یارعلی تبریزی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تَبْریزی، یار علی بن عبدالله، ادیب، شاعر و نویسندۀ ایرانی در نیمۀ دوم سدۀ ۹ و اوایل سدۀ ۱۰ق/۱۵ و ۱۶م بود.
وی اهل تبریز بود و در همین شهر پرورش یافت و به کمال رسید. در جوانی دلباختۀ نوجوانی تبریزی شد و چون کارش به رسوایی کشید، رخت سفر بربست و راهی حجاز گردید؛ سپس به آسیای صغیر رفت و در عهد سلطان سلیم، پادشاه عثمانی در شهر بورسه سکنا گزید.
پورجوادی، نصرالله، مقدمه بر ریاض الافکار، ج۱، ص۱۱.
تبریزی در ۹۱۸ق/۱۵۱۲م کتابی نوشت به نام نثر اللئالی که ترجمۀ منظومی است از مائة کلمه، منسوب به حضرت علی (علیه السلام) و آن را به سلطان سلیم اهدا کرد.
آل داود، علی، «مناظرۀ خزان و بهار»، ج۱، ص۵۹، نشر دانش، تهران، ۱۳۸۲ش، س ۲۰، شم ۱.
در تشبیب قصیدۀ بهاریۀ منوچهری دامغانی که در جشن سدۀ ۴۳۰ق/ ۱۰۳۹م سروده شده است، شاعر پیکاری را وصف می کند که قرار است میان لشکر زمستان و لشکر بهار درگیرد
منوچهری دامغانی، احمد، دیوان، ج۱، ص۳۰-۳۳، به کوشش محمد دبیرسیاقی، تهران، ۱۳۵۶ش.
...

دانشنامه آزاد فارسی

یارعلی تبریزی ( ـ پس از ۹۲۶ق)
(متخلص به ماتمی) ادیب، شاعر و مترجم ایرانی. در بورسه عثمانی اقامت کرد و با شیخ فتح الله ( ـ۹۲۰ق)، نوۀ دختری جلال الدین دوانی، که خود شاعر بود، دوست شد. یارعلی در نظم و نثر، به ویژه نثر فارسی، استاد بود. در آثارش فراوان از اشعار حافظ شاهد آورده است. از آثارش: منظومۀ نثراللئالی که برگردان مأة کلمۀ حضرت علی(ع) است. در این ترجمه برای هر کلمه دو بیت با دیباچه ای به نثر فارسی آورده است؛ ریاض الافکار به نثر فارسی که مناظرۀ خزان و بهار به زبان حال است که به کوشش نصرالله پورجوادی به چاپ رسیده است (۱۳۸۲ش).

پیشنهاد کاربران

بپرس