پروکاریوت

دانشنامه عمومی

پیش هسته ای یا پروکاریوت به جانداران تک یاخته ای می گویند که در یاخته ( ها ) شان مواد هسته ای در غشایی قرار ندارند و هسته مشخصی را تشکیل نمی دهند.
در مقابل، یاخته یوکاریوت ها جاندارانی مثل گیاهان، جانوران، قارچها و بعضی از آغازیان، غشایی دارد که آن را دربر می گیرد. بیشتر باکتریها جاندارانی تک سلولی هستند برخی دیگر هم مانند سیانوباکتری ها تشکیل کلنی می دهند. سلول های پروکاریوتی فاقد هسته، میتوکندری و هر اندامک غشادار دیگری هستند و تمام اجزای آن ها از جمله آنزیمها و ریبوزومها و ماده ژنتیک و… در تماس مستقیم با مایع سیتوپلاسم قرار دارد.
تقسیم و تمایز بین یوکاریوتها و پروکاریوت ها مهم ترین تقسیم بندی بین موجودات زنده به شمار می رود چرا که این دو دسته از موجودات زنده ویژگی های کاملاً متفاوتی با هم دارند. یوکاریوت ها دارای هستهٔ مشخصی هستند که ماده ژنتیک آن ها را از سیتوپلاسم ( سایر محتویات درون سلول ) جدا می کند ولی در پروکاریوت ها چنین هسته ای وجود ندارد و ماده ژنتیک آن ها مستقیماً در تماس با محتویات سلول قرار دارند. یکی دیگر از تفاوت های این دو دستهٔ جانداران تفاوت در ریبوزومهای آن ها است که وظیفهٔ پروتئینسازی را بر عهده دارد. ریبوزوم های پروکاریوتی در قیاس با ریبوزوم های یوکاریوتی بسیار کوچک تر هستند. نکتهٔ جالب توجه اینجاست که ریبوزوم های داخل میتوکندری ها ( از اندامکهای سلول های یوکاریوتی ) مشابه ریبوزوم های پروکاریوت ها هستند. این موضوع یکی از چندین مدرک برای قوی تر شدن این نظریه است که میتوکندری و کلروپلاست از هم زیستی سلول های پروکاریوتی با سلول پیش یوکاریوت اولیه به وجود آمده اند. [ ۱]
عکس پروکاریوتعکس پروکاریوت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

بپرس