دانشنامه عمومی - ویکی
دانشنامه عمومی
دانشنامه یا دائرةالمعارف، مجموعه یا گردایهٔ نوشتاریِ جامع و فشردهای است که شامل اطلاعاتی دربارهٔ همهٔ شاخههای دانش یا شاخهٔ مشخصی از دانش است. دائرةالمعارف برابرنهادهٔ اصطلاح Encyclopaedia است که خود برگرفته از اصطلاح یونانیِ enkyklios paideia بهمعنای آموزش فراگیر است، و در اصل بر مباحثی چون دستور زبان، معانی و بیان، موسیقی، ریاضیات، فلسفه، اخترشناسی، و تربیت بدنی دلالت دارد. این مفهوم به پیدایش اندیشه گردآوری مواد آموزشی پیشرفته در اثری واحد انجامید که در آن روابط و درونمایهٔ هنرها و علوم گوناگون تشریح میشود. در گذشتهای دور، تلاشهایی برای تهیهٔ آثاری از این نوع به عمل آمد.
ویکی معمولاً به انواعی از وبگاهها گفته میشود که به تمام بازدیدکنندگانش، بعضی اوقات حتی بدون نیاز به ثبتنام در وبگاه، اجازهٔ ویرایش، افزودن، یا حذف مطالب را میدهد. همچنین به برنامههای کامپیوتریای که پایهٔ چنین وبگاههایی را ممکن میسازند، «ویکی» گفته میشود.
عبارات جمع اوری شده در این بخش، شامل ویکی پدیا و چند دانش نامه دیگر است.
تاریخچه دانشنامه
اولین دائرةالمعارفها به قصد مطالعه و بررسی مستمر و توسط فردی واحد تهیه میشد و به گونهای فراهم میآمد که جنبهٔ متن درسی داشته باشد، و بدین سبب با دائرةالمعارف امروزی، که عمدتاً بهعنوان مرجع به کار میرود و حاصل کار گروهی است، متفاوت بود. اگرچه گاه به ارسطو به منزلهٔ «پدر دائرةالمعارف» اشاره میشود، ظاهراً نخستین دائرةالمعارف به همت سپئوسیپوس (۳۳۸ ق. م)، فیلسوف یونانی و شاگرد افلاطون، در سده چهارم پیش از میلاد گردآوری شد، که فقط قطعاتی از آن بازماندهاست. نخستین دانشنامهنویس رومی، دانشمند سدهٔ اول، مارکوس ترنتیوسوارو[۲] بود که دائرةالمعارفی در علوم انسانی با عنوان آثار عتیق ربانی و انسانی، شامل دستور زبان، جدل، فن بیان و بلاغت، هندسه، حساب، اخترشناسی، موسیقی، پزشکی، و معماری گرد آورد. این اثر نیز باقی نماندهاست.