ابرده سفلی

دانشنامه عمومی

ابرده سفلی، روستایی در دهستان ابرده بخش شاندیز شهرستان بینالود استان خراسان رضوی ایران است.
از جمله مشاهیر و نامداران روستای ابرده می توان به افراد زیر اشاره کرد:
• محمد موسوی نژاد، از اساتید حوزه علمیه خراسان و مدیر مدرسه علمیه موسوی نژادایشان خواهر زاده آیت الله سید حسین شمس می باشند .
• جواد حسینی مهر شهردار سابق مشهد ( از آذر ۱۳۵۸ تا اسفند ۱۳۵۹ ) فهرست شهرداران مشهد
• عباس امیری پور شهردار سابق مشهد ( از آبان ۱۳۷۱ تا شهریور ۱۳۷۷ ) فهرست شهرداران مشهد
آیت الله سید حسین شمس ابرده از اساتید حوزه علمیه قم ایشان دایی آیت الله سید محمد موسوی نژاد می باشند .
• سروان سرافراز ارتش رحمت الله عباسیان ابرده از ایثارگران دفاع مقدس و جنگ تحمیلی
• استاد غلامحسین عباسیان ابرده ، از نجاران و خراطان نامی منطقه ۱۲۹۶_ ۱۳۸۰
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۵۰ نفر ( در ۸۳ خانوار ) بوده است. [ ۳]
این روستا در ۲۵ کیلومتری شمال غربی شهر طرقبه و در ۴۳ کیلومتری مشهد قرار گرفته است. روستای ابرده سفلی، در میان دره ای استقرار یافته و پیرامون آن را کوه ها فراگرفته اند. کوه کنگ در جنوب روستا واقع شده و رودخانه زشک از میان روستا عبور می کند. روستای ابرده سفلی از طریق شهرهای مشهد و طرقبه با جاده ای آسفالت قابل دسترسی است
روستای ابرده سفلی در دوره های مختلف، مورد توجه بوده است. در سفرنامه «چارلز ادوارد»، در مورد قلعه ابرده چنین آمده است: «… درست در بالای ابرده بقایای دیوارهای یک قلعه قدیمی به چشم می خورد، که می گفتند توسط سپاه شاه در زمان قیام سالار ویران گردیده است. » متأسفانه امروزه اثری از این قلعه باقی نمانده است. همچنین برخی از مشایخ در دوره ایلخانیان و تیموریان، روستاهای پیرامون طرقبه را به عنوان زاویه انتخاب می کردند و در آن سکنی می گزیدند. شیخ حافظ بهاءالدین عمر ابردهی، از جمله این مشایخ است، که مقبره وی نیز در این روستاست.
مسجد جامع روستا و گورستان قدیمی آن، قدمت دارد.
مردم روستای ابرده سفلی به زبان فارسی، با گویش خراسانی سخن می گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
درآمد اکثر مردم روستای ابرده سفلی از فعالیت های زراعی، باغداری و دامداری تأمین می شود. گروهی از مردم روستا، در امور خدمات و صنایع دستی اشتغال دارند. کشت آبی و دیم در روستا رواج دارد و مهم ترین محصولات زراعی آن، گندم، جو، تره بار و غلات است. باغداری، به دلیل شرایط مساعد اقلیمی شامل گردو، گیلاس، گلابی، سیب، آلو، آلبالو و هلو است. مراتع پیرامون روستا، موجبات رونق دامداری و تولید گوشت و انواع لبنیات را فراهم آورده است. گروهی از مردم روستا، ضمن فعالیت های زراعی و دامداری به تولید صنایع دستی چوبی و نجاری نیز می پردازند. روستای کوهپایه ای ابرده سفلی، در شیبی ملایم استقرار یافته و بافت مسکونی متراکمی دارد. کوچه های روستا پیچ درپیچ و نامنظم است.
عکس ابرده سفلیعکس ابرده سفلی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران