ابورغال

لغت نامه دهخدا

ابورغال. [ اَ رِ ] ( اِخ ) گویند آنگاه که ابرهةبن صباح صاحب الفیل بخراب کردن مکه می شد ابورغال دلیل و بلد حبشه بود و وی در راه بمرد و قبر او به مُغمس است براه طائف وحاجیان آن سو چون بدانجا رسند گور او را سنگسار کنند. ابن سیده گوید ابورغال بنده شعیب و عشاری جائر بود. ابوداود در سنن و بیهقی در دلائل النبوه از ابن عمر روایت کنند، آنگاه که در خدمت رسول بطائف میشدیم بر گوری گذشتیم و پیامبر صلوات اﷲعلیه گفت این قبر ابورغال است ، وی از قوم ثمود و پدر قبیله ثقیف است ، اودر حرم و از حُمات حرم بود، آنگاه که عذاب بر قوم ثمود فرود شد او را نیز دریافت و بدینجا مدفون گشت.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اَبورغال، شخصیت افسانه ای عرب از قبیله ثقیف و از بازماندگان قوم ثمود می باشد.
نام او را به اختلاف، زید بن مخلّف و قسیّ بن منبّه آورده اند در حالی که به گفته ابن کلبی ، قسی بن منبّه نام ثقیف غلام ابورغال بوده است.
روایات درباره زندگی ابورغال
درباره زندگی او نیز روایات گوناگونی آمده است: عده ای او را از پیروان صالح پیامبر و از بزرگان طائف شمرده و بعضی غلام شعیب بن ذی مهدم دانسته اند که مأمور رسیدگی به امور صدقات اموال و جمع آوری مالیات بود و به سبب سرپیچی از دستور صالح و ستمگری و سختگیری در اخذ مالیات، دچار بلای آسمانی گشت و یا به قولی به دست مردم کشته شد. به روایتی دیگر، ابورغال از سوی مردم طائف به راهنمایی ابرهه در حمله به مکه برگزیده شد و در میان راه در محلی به نام مغمّس درگذشت.
فرمایش پیامبر درباره وی
با این همه روایت کرده اند که رسول اکرم صلی الله علیه و آله، در جنگ تبوک بر سر راه طائف ، در محلی به نام حجر، با اشاره به داستان معجزه خواستن قوم ثمود از صالح، مردم را از معجزه خواستن از انبیاء نهی کرد و فرمود: چون قوم ثمود از دستور خداوند سرپیچیدند. بلا بر آنان نازل شد و همگی را نابود ساخت، مگر مردی که در حرم خداوند بود و از بلا مصون ماند و او نیز چون از حرم بیرون آمد، در همین جا دچار عذاب الهی و بلای آسمانی شد وهلاک گردید و همین جا به خاک سپرده شد. پرسیدند: او که بود؟ فرمود: ابورغال.
سنگسار کردن قبر ابورغال
...

[ویکی حج] ابورِغال راهنمای اصحاب فیل هنگام حمله به مکه. وی از اهالی طائف بود که بنابر درخواست ابرهه به عنوان راهنما، اصحاب فیل را همراهی کرد.
قبری در مُغَمَّس به وی نسبت داده شده است که مردم به آن سنگ می زنند. همچنین در روایتی بیان شده است که پیامبر(ص) خبر داد که داخل قبر ابورغال شمش طلا وجود دارد و مسلمانان قبر وی را شکافتند و آن شمش را بیرون آوردند.
شخص دیگری نیز به اسم ابورغال در تاریخ وجود دارد که از بزرگان قوم ثمود بود که با توقف در حرم الهی، از عذاب آسمانی بر قوم ثمود، در امان ماند.

پیشنهاد کاربران

بپرس