ابجد العلوم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ابجد العلوم، تألیف صدیق بن حسن خان قنوجی(متوفی 1307ق)، از علمای سنی هند است. این اثر، موسوعه ای به زبان عربی، مشتمل بر معرفی علوم و فنون مختلف و شرح حال بزرگان و علمای هر رشته است. مطالب در سه جزء تدوین شده است که هر جزء در یک مجلد به چاپ رسیده است.
هر یک از اجزاء، دارای مقدمه جداگانه ای و ساختار ویژه ای است:
جزء اول، به شش باب و هر باب، به تناسب مطالب به فصولی تقسیم شده است. هر فصل نیز متشکل از بخش هایی است که با عناوین مختلف «الإعلام»، «الافهام»، «الإفصاح»، «التلویح»، «الاشاره»، «التشریح»، «المنظر» و... نام گذاری شده است. در جزء دوم، علوم و فنون مختلف، به ترتیب حروف الفبا دسته بندی و شرح شده است. در جزء آخر، دانشمندان، ابتدا به لحاظ نوع علم و سپس به جهت سرزمین، تفکیک و معرفی شده اند.
این جزء، به نام «الوشی المرقوم»، نام گذاری شده است. در قسم اول، به مباحثی مانند ماهیت علم، تقسیم علم، مسائل، غایت، اجزاء، مراتب و شرف علوم و نیز آداب متعلم و معلم و حالت علماء پرداخته شده است. شیوه نگارش نویسنده، بدین گونه است که نظرات مختلف لغویون، حکما و حتی متصوفه را پیرامون مطالب ذکر می کند.
او در ماهیت علم، به 17 قول، در مسئله اشاره کرده و تأکید می کند که نظرات دیگری نیز وجود دارد که ذکر آنها کلام را به درازا می کشاند. او، معتقد است که فراگیری علم لذاته و لغیره دارای ارزش است؛ لذتی روحانی است که لذتی فوق آن وجود ندارد و خود وسیله ای برای دست یابی به لذات اخروی و سعادت ابدی است. از مطالب خواندنی این بخش، شیوه های آموزش قرآن کریم در بلاد مختلف مغرب، اندلس و آفریقاست که در برخی تنها بر تعلیم قرآن تأکید می شود و در بعضی، قرآن و حدیث را با هم آموزش می دهند.

[ویکی فقه] ابجد العلوم (کتاب). «ابجد العلوم»، تالیف صدیق بن حسن خان قنوجی (متوفی ۱۳۰۷ ق)، از علمای سنی هند است.
این اثر، موسوعه ای به زبان عربی ، مشتمل بر معرفی علوم و فنون مختلف و شرح حال بزرگان و علمای هر رشته است. مطالب در سه جزء تدوین شده است که هر جزء در یک مجلد به چاپ رسیده است.
ساختار کتاب
هر یک از اجزاء، دارای مقدمه جداگانه ای و ساختار ویژه ای است: جزء اول، به شش باب و هر باب، به تناسب مطالب به فصولی تقسیم شده است. هر فصل نیز متشکل از بخش هایی است که با عناوین مختلف «الاعلام»، «الافهام»، «الافصاح»، «التلویح»، «الاشاره»، «التشریح»، «المنظر» و... نام گذاری شده است. در جزء دوم، علوم و فنون مختلف، به ترتیب حروف الفبا دسته بندی و شرح شده است. در جزء آخر، دانشمندان، ابتدا به لحاظ نوع علم و سپس به جهت سرزمین، تفکیک و معرفی شده اند.
گزارش محتوا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس