گویش یاسی

پیشنهاد کاربران

گویش یاسی ( مجاری: jász, انگلیسی: Jassic ) گویشی از زبان ایرانی آسی است و توسط قومی کوچ گرد که در سده سیزدهم میلادی در مجارستان ساکن شدند صحبت می شد. یاسی ها از اقوام ایرانی تبار سکا بودند که به خاطر حملات پی درپی مغول ها و تاتارها به همراه کومان ها به سوی مجارستان کوچیدند.
...
[مشاهده متن کامل]

شاه مجارستان، بلای چهارم یاسی ها را پذیرفت تا به او در برابر یورش های مغول و تاتار یاری برسانند، اما پس از ورود آن ها به مجارستان، روابط میان اشرافیان مجار و قبایل یاسی - کومان رو به تیرگی نهاد و این قبایل مجارستان را ترک کردند. پس از پایان اشغال این نواحی از سوی مغول و تاتارها، یاسی ها و کومان ها هم به این سرزمین بازگشتند و در دشت بزرگ مجارستان سکنی گزیدند و پیشه اصلی آن ها در آغاز دام پروری بود. در خلال دو سده پس از آن، یاسی ها و کومان ها کاملاً در میان مجارها حل شدند و زبانشان نیز از میان رفت اما یک هویت یاسی در میان آن ها زنده ماند و تا سال ۱۸۷۶ نیز منطقه خودمختار خود را داشتند. ده ها سکونتگاه در مجارستان مرکزی هنوز هم نام یاس را بر خود دارد برای نمونه: یاس برنی، یاس آرُک سالاش، یاس فِنی سارو ویاس آلشوسنت دیوردی و شهر یاش در رومانی.
تنها سند از گویش یاسی در دهه ۱۹۵۰ در سازمان اسناد ملی مجارستان یافت شد که یک صفحه شامل ۳۴ واژه از فراورده های کشاورزی و دام ها است و احتمالاً برای مقاصد مالی و بازرگانی بوده است. واژه نامهٔ کوچکی از گویش یاسی توسط تطبیق با واژگان هم ریشه در گویش دیگوری زبان آسی بازسازی شده است.
دو نمونه از واژگان یاسی:
• daban horz ( روز بخیر ) ، اوستیایی: дæ бон хорз
• dan ( آب ) ، اوستیایی: дон
در هشتم آذرماه سال ۱۳۸۶ رئیس و اعضای شورای شهر یاس برنی در دیداری که از مجتمع علوم دانشگاه یزد داشتند، درخواست خواهرخواندگی این دو شهر را دادند که این امر انجام شد و این دو شهر هم اینک خواهرخوانده هستند. این دو شهر رابطهٔ تاریخی مستقیمی با هم ندارند، اما ریشه های باستانی، مردمانش را به یکدیگر ارتباط می دهد و از طرفی تلفظ آنها نیز شبیه است.

گویش یاسی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/گویش_یاسی

بپرس