یوسف اسحاق پور

پیشنهاد کاربران

یوسف اسحاق پور ( زادهٔ ۲۴ اسفند ۱۳۱۸ – درگذشتهٔ ۲۴ مهر ۱۴۰۰ ) ، نویسنده، پژوهشگر و جستارنویس ایرانی فرانسوی بود. او همچنین استاد تاریخِ هنر و تاریخِ سینما در دانشگاه دکارت پاریس بود. از وی بیش از چهل عنوان کتاب منتشر شده که عمدتاً درحوزه های سینما، هنر، تاریخ و فلسفه و ادبیات اند.
...
[مشاهده متن کامل]

یوسف اسحاق پور زاده ۲۴ اسفند ۱۳۱۸ در تهران بود و در ۱۸ سالگی به قصد تحصیل در رشتهٔ سینما عازم فرانسه شد. در آغاز در مدرسهٔ لویی لومیر فیلم برداری خواند و سپس در ایدک ( مؤسسهٔ مطالعات عالی سینماتوگرافیک ) به تحصیل در رشته های کارگردانی و مونتاژ پرداخت و در فرانسه ماندگار شد. وی سپس تحصیلات خود در فلسفه را در دانشگاه سوربن و تاریخ هنر و جامعه شناسی را در دانشسرای عالی علوم کاربردیِ پاریس ادامه داد. به لطف ژان میتری با حوزهٔ نظری سینما و به لطف لوسین گلدمن با آثار لوکاچِ جوان و مارکس آشنا شد. بعدها آدورنو و بنیامین نیز به حوزهٔ اندیشهٔ او راه یافتند.
گذر از شرق به غرب او را به سمت مکانی ناکجاآبادی سوق داد که زمینه را برای فعالیت در عرصهٔ جستارنویسی هموار کرد. جستارهای او هر چند شامل حوزه های فلسفه، سیاست و ادبیات نیز می شوند اما اساساً به اندیشه ورزی دربارهٔ تصویر، چه در حوزهٔ سینما ( تک نگاری هایی دربارهٔ اورسن ولز، ویسکونتی، اُزو، ساتیاجیت رای، کیارستمی و چندین مجموعه جستار دربارهٔ کلیت سینما یا فیلم ها و سینماگران خاص ) و چه در حوزهٔ نقاشی ( پوسن، کوربه، دوشان، موراندی، . . . ) اختصاص یافته اند. مفصل ترین اثر او، کتابی دو هزار صفحه ای در سه جلد درباره اورسن ولز است که نتیجه سی سال پژوهش اسحاق پور درباره او است.
البته حرکت در این مسیر باعث نشد اسحاق پور ایران را فراموش کند. سه جستار دربارهٔ مینیاتور ایرانی، صادق هدایت و شهره فیض جو از کارهای او دربارهٔ هنر ایرانی به شمار می روند. اسحاق پور در حوزهٔ عکاسی نیز فعالیت داشت و پنج مجموعه عکس منتشر کرد.
یوسف اسحاق پور در ۲۴ مهر ۱۴۰۰ در پاریس درسن ۸۱ سالگی درگذشت.
• کیارستمی؛ پشت و روی واقعیت، یوسف اسحاق پور، ترجمهٔ محمدرضا شیخی، نشر شورآفرین چاپ دوم، زمستان ۱۳۹۸
• اُزو؛ فرم های ناپایداری، یوسف اسحاق پور، ترجمهٔ محمدرضا شیخی، نشر شورآفرین، چاپ دوم، تابستان ۱۳۹۹
• ساتیاجیت رای؛ شرق و غرب، یوسف اسحاق پور، ترجمهٔ محمدرضا شیخی، نشر شورآفرین، چاپ اول، تابستان ۱۳۹۹
• مینیاتور ایرانی، رنگ های نور، آینه و باغ، یوسف اسحاق پو، ر ترجمهٔ جمشید ارجمند، نشر دمان، چاپ اول ۱۳۷۹
• بر مزار هدایت، یوسف اسحاق پور، ترجمهٔ باقر پرهام نشر آگه، چاپ اول ۱۳۷۴
• باستان شناسی سینما و خاطره قرن، ژان لوک گدار و یوسف اسحاق پور، ترجمهٔ مریم عرفان، نشر چشمه، چاپ سوم ۱۳۹۶
• مارکس هنگام فروریزی کمونیسم، یوسف اسحاق پور، ترجمهٔ ویدا حاجبی تبریزی، نشر بازتاب، نگارچاپ، اول ۱۳۸۵
• موراندی، نور و خاطره، مریم موسوی

یوسف اسحاق پور
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/یوسف_اسحاق‌پور

بپرس