خوزی

/xuzi/

لغت نامه دهخدا

خوزی. [ ] ( اِ ) کوفته شده مانند گوشت. ( ناظم الاطباء ). کوفته. ( برهان ). نوعی غذا :
آن مثل کز پیش گفتند ای پسر
من بشعر آرم کنون ازبهر تو
گنده پیری گفت چون خوزی بریخت
مر مرا نان تهی بود آرزو.
ناصرخسرو.

خوزی. [ ] ( ص نسبی ) منسوب به خوزستان است. ( یادداشت بخط مؤلف ) :
در مدت فراخی نوش لبان تو
دل تنگ تنگ شکّر خوزی و عسکری.
؟ ( از شرفنامه منیری ).
|| زبان خوزستانی که ملوک و اشراف ایران در خلوات و در حمام و امثال آن بدان متکلم بوده اند. ( ازابن المقفع از ابن الندیم ). الخوز لغة منسوبة الی کور خوزستان و بها یتکلم الملوک و الاشراف فی الخلا و مواضع الاستفراغ و عند التعری فی الحمام. ( مفاتیح ص 75 ). || منسوب به شعب الخوز که محلتی است در مکه. ( از انساب سمعانی ). || منسوب به سکةالخوز اصفهان. ( ناظم الاطباء ).

خوزی. [ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان وراوی بخش کنگان شهرستان بوشهر، کنار راه فرعی لار به گله دار. این دهکده در جلگه قرار دارد با آب و هوای گرمسیری و 410 تن سکنه. آب آن از قنات و باران و محصول غلات و کنجد و تنباکو و شغل اهالی زراعت است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

فرهنگ فارسی

( صفت ) ۱ - منسوب به خوزستان از مردم خوزستان خوزستانی . ۲ - شعب. بیست و سوم از شعب بیست و چهارگان. موسیقی قدیم. ۳ - کوفته کباب.
دهی است از دهستان وراوی بخش کنگان شهرستان بوشهر کنار راه فرعی لار به گله دار . این دهکده در جلگه قرار دارد با آب و هوای گرمسیری و ۴۱٠ تن سکنه .

فرهنگ معین

(ص نسب . ) از مردم خوزستان .

فرهنگ عمید

۱. از مردم خوزستان.
۲. تهیه شده در خوزستان: خرمای خوزی.
۳. (اسم ) نوعی شکر: آن که از تجویف نال ساقی احسان او / جام گه خوزی نهد بر دست ها گه عسکری (انوری: ۴۷۳ ).

دانشنامه عمومی

خوزی (مهر). خوزی نام شهری از توابع بخش وراوی در شهرستان مهر در جنوب استان فارس در جنوب ایران واقع شده است. کشاورزی و دامداری از جمله شغل اکثر مردم این شهر می باشد. دین مردم خوزی اسلام ( مذهب شیعه ) و زبانشان فارسی است. [ ۲]
امامزاده محمد در تنگ خوزی، قبرستان قدیمی خوزی که سنگ قبرهایی مربوط به ۷۰۰ سال قبل در ان وجود دارد قناتهای واقع در خوزی که قدمت آن بیش از دویست سیصد سال می باشد.
استودانهای خوزی:
این آثار در دشت جنوبی در فاصله ۹ کیلومتری جنوب شهر مهر وجنوب این دهستان واقع شده است. این استودانها با تبحر خاص و به شکل بسیار زیبایی در دل کوه کنده شده است و فاصله آنها تا سطح زمین حدوداً ۱۰ متر می باشد. با توجه به مشابهت آنها با آثار تاریخی مربوط به ایران باستان و نحوه تزئین اطراف استودانها این آثار مربوط به قبل از اسلام می باشد. ارتفاع آن نسبت به سطح دریا ۴۳۵ متر و در بخش کوه پایه ای در دره ای معروف به تنگ خوزی واقع شده است.
بقایای چاهی بنام چاه حسن و حسین هم هنوز در آنجا قرار دارد همچنین بقایای ظروف سفالی و سنگ قبر و غیره در آنجا یافت شده است.
بعد از مدتی طولانی که مردمان خوزی دوم در آنجا به زندگی ادامه می دهند باز هم به علت شیوع بیماریهای همه گیر که مجبور بودند خانه خود را رها کنند و علت های دیگری که باز هم نا معلوم است از آنجا نقل مکان کرده و تعدادی از آنها که که از بیماریها جان سالم به در برده بودند، به طرف مکان فعلی خوزی میدان امام خوزی کنونی کوچ می کنند و در آنجا خوزی سوم را بنا می نهند و خانه های خود را می سازند و زندگی خود را شروع می کنند کم کم جمعیت آنها زیاد تر شده و در اطراف خانه های خود به کشاورزی و دامداری نیز مشغول می شوند.
بعد از مدتی قلعه ای بنا می کنند و خانی در آنجا مستقر می شود که بنای قلعه هنوز هم پابرجاست و در کنار آن برکه های آب شیرین می سازند.
در اطراف روستا و خانه هایشان حصار و دیواری می سازند و چند دروازه برای ورود و خروج خوزی بنا می کنند که دروازه اصلی آن به نام شهروند معروف بوده است.
زندگی مردم هم ادامه داشته و در کنار آن دامداری و کشاورزی به خصوص در زمینهایی بگدون و شلدون و غیره که آب آنها از قنات هایی که در کوه حفر شده بوده تأمین می کردند، همچنین چند حلقه چاه نیز در مکانهای مختلف خوزی حفر کرده بودند که از آب آنها استفاده می کردند.
عکس خوزی (مهر)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

خوزی. [] نام جدید هوزی ( سرزمین خوزستان یا عیلام قدیم ) که در زبان فارسی جدید تبدیل به خوز یا خوزی شده است.
این واژه های - ʰŪjiya و - ʰŪvjiya نیز ۷ بار در سنگ نوشته های داریوش بزرگ به کار رفته اند که در واقع صفت و به معنای �خوزی یعنی اهل سرزمین - ʰŪja و - ʰŪvja� هستند. همین واژهٔ - ʰŪjiya است که در زبان فارسی تبدیل به خوزی شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس