کارامل

/kArAmel/

پیشنهاد کاربران

سوختهِ کاند، تَبَرزَد، کاجیک، سوهان
فرهنگ برابر های پارسی واژگان بیگانه ابوالقاسم پرتو
Caramel
کارامل ( به انگلیسی: Caramel ) رنگی است خوراکی، که به طور طبیعی در بسیاری از میوه ها، و ضمن پخت وپز در بسیاری از مواد غذایی به وجود می آید همچنین این رنگ از کاراملیزاسیون شکر نیز به دست می آید.
...
[مشاهده متن کامل]

این ماده ابتدا مایع بوده و کم کم سفت می شود. این رنگ آشنا و چشم نواز، در غلظت های مختلف، رنگ های زرد روشن تا قهوه ای تیره را ایجاد می کند.
از کارامل خشک در مخلوط های خشک استفاده می شود. بیشترین مقدار کارامل در تهیه نوشابه های کولادار و محصولات نانوائی مصرف می شود
رنگ خوراکی کارامل، مصارف گسترده در صنایع غذایی و دارویی دارد که از آن جمله اند:
نوشابه سازی ( کوکا کولا )
سرکه سازی
تولید ماءالشعیر
تولید نان و شیرینی
کیک کارامل
تولید فراورده های گوشتی
تولید انواع سُس
انواع نوشیدنی های انرژی زا
Confectionery product made by heating sugars
Caramel ( /ˈk�rəmɛl/ or /ˈkɑːrməl/ ) is an orange - brown confectionery product made by heating a variety of sugars. It can be used as a flavoring in puddings and desserts, as a filling in bonbons, or as a topping for ice cream and custard
The process of caramelization consists of heating sugar slowly to around 170 �C ( 340 �F ) . As the sugar heats, the molecules break down and re - form into compounds with a characteristic color and flavor.
A variety of candies, desserts, toppings, and confections are made with caramel: brittles, nougats, pralines, flan, cr�me br�l�e, cr�me caramel, and caramel apples. Ice creams sometimes are flavored with or contain swirls of caramel.
Etymology
The English word comes from French caramel, borrowed from Spanish caramelo ( 18th century ) , itself possibly from Portuguese caramelo. Most likely that comes from Late Latin calamellus 'sugar cane', a diminutive of calamus 'reed, cane', itself from Greek κάλαμος. Less likely, it comes from a Medieval Latin cannamella, from canna 'cane' mella 'honey'. Finally, some dictionaries connect it to an Arabic kora - moħall�h 'ball of sweet'.

قند سوخته

بپرس