تخم شربتی

پیشنهاد کاربران

تخم شربتی، تخم گیاه ریحان کوهی ( با نام علمی Ocimum album L یا Ocimum basilicum L ) است که با نامهای بادروج و بادرود نیز شناخته می شود.
این گیاه مانند ریحان است اما برگهای زبرتر و بوی کمتری دارد . همچنین در هوای گرم عطر و طعم خود را تا حد زیادی از دست می دهد؛ بنابراین به عنوان سبزی خوردن کاربرد ندارد. بذر این گیاه در درست کردن شربتها استفاده می شود و به همین دلیل در زبان عامه تخم شربتی خوانده می شود. شربت حاصل، یکی از نوشیدنی های سنتی ایران است که بیشتر در فصل گرما و به صورت خنک مصرف می شود و از آب، شکر قوام آمده و تخم شربتی درست می شود. همچنین می توان گلاب، زعفران یا آب لیمو به آن افزود. تخم شربتی دارای موسیلاژ است و اگر در آب ریخته شود، دور آن لعابی به رنگ خاکستری شکل می گیرد.
...
[مشاهده متن کامل]

ریحان کوهی با بادروج، که به عربی حوک گفته می شود، یکی دانسته شده است. بادروج در طب سنتی و کتب فقهی بسیار ستوده شده و خواص بسیاری برای آن ذکر شده است. اما در اینکه این گیاه همان ریحان کوهی است شُبهاتی وجود دارد و گاهی نیز آن را برابر ریحان فرض کرده اند. امروزه عطاری ها هم تخم ریحان و هم تخم ریحان کوهی را به عنوان تخم شربتی عرضه می کنند زیرا تخم ریحان نیز با قرار گرفتن در آب لعابدار می شود و شباهت زیادی به تخم شربتی دارد فقط از آن بزرگتر است. اما در طب سنتی خواص متفاوتی برای این دو دانه ذکر می شود.
به تازگی دانه چیا نیز به بازار عرضه شده است که مانند تخم شربتی با خیس شدن لعابدار می شود. اما این دانه، برخلاف تخم ریحان، هم خانواده تخم شربتی نیست، ضمن اینکه در طب سنتی خواص تخم شربتی را ندارد.
در کتابهای طب سنتی ایرانی طبع ریحان کوهی گرم و خشک است و برای آن خواص بسیاری ذکر شده است. از جمله کتاب مخزن الادویه می گوید: «خواص  آن شادی بخش و مقوی دل و شامه و فم المعده بوده مبهی مدر و کیفیت اعتدال بخشیدن و حل کنندگی  آن در معالجه ورمها و از بین بردن ترکهای دست و پا و سینه و خفقان و غشی به کار می رود و برای تنگی نفس و ضعف کبدی سرد و گرفتگی مجاری سپرز و خرد کردن سنگهای مثانه بسیار مؤثر است. » کتاب طبّ الصمصام آن را دارای این خواص می داند: نرم کننده مجاری تنفسی و خنک کننده، تحلیل برنده ورم کلیه و ضد التهاب مجاری ادراری، برطرف کننده حبس البول و ضد اسهال، ضد نفخ شکم و آرام بخش، محرک و مسکن دردهای عمومی بدن، معرق و قطع کننده شکم روش، ملین و ضد اسپاسم عضلانی، مدر و برطرف کننده ترشحات زنانگی.

تخم شربتیتخم شربتیتخم شربتی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تخم_شربتی
basil seed میشه تخم شربتی
تخم شربتی کاملابا چیامتفاوت است، چیا بزرگتررو کمرنگ تر است، تخم ریحان هم بزرگتر است. در واقع تخم شربتی تخم ریحان کوهی است
تخم شربتی: [ اصطلاح در تداول عامه ]تخم گیاه ریحان کوهی ( با نام علمی Ocimum album L یا Ocimum basilicum L ) [۱] است که با نامهای بادروج و بادرود نیز شناخته می شود. این گیاه مانند ریحان است اما برگهای ریزتر و بوی کمتری دارد. بذر این گیاه در درست کردن شربتها استفاده می شود و به همین دلیل در زبان عامه تخم شربتی خوانده می شود. شربت حاصل، یکی از نوشیدنی های سنتی ایران است که بیشتر در فصل گرما و به صورت خنک مصرف می شود و از آب، شکر قوام آمده و تخم شربتی درست می شود. همچنین می توان گلاب، زعفران یا آب لیمو به آن افزود. تخم شربتی دارای موسیلاژ است و اگر در آب ریخته شود، دور آن لعابی به رنگ خاکستری شکل می گیرد.
...
[مشاهده متن کامل]

( ( از جگرکی که آمدند بیرون شیرین گفت تو برو سراغ سبزه باجی . از عطاری چیزی لازم نداری ؟"
"نه هان چرا تخم شربتی برای نصرت "ورفت طرف دکان سبزی فروشی . ) )
( ( عادت می کنیم ، زویا پیرزاد ، چاپ 23 ، 1390 ، ص 43. ) )

تخم شربتی

بپرس