن عبدالله ( ـ۱۸/۱۷ق)
از صحابۀ پیامبر(ص). پدرش عبدالله در جنگ فِجار از سرکردگان قریش بود. ابوعبیده را از مهاجران حبشه برشمرده اند. همچنین در چند غزوه و سریّه شرکت داشته است، پیامبر(ص) میان او و سالم مولای ابی حذیفه یا سعد بن معاذ عقد برادری بست. هنگام رحلت پیامبر(ص) ابوعبیده زیر لوای أُسامَة بن زید بود که همراه عمر به مدینه بازگشت و در جریان سقیفه، ابوبکر را برای دست یافتن به خلافت یاری رسانید و پس از آن نیز تا پایان عمر از عناصر فعّال دستگاه خلافت بود. روایاتی در فضائل او در کتب اهل سنّت آمده که از جهت سند و دلالت محل مناقشه است. در شام به بیماری طاعون درگذشت.

پیشنهاد کاربران

Abu Ubayda ibn al - Jarrah ( ابوعبیدة بن الجراح )
پیامبر ( ص ) او را امین امّت نامید و او را به بهشت بشارت داد. ( عشره مبشره )
ابوعبیده عامر بن عبدالله بن جراح بن هلال، از قبیله بنی حارث بن فهر و ا ز صحابه پیامبر ( ص ) مشهور به اَبوعُبَیده جَرّاح است. یکی از معدود افرادى بود که پیش از ظهور اسلام در مکه، خواندن و نوشتن می دانست.
...
[مشاهده متن کامل]

پس از بعثت پیامبر ( ص ) او را از نخستین اسلام آورندگان برشمرده اند که اسلام وى، پیش از ورود حضرت به خانه ارقم بوده است. او در آغازِ اسلام، به دست ابوبکر مسلمان شد. اسلام آوردن او باعث شد که تحت شکنجهٔ قریش قرار بگیرد وی جزو کسانی بود که به حبشه مهاجرت کرد. پس از هجرت پیامبر به مدینه، از حبشه به مکه بازگشت و سپس به مدینه هجرت کرد.
ابوعبیده در چند غزوه و سریه شرکت کرد و خود در یک سریه و یک غزوه فرماندهی سپاه را برعهده داشت و در پیمان صلح حدیبیه از شاهدان بود. پیامبر ( ص ) او را برای تبلیغ به بحرین ، نجران و یمن فرستاد.
ابوعبیده در جنگ بدر، علیه سپاه پدرش عبدالله بن جرّاح جنگید و پدرش را کشت. در غزوه احد در کنار رسول الله ( ص ) ایستادگی کرد و از پیامبر اسلام ( ص ) محافظت نمود. معروف است که چند دندان ابوعبیده در این جنگ شکست.
ابوعبیده در جنگ خندق و بنی قریظه شرکت جست. او هم چنین با قبیله های ثلعبه و انمار که روستاهای مسلمان را غارت می کردند جنگید و پیروز بازگشت.
ابوعبیده در صلح حدیبیه شرکت کرد و در بیعت رضوان نیز حضور داشت. او هم چنین در این سال، در جنگ خیبر شرکت کرد.
در سال ۶۲۹ میلادی، محمد عمروعاص را به ذات السلامه فرستاد و ابوعبیده را به فرماندهی سپاه رسانید. او در این نبرد، در کنار ابوبکر و عمر می جنگید. در همین سال ابوعبیده در مأموریت های جنگی تربه، خثعم و سیف الجرّه شرکت داشت.
در فتح مکّه ابوعبیده فرماندهی یکی از چهار سپاه مسلمان را که از چهار جهت وارد مکّه می شدند، بر عهده گرفت.
پس از آن ابوعبیده فرماندهی سپاه را در جنگ حنین، و جنگ طائف بر عهده گرفت. هم چنین ابوعبیده در جنگ تبوک حاضر بود. در بازگشت از جنگ تبوک، محمد ابوعبیده را برای تبلیغ اسلام به میان مسیحیان نجران فرستاد. ابوعبیده در میان مسیحیان نجران به قضاوت برگزیده شد و مدّتی در آن جا باقی ماند. مدّتی هم برای جمع آوری خراج از طرف رسول خدا ( ص ) به بحرین رفت.
افتخارات ابوعبیده جراح در پیروزیها و گسترش اسلام:
فرماندهی یکی از سپاه های چهارگانهٔ ابوبکر در جنگ های ردّه / فرماندهی سپاه مسلمانان در حمص /هدایت قلب سپاه مسلمانان در جنگ اجنادین / محاصره قلعه بصره و سقوط قلعه بصره توسط سپاه ابوعبیده و خالد /شکست ارتش رومیان توسط سپاه ابوعبیده و خالد در جنگ یاکوسا / فرماندهی سپاه مسلمانان جنگ معراج الصفر علیه هراکلیوس امپراتور روم/فرماندهی جنگ با رومیان در حرب العقاب و شکست رومیان /تصرف دمشق بعد از پیروزی در جنگ معراج الصفر و حرب العقاب /فرماندهی سپاه اسلام در زمان خلافت عمر/ در زمان عمر پس از فتح شرق، سوریه، اردن، فلسطین و ترکستان تحت فرمان ابوعبیده درآمد.
ابوعبیده، خالد را فرمانده سواره نظام قرار داد و در سال ۶۳۴ میلادی جنگ دیگری با رومیان آغاز کرد که به ابوالقدس مشهور شد.
دیگر نبردهای مشهور او در زمان خلافت عمر عبارت اند از:
مراج الروم، فتح دوم دمشق، جنگ اول حمص، جنگ دوم حمص، جنگ سوم حمص، جنگ یرموک، فتح اورشلیم، فتح حلب، جنگ پل حنین،
جنگ رود، جنگ حذیر و جنگ مریش.
در خشکسالی عربستان در سال ۶۳۹ میلادی، ابوعبیده د بیش از چهار هزار شتر را غذا و آب بار کرد و به مدینه آمد

بپرس