اثار و بناهای تاریخی خوزستان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آثار و بناهای تاریخی خوزستان. آثار و بناهای تاریخی خوزستان، تألیف احمد اقتداری (م 1304) به زبان فارسی، در دو مجلد منتشر شده است. در این اثر آثار و بناهای تاریخی چغازنبیل، شوش، شوشتر و دزفول مورد مطالعه قرار گرفته است. این اثر از مهم ترین منابع جغرافیایی درباره خوزستان می باشد.
درجلد اول کتاب در سه فصل به ترتیب آثار و بناهای تاریخی؛ 1- شوش و هفت تپه و چغازنبیل، 2- دزفول، 3- شوشتر مورد مطالعه قرار گرفته است. هر یک از فصل ها از بخش های متعددی تشکیل شده است. در جلد دوم پیوست های کتاب آمده که عبارت است از: 1- محل گور یعقوب لیث صفاری، 2- ریشه شناسی بنیادی برخی نام های جغرافیایی خوزستان، 3- برخی کتب فرنگی و نوشته ها و تحقیقات و تصویرها و نقش و نگارهای سفالینه ها.
نویسنده در مقدمه کتاب به این نکته اشاره کرده که ابتدا قصد داشته کتابی درباره آثار تمدنی خوزستان بنویسد؛ اما نظر به حجم و گستردگی مطالب تصمیم می گیرد که ابتدا به منطقه ی اصلی و مرکزی این تمدن؛ یعنی تمدن کهنسال شوش بپردازد، لذا آثار و بناهای شوش و هفت تپه و چغازنبیل و شهرهای شوشتر و دزفول را مطالعه و ثبت می کند و آنچه راجع به این مناطق است، در این کتاب می آورد.
در این اثر از قدیمی ترین اسناد مکتوب و روایات اقوام هند و ایرانی و مدارک باستان شناسی و سفالینه ها و نقوش باستانی تا کتاب های جدید و تحقیقات باستان شناسان و جامعه شناسان و متخصصان تحقیقات تاریخی درباره ی ملل و نحل و مذاهب و اندیشه های فلسفی و روایات و داستان های عامه و جستجوی پرثمر علمای زبانشناس، برای فراهم آوردن این کتاب استفاده شده است؛ به عنوان مثال از کتاب اوستا و داستان های ملی و پهلوانی و حماسی اوستایی و یشت های اوستایی و داستان های ملی اساطیری و ریگ ودا و اساطیر هند و ایرانی و اساطیر بین النهرین تا نقوش سفالینه ها و مدارک باستان شناسی بابلی و سومری و آشوری و ایلامی و هخامنشی و اشکانی و ساسانی و کتب اسلامی که مربوط به منطقه بوده، مستندات و مدارک و ابزار تحقیق فراهم آمده است. براساس این مستندات مبانی ریشه شناسی اعلام جغرافیایی و تحقیق در تفکرات فلسفی و اساطیری ماقبل تاریخی خوزستان مطالعه شده است.
اکنون به ترتیب فصول به مختصری از مطالب کتاب اشاره می شود:

پیشنهاد کاربران

بپرس