یکشنبه خونین

دانشنامه عمومی

یکشنبه خونین (فیلم). یکشنبه خونین ( انگلیسی: Bloody Sunday ) فیلمی در ژانر مستند درام به کارگردانی پل گرینگرس است که در سال ۲۰۰۲ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به جیمز نسبیت، ماری جیلاین، و دیوید کلیتون راجرز اشاره کرد. این فیلم درباره رویداد یکشنبه خونین شهر باگساید ایرلند شمالی ساخته شده است.
عکس یکشنبه خونین (فیلم)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

یکشنبۀ خونین (Bloody Sunday)
بنای یادبود یکشنبه خونین در شهر لاندن دری
کشتن ۱۳ تظاهرکنندۀ غیرمسلح به ضرب گلوله در لانْدِن دری، در ایرلند شمالی، در ۳۰ ژانویۀ ۱۹۷۲ به دست سربازان هنگ یکم چترباز ارتش انگلستان. یکی از مجروحین نیز پس از چندی براثر بیماری ناشی از جراحات گلوله درگذشت. تظاهرکنندگان در اعتراض به بازداشت های بدون محاکمه راه پیمایی کردند که انگلستان از ۹ اوت ۱۹۷۱ در ایرلند شمالی به اجرا گذاشته بود. کمیتۀ تحقیق ویدگری، که منصوب دولت انگلستان بودند، با صدور حکمی چتربازان انگلیسی را در تیراندازی و قتل بی رحمانه این ۱۳ نفر مقصر ندانست. با وجود این، تونی بلر، نخست وزیر انگلستان، در ژانویۀ ۱۹۹۸ شروع تحقیقات تازه ای را دربارۀ رویدادهای یکشنبه خونین اعلام کرد.

پیشنهاد کاربران

یکشنبه خونین ( آلمانی: Bromberger Blutsonntag ) اشاره به حادثه ای دارد که در روزهای سوم و چهارم سپتامبر ۱۹۳۹، یعنی اندکی پس از شروع حمله آلمان نازی به لهستان و آغاز جنگ جهانی دوم، در شهر بیدگوشچ لهستان اتفاق افتاد.
...
[مشاهده متن کامل]

در این حادثه که با حمله تک تیراندازان ورماخت به شهر بیدگوشچ و سقوط شهر رخ داد، تقریباً ۶۰۰–۸۰۰ شهروند لهستانی، اقلیت آلمانی ساکن لهستان و یهودی کشته شدند.

یکشنبه خونین
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/یکشنبه_خونین_(جنگ_جهانی_دوم)
یکشنبه خونین ( به روسی: Кровавое воскресенье ) نامی است که به کشتار مردم روسیه در روز ۲۲ ژانویه ( ۹ ژانویه در تقویم قدیم ) سال ۱۹۰۵ داده شده است. در این روز، چهار هزار نفر از مردم غیر مسلح روسیه توسط سربازان نیکلای دوم، کشته یا زخمی شدند.
...
[مشاهده متن کامل]

در روز ۲۲ ژانویه ۱۹۰۵ میلادی، چند هزار نفر از کارگران اعتصابی روسیه برای تقدیم عریضه ای به تزار در تظاهراتی آرام و با خواندن سرودهای مذهبی ( من جمله «خداوند تزار را حفظ کند» ) به سمت کاخ او حرکت کردند. در این عریضه درخواست هایی همچون بهبود شرایط کار، دستمزدهای عادلانه تر و کاهش ساعات کار به هشت ساعت و نیز پایان دادن به جنگ روسیه و ژاپن و نیز اعمال حق رأی عمومی مطرح شده بود. پیش زمینه این تظاهرات به یک ماه قبل از آن مربوط می شد یعنی زمانی که ۸۰ هزار نفر در شهر مسکو دست به اعتصاب زدند و پایتخت از برق و روزنامه محروم شد.
سازمان دهنده این تظاهرات یک کشیش مسیحی به نام گاپون بود که به بهبود وضعیت اسفناک کارگران علاقه نشان می داد. بعدها وی از روسیه فرار کرد و سال ها بعد، پیش دوستی اعتراف کرد که با پلیس مخفی امپراتوری روسیه همکاری داشته است. گاپون توسط همین دوست به قتل رسید.
طرفداران گاپون از همان ابتدا افراد جمعیت را بازرسی بدنی کرده بودند تا کسی سلاح همراه نداشته باشد و تظاهرات و تقدیم عریضه در آرامش انجام شود. ولی سربازان نیکلای دوم به روی مردم آتش گشودند و صدها نفر در خون غلتیدند. مطابق آمار دولتی در این واقعه ۶۰۰ نفر کشته و ۳۳۳ نفر زخمی شدند. مخالفین تزار تعداد کشته شدگان را ۴۰۰۰ نفر اعلام کردند. برخی دیگر گفته اند: در این روز حدود ۱۰۰۰ نفر به قتل رسیدند.
واقعه یکشنبه خونین باعث شد تا دیدگاهی که بسیاری از مردم فرودست روسیه نسبت به تزار داشتند و به او به چشم پدری مهربان نگاه می کردند از بین رفت و جای خود را به درگیری رو در رو میان مردم و حکومت تزاری داد. پس از یکشنبه خونین، فعالیت های مبارزاتی علیه حکومت تزاری، شدت گرفت و به انقلاب ۱۹۰۵ روسیه انجامید.

یکشنبه خونینیکشنبه خونین
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/یکشنبه_خونین_(۱۹۰۵)

بپرس