یعقوب لیث

لغت نامه دهخدا

یعقوب لیث. [ ی َ ب ِ ل َ ] ( اِخ ) صفاری. رجوع به یعقوب بن لیث... شود.

پیشنهاد کاربران

یعقوب لیث صفاری ( ۲۲۵ ه‍. ق – شوّال ۲۶۵ ه‍. ق ) آهنگر و بنیان گذار دودمان صفاریان، در سیستان به مرکزیت زرنج بود. وی در طول حیات سیاسی و همچنین به قدرت رسیدنش در سیستان، موفق به شکست خوارج، علویان، طاهریان و فتح مناطقی همچون کرمان و فارس شد. توجهٔ یعقوب لیث پس از تصرف فارس، خوزستان و سرکوب محمد بن واصل، در بغداد، مرکز خلافت عباسی، معطوف شد. براندازی دولت طاهریان که خلافت حامی آن ها بود، حمایت از مخالفان خلیفه معتمد و نگرش های ضدعربی یعقوب، خلیفه را مجبور کرد که طی نامه ای یعقوب را لعن کرده و آمادهٔ نبرد با وی شود. پس از رسیدن دو سپاه به هم در ۷ شوّال ۲۶۵ ه‍. ق جنگ سختی درگرفت که در نهایت با پیروزی سپاه خلافت عباسی همراه بود. یعقوب پس از عقب نشینی سخت بیمار شد. عمرو، برادر یعقوب، به محض بیمار شدن برادرش خود را به او رساند؛ اما یعقوب در شوّال سال ۲۶۵ ه‍. ق بر اثر قولنج از دنیا رفت تا برادرش عمرو قدرت سلسلهٔ صفاریان را در دست بگیرد.
...
[مشاهده متن کامل]

به لحاظ جغرافیایی سیستان ولایتی حاصلخیز و پُرنعمت به شمار می رفت و در قرن ۳ هجری، از دورهٔ فتوح اسلامی تا اوایل خلافت عباسی، همواره به لحاظ سیاسی تابع عراق بود. پس از تشکیل حکومت طاهریان در خراسان، حاکم سیستان از سوی فرمانروایان خراسان تعیین می شد و این شیوه تا زمان به قدرت رسیدن خاندان صفاری در این ناحیه ادامه داشت؛ به طوری که سیستان از این جهت شهرت پیدا کرد که امیران صفاری از آنجا برخاستند و در قسمت عمدهٔ جنوب و خاور ایران استقلال پیدا کردند. چهرهٔ سرزمین سیستان در سدهٔ ۴ق این چنین تصویر شده است:
از شرق به مکران و سرزمین هند و بخشی از مولتان، یعنی مغرب خراسان و بخشی از هند، از شمال به هند و از جنوب به بیابانی که میان سیستان و فارس و کرمان است، محدود می شود.
فتح ایران به دستِ مسلمانان عرب باعث دگرگونی وضعیت سیاسی و اجتماعی این سرزمین شد. هنوز دوران خلفای راشدین به پایان نرسیده بود که سیستان فتح و حکومت آن تابع دستگاه خلافت شد؛ اما در طول ۲۰۰ سال بعد، سیستان همواره یکی از ولایات مستعد شورش و محل تجمع خلافت های اموی و عباسی بود. سیستان که سرزمینی پُرآب و آباد بود، از همان ابتدا در معرض حملهٔ عرب ها و مخالفان حکومت های دمشق و بغداد بود. قرارگرفتن سیستان در مرز ایران و شبه قارهٔ هند و دوری از مرکز خلافت، موقعیت ویژه ای به این سرزمین بخشیده بود. جمعیت سیستان طی ۲۰۰ سال پس از ظهور اسلام، علاوه بر بومیان شامل گروه هایی از عرب ها می شد که از خراسان تا سیستان پراکنده بودند.

یعقوب لیثیعقوب لیثیعقوب لیثیعقوب لیث
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/یعقوب_لیث
رادمان پور ماهک ( نام اصلی یعقوب لیث )