بیماری شناسی گیاهی

دانشنامه عمومی

بیماری شناسی گیاهی یا آسیب شناسی گیاهی، ( به انگلیسی: Plant Pathology ) یا ( به انگلیسی: Phytopathology ) ، شاخه ای از علوم مرتبط با کشاورزی است که به دنبال گردآوری دانش و اطلاعات مربوط به عوامل آسیب رسان گیاهی مربوط به بیماری های گیاهی و تشخیص و شناسایی و مدیریت یا کنترل آن ها می پردازد.
از آنجایی که علم بیماری شناسی با انبوهی از چندین جلد کتاب با محتوای اسم های لاتین علمی و سیکل زیستی بیماری زا و علائم بیماری مرتبط بوده و برای کنترل آن ها نیز استفاده از سموم حکم دارو برای گیاه را دارد و یک گیاهپزشک می بایستی همزمان به تمام این مطالب مسلط باشد. در نتیجه علاوه بر مهارت های لازم برای کارهای عملی و آزمایشگاهی حافظه قوی و استدلال قوی از فاکتور ضروری دانش آموختگان این رشته است.
شگردها و تست های مختلف آزمایشگاهی مربوط به شناخت بیماری ها و تشخیص آن ها بسیار پیچیده تر از آفات و حشرات می باشد. چراکه مطالعات و آزمایش های مربوطه همگی بر روی جاندارانی است که با چشم غیر مسلح قابل رویت نیستند و میکروسکوپی هستند. علم بیماری شناسی نیز اهمیت ویژه ای در فیلد انسانی به منظور تولید دارو از طریق پروکاریوت ها و باکتری های مفید و قارچ های مخمری و… دارد و ارتباطی تنگانگ با شاخه های انسانی دارد. در سایر کشورها نیز مطالعاتی بین رشته ای در رشته های بیماری های انسانی و گیاهی انجام شده و افراد علاقه مند و متخصص در علم بیماری می توانند روی شاخه های انسانی فعالیت خود را ادامه دهند. از جمله تولید آنتی بیوتیک تولید دارو برای بیماری های سرطان و حتی فعالیت روی عوامل بیماری زای انسانی ( مانند قارچی، ویروسی و باکتریای )
ثئوفراستوس دانشمند و فیلسوف یونانی اولین مطالعات و نوشته ها را در مورد بیماری های گیاهی دارد. در مورد تحقیقات اولیه در مورد بیماری شناسی گیاهی می توان ب آزمایش تیلت فرانسوی ۱۷۷۵ اشاره کرد که هاگ های سیاه رنگ خوشه های آلوده به سیاهک پنهان گندم را روی دانه های سالم گندم پاشید و سپس آن ها را کاشت و ملاحظه کرد که خوشه های جدید نیز آلودگی نشان دادند.
علم گیاه پزشکی در زمینهٔ علومی مانند زیست فناوری پزشکی و علوم یاخته ای نیز فعالیت دارد. برای مثال تولید انسولین در درختان به به کارگیریِ باکتری مولد غده در درختان نشان از کاربرد این علم در زمینه بیوتکنولوژی می باشد.
همچنین مطالعه قارچ ها از جمله قارچ های فرصت طلب که در جانوران و گیاهان ایجاد بیماری می کند نشان از اهمیت این دانش دارد. اکنون در ایران غلامحسین شهیدی به واسطه خدماتی که در زمینه پیشبرد این علم در ایران انجام داده به عنوان چهره مطرح این علم شناخته می شود. [ ۱]
عکس بیماری شناسی گیاهی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس