(یا: توپی؛ کُمی) از غذاهای فراموش شدۀ ایرانی، فراهم آمده از شکمبۀ پاک کردۀ گوسفند، گوشت فندقی بُرشده، پیاز چهارقاچ، پیاز ساطوری شده،
هویج و
کرفس خردکرده، برنج خیسانده، خسرودار، میخک، دارچین، زعفران ساییده، ادویه (زیره، تخم گشنیز، دارچین، هل، و اندکی میخک)، روغن، و نمک و فلفل. مواد گیپا را، برخی تفت داده برخی خام، به هم مخلوط کرده در شکمبۀ گوسفند ریخته، شکمبه را می دوزند و چند جای آن را سوراخ کرده در محلول آب و نمک، خسرودار، میخک، دارچین، پیاز، هویج و نخود بر آتش جوش می آورند و همین که آب جوش آمد، شعلۀ آتش را کم می کنند و دیگ را کماکان تا دیری بر آتش باقی می گذارند. انواع گیپا: گیپای مرغ؛ گیپای کوفته ریزه؛ گیپای مرغ و کوفته ریزه؛ گیپاپلو که نوعی پلو با مخلوط گیپاست.