تجارت ازاد

دانشنامه آزاد فارسی

تجارت آزاد. تجارت آزاد (free trade)
دادوستدی که بی هیچ محدودیت و مانعی، نظیر حقوق گمرکی بر واردات و حمایت از صادرات و تخصیص یارانه به محصولات داخلی و سهمیه بندی صادرات و واردات و مجوزهای خاص وارداتی صورت گیرد. مفهوم تجارت آزاد جهانی، ابتدا، در انگلستان در قرن ۱۸ مطرح شد. با رشد سریع صنعت در انگلستان در اواخر قرن ۱۸، مخالفت با محدودیت ها و موانع تجارت جهانی در این کشور شدت یافت. آرای آدام اسمیت در خصوص راهبری تقسیم کار میان کشورها، تخصص گرایی و کارایی بیشتر، و تولید افزون تر مبنای نظری تجارت آزاد را پی ریخت. پس از آن، آرای دیوید ریکاردو در تکوین نظریۀ مزیت نسبی، که امروزه از پایه های اساسی تجارت آزاد است، نقشی اساسی داشت. بنابر نظریۀ مزیت نسبی، هر منطقه باید به تولید محصولاتی بپردازد که می تواند ارزان تر و با کیفیت بالاتر تولید کند. تا قرن ۱۷، تجارت داخلی نیز در محدودۀ بسیاری از کشورهای غربی به شکل آزاد صورت نمی گرفت. مثلاً، تجارت آزاد داخلی در فرانسه پس از انقلاب کبیر فرانسه، در آلمان از ۱۸۱۸، در امریکا پس از تدوین قانون اساسی، و در انگلستان در قرن ۱۷ رواج یافت. انگلستان در ۱۸۶۹ سیاست تجارت آزاد را رسماً در پیش گرفت. پس از جنگ جهانی اول، بسیاری از کشورهای اروپایی سیاست اعمال محدودیت های تجاری را مجدداً در پیش گرفتند. از جنگ جهانی دوم به بعد تلاش های بسیاری برای کاهش موانع تعرفه ای و محدودیت گردش پول و سایر موانع تجارت آزاد میان کشورها دوباره آغاز شد. ازجملۀ نتایج این تلاش ها عبارت اند از ایجاد سازمان ها و توافق نامه های بین المللی گوناگون در خصوص تجارت آزاد، نظیر موافقت نامۀ عمومی تعرفه و تجارت (گات، ۱۹۴۸)، اتحادیۀ اقتصادی بِنِلوکس (۱۹۴۸)، اتحادیۀ اقتصادی اروپا (بازار مشترک، ۱۹۵۷)، انجمن تجارت آزاد اروپا (۱۹۵۹)، موافقت نامۀ تجارت آزاد امریکای شمالی (نفتا، ۱۹۹۳) و سازمان تجارت جهانی (۱۹۹۵). منتقدان تجارت آزاد آن را برای اقتصادهای محلی زیان آور دانسته اند؛ زیرا ضمن آن که با انتقال مشاغل به کشورهای کمتر توسعه یافته به سبب ارزان بودن هزینۀ تولید در این کشورها امنیت شغلی افراد را در کشورهای توسعه یافته به خطر می اندازد، برای کشورهای کمتر توسعه یافته نیز به سبب تحمیل شرایط سخت کاری بر کارگران و تخریب محیط زیست آن ها زیان آور است. اما با همۀ این انتقادها، تجارت آزاد همچنان در حال گسترش به همۀ نقاط جهان است.

مترادف ها

free trade (اسم)
قاچاق، تجارت ازاد

پیشنهاد کاربران

تجارت آزاد ( به انگلیسی: Free trade ) مدل تجاری است که در آن کالاها و خدمات بدون محدودیت های دولتی، بین یا درون کشورها انتقال می یابد. این محدودیت ها شامل مالیات و تعرفه است. تفاوت تجارت آزاد با دیگر روش های تجارتی این است که تخصیص کالا در میان کشورهای تجاری بر اساس قیمت های مصنوع صورت می گیرد که ممکن بازتاب واقعی عرضه و تقاضا باشند. موافقتنامهٔ تجارت آزاد یکی از عناصر کلیدی مناطق تجارت آزاد است. بازار آزاد همان اقتصاد آزاد است که در آن خریداران و فروشندگان بدون هیچ قید و شرطی از لحاظ قیمت و مقدار باهم معامله می کنند و هیچگونه اجباری در خرید و فروش نیست. دولت افراد را آزاد گذاشته و تولیدکنندگان به خواست و رضایت خود به تولید می پردازند، و دولت هیچگونه مداخله ای برای تعین قیمت و مقدار محصول تولیدی نمی کند. بازار آزاد یکی از اساس های مکتب کلاسیک یا لیبرالیسم در اقتصاد است که آدام اسمیت و دیوید ریکاردو از جمله پایه گذاران آن به شمار می روند.
...
[مشاهده متن کامل]

در گذشته بازرگانی میان ملل مختلف بر اساس سیاست موازنه اقتصادی انجام می شده است. دیوید ریکاردو و آدام اسمیت از جمله نخستین اقتصاددانان مخالف سیاست موازنه بازرگانی بودند. به عنوان مثال آدام اسمیت بر این اعتقاد بود که تجارت آزاد دلیل شکوفایی تمدن هایی نظیر مصر باستان بود. بسیاری از لیبرالها در بریتانیا، به ویژه در سده ۱۹ و اوایل سده ۲۰ ( به عنوان مثال، جان استوارت میل ) و همچنین در قرن بیستم در ایالات متحده ( به عنوان مثال کوردل هال ) ، بر این باور بودند که تجارت آزاد مروج صلح است. رفته رفته و با توجه به این اعتقادات، کشورها به سوی الگوی تجارت آزاد حرکت کردند.
ارزش تجارت آزاد ابتدا توسط آدام اسمیت مشاهده شد و او اولین کسی بود که به این نظریه پرداخت. او اظهار داشت:
شعار هر نان آور دوراندیشی این است که هرگز سعی نکن چیزی را که هزینه ساخت آن در خانه از هزینه خرید آن بیشتر است در خانه تولید کنی… اگر یک کشور خارجی بتواند کالایی را ارزان تر از آنچه خودمان می توانیم تولید کنیم به ما عرضه کند، بهتر است آن کالا را وارد کرده و بر تولید کالاهایی که در آنها مزیت داریم، متمرکز شویم.
اکثر افراد این استدلال را می پذیرند؛ اما آن ها نگران این هستند که اگر یک کشور دیگر، مثلاً چین، بتواند همه چیز یا تقریباً همه چیز را ارزان تر از آن ها تولید کند، چه اتفاقی روی خواهد داد. آیا در این صورت تجارت آزاد چین با آمریکا به بیکاری کارگران آمریکایی که خود را ناتوان از رقابت با نیروی کار ارزان تر چینی می بینند، منجر نخواهد شد؟ پاسخ این سؤال منفی است. دیوید ریکاردو در سال ۱۸۱۰ دلیل این امر را به خوبی توضیح داد.

تجارت ازادتجارت ازادتجارت ازادتجارت ازاد
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تجارت_آزاد

بپرس