ابوجهینه

لغت نامه دهخدا

ابوجهینه. [ اَ ج ُ هََ ن َ ] ( ع اِ مرکب ) خرس. دُب. ( المزهر ). کهنی.

فرهنگ فارسی

خرس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابوجُهینه از کم فروشان مدینه بوده است.
ابوالولید محمد بن احمد قرطبی ، نام وی را عمرو ذکر کرده است. از نسب و زندگی وی اطلاعی در دست نیست. به ظاهر اهل مدینه بوده و به خرید و فروش اشتغال داشته است.
کم فروشی
بر پایه نقلی از سُدّی، او دو نوع پیمانه داشته که هنگام خرید ، با یکی که بزرگ تر بوده، جنس را به طور کامل می گرفته و هنگام فروش ، با دیگری که کوچک تر بوده، کم فروشی می کرده است.با هجرت پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) به مدینه، آیات آغازین سوره مطفّفین ، در نکوهش وی نازل شد. :«وَیلٌ لِلمُطَفِّفینَ الَّذین إذا اکتالُوا عَلی النّاسِ یَستَوفونَ و إذا کالُوهُم أو وَزَنُوهم یُخسِرونَ = وای برکم فروشان! آنان که چون از مردم پیمانه ستانند، تمام می ستانند و چون برای آنان پیمانه یا وزن کنند، کم می دهند». خداوند در ادامه آیات می فرماید:مگر باور ندارند که در روزی بزرگ برانگیخته خواهند شد؟ با توجّه به نقلی از ابن عبّاس که شأن نزول آیات پیشین را اهل مدینه دانسته، گویا ابوجهینه یکی از کم فروشان مشهور مدینه بوده است.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ قرآن است
ابوجهینه، از کم فروشان مدینه است. او هنگام خرید کالا از پیمانه بزرگ و هنگام فروش از پیمانه کوچک استفاده می کرد که آیات 1 تا 3 سوره مطففین(83) درباره کم فروشی وی نازل شد.

[ویکی فقه] ابوجهینه (قرآن). ابوجهینه، از کم فروشان مدینه است. او دو پیمانه داشت؛ با یکی می خرید و با یکی می فروخت. هنگام خرید کالا از پیمانه بزرگ و هنگام فروش از پیمانه کوچک استفاده می کرد.
جُهَینه، از قدیمی ترین قبایل عرب ، از شاخه های قبیله قضاعه بود. سرزمین امروزی آنها در عربستان در نزدیکی رابغ ، بین مکه و مدینه است . نسب این قبیله به جهینه بن زید بن لیث و با چند واسطه به قضاعه می رسد. قبیله جهینه شامل دو شاخه اصلی به نام های مالک و موسی بوده است .
زندگینامه
قرطبی، نام وی را عمرو ذکر کرده است. از نسب و زندگی او اطلاعی در دست نیست. به ظاهر اهل مدینه بوده و به خرید و فروش اشتغال داشته است. بر پایه نقلی از سُدّی، او دو نوع پیمانه داشته که هنگام خرید، با یکی که بزرگ تر بوده، جنس را به طور کامل می گرفته و هنگام فروش، با دیگری که کوچک تر بوده، کم فروشی می کرده است.
ابوجهینه در قرآن
با هجرت پیامبر (صلی الله علیه و اله وسلّم) به مدینه، آیات آغازین سوره مطفّفین، در نکوهش وی نازل شد:• «ویل للمطففین؛ وای بر کم فروشان.»• «الذین اذا اکتالوا علی الناس یستوفون؛ آنان که چون از مردم پیمانه می ستانند به تمام می ستانند،»• «و اذا کالوهم او وزنوهم یخسرون؛ و چون برای آنها پیمانه یا وزن نمایند کم می گذارند.»مرحوم طبرسی در مجمع البیان در شان نزول این آیات نقل کرده است که مردی در مدینه بود بنام ابو جهینه که دو پیمانه کوچک و بزرگ داشت به هنگام خریدن از پیمانه بزرگ استفاده می کرد و به هنگام فروش از پیمانه کوچک. آیات ۱ تا ۳ سوره مطففین درباره کم فروشی وی نازل شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس