یتسللون

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی یَتَسَلَّلُونَ: آهسته و مخفیانه خود را بیرون می کشند (کلمه تسلل به معنای این است که کسی خود را از زیر بار و تکلیفی به طور آرام بیرون بکشد ، که دیگران نفهمند ،یا که کسی خود را از میان جمعیتی کم کم وآرام آرام بیرون کشد به نحوی که نخواهد کسی متوجه شود و این کلمه از سل...
ریشه کلمه:
سلل (۳ بار)

«یَتَسَلَّلُون» از مادّه «تسلّل» در اصل به معنای بر کندن چیزی است، مثلاً گفته می شود: سَلَّ السَّیْفَ مِنَ الْغِمْد: «یعنی شمشیر را از غلاف کشید» و معمولاً به کسانی که مخفیانه و به طور قاچاقی از جایی می گریزند، «مُتَسَلِّلُون» گفته می شود.
کشیدن. در اقرب گوید:آن انتزاع و خارج کردن است با نرمی مثل کشیدن تیغ از غلاف و موی از خمیر. راغب ملایمت را قید نکرده و گوید: ماندد کشیدن شمشیر از غلاف و کشیدن چیزی از خانه به طریق سرقت. و کشیدن پسر از پدر. . لداذ از «لاذَ - یَلُوذُ» به هم دیگر پناه بردن است تسلّل خروج پنهانی است (مجمع) یعنی خدا داناست به انکه در پناه یکدیگر پنهانی از محضر رسول او خارج می‏شوند. آنگاه که آن حضرت رسول صلی اللّه علیه و اله و سلم مردم را به جهاد و نحو آن دعوت می‏کرد بعضی‏ها در پشت سر دیگران پنهانی از مسجد خارج می‏گشتند آیه درباره آنهاست . در نهج البلاغه نامه 70 به سهل بن حنیف نوشته «بَلَغَنی اَنَّ رِجالاً مِمَّنْ قِبَلَکَ یِتَسَلَّلُونَ اِلی مُعاوِیَةَ فَلا تَأْسَفْ عَلی ما یَفُوتُکَ مِنْ عَدَدِهِمْ» شنیدم بعضی از مردمان شهر تو پنهانی به طرف معاویه می‏روند از رفتن این عدّه متأسف نباش. * . . سلالة فقط در این دو جا از قرآن آمده است. اهل لغت آن را چکنده. و صاف شده گفته‏اند. فرزند را سلاله و سلیله و سلیل گفته‏اند که چکیده و کشیده مرد است. سلاله در هر دو آیه نکره است مراد از آن در آیه دوم بنابر علم امروز سلول مرد (اسپرماتوزئید) است که چکیده منی و به وجود آمده در آن و صاف شده از آن است. به نظرم مراد از سلاله اول هم همان سلّول است منتهی در خلقت اول همان سلّول در میان گلی به خصوص بود، پس جای سلّول در اول گل و لجن بود. و در خلقت دوم جای آن منی است مثل . بنابر آنکه علق جمع علقه به معنی کرم و زالو است رجوع شود به «آدم». در نهج البلاغه خطبه 161 راجع به دو نوع خلقت فرموده «بُدِئْتَ مِنْ سُلالَةِ مِنْ طینٍ. وَ وُضِعْتَ فی قَرارٍ مَکینٍ. اِلی قَدَرٍ مَعْلُومٍ».

پیشنهاد کاربران

( لاتجعلوا دعاء الرسول بینکم کدعاء بعضکم بعضا قد یعلم الله الذین یتسللون منکم لواذا فلیحذر الذین یخالفون عن امره ان تصیبهم فتنه اویصیبهم عذاب الیم ) : ( خطاب نمودن پیامبر را در میان خودتان مانند خطاب کردن یکدیگر، قرار ندهید، خداوند کسانی از شما را که پنهانی از زیر بار تکلیف شانه خالی می کنند، می شناسد، پس باید کسانی که با امر او مخالفت می کنند بترسند از اینکه فتنه و بلیه و یاعذابی دردناک به ایشان برسد. )
...
[مشاهده متن کامل]

در تفسیر اطیب البیان آمده است:
قَد یَعلَم ُ اللّه ُ الَّذِین َ یَتَسَلَّلُون َ مِنکُم لِواذاً ) سلة خروج شیئی است از شیئی به لینت و ملایمت و تدریجا از اینکه جهت اولاد و احفاد را سلاله می گویند، سلالة النبیین ، سلالة الأئمه ، سلالة السادات و نحو اینها و در اینجا مراد خروج آنها است واحدا واحدا از میدان جنگ بطور خفا یا از پای خطبه پیغمبر یا از مجمع جماعت و نحو اینها بدون استیذان و بیک پناه گاهی پناه می برند.
( فَلیَحذَرِ الَّذِین َ یُخالِفُون َ عَن أَمرِه ِ ) اوامر رسول اللّه واجب الاطاعة است و عین اطاعة اللّه است و مخالفت او مخالفة اللّه است چنانچه اطاعت اوصیاء عین اطاعت رسول و اطاعت خداوند است .
( أَن تُصِیبَهُم فِتنَةٌ ) بلیات و مصائب دنیوی .
( أَو یُصِیبَهُم عَذاب ٌ أَلِیم ٌ ) در آخرت به عقوبات الهی .

بپرس