گویش تجریشی

پیشنهاد کاربران

گویش تجریشی یکی از گویش های زبان فارسی و زیر مجموعه گویش های فارسی - تبری است.
حبیب برجیان، زبان شناس ایرانی، که بررسی کامل تمام منابع در دسترس از گویش تجریشی را انجام داده در پایان تحقیق خود می نویسد: «بررسی ژنتیکی گویش تجریش این امر را تأیید می کند که تجریشی، علی رغم تغییرات جزئی نسبت به فارسی استاندارد امروزی، تفاوتی با گروه فارسی ( زبان های ایرانی جنوب غربی ) نشان نمی دهد. در ریخت شناسی فعل است که در تجریشی یک تأثیر بزرگ از زبان های حاشیه دریای خزر پیدا می کنیم که به واسطه پیوندهای قدیمی اجتماعی - اقتصادی با نواحی شمال کشور بر این گویش تأثیرگذار شده است؛ بنابراین می توانیم تجریشی و دیگر گویش های شمیرانی را فارسی با تاثیرگیری قابل توجه از گویش های حاشیه دریای خزر بدانیم. »
...
[مشاهده متن کامل]

حبیب برجیان در ادامه می نویسد: «با کمال تعجب، ما در گویش تجریش و دیگر روستاهای قدیم شمریان هیچ اثری از زیربنای شاخه زبان های ایرانی شمال غربی نمی یابیم … و تنها چیزی که در این میان می توان یافت لایه صرفی نسبتاً سطحی است که از گویش های خزری جذب شده است. این نشان دهنده آن است که تجریش، شمیران، ری و سکونتگاه های مجاور آن از دورانی بسیار اولیه فارسی زبان بوده اند.
گویش های انتقالی بین فارسی و مازندرانی را گویش های فارسی - مازندرانی نامیده اند که در مناطق شمالی تر از شمیران نظیر آهار، اوشان و فشم گویش می شود. دانشنامه ایرانیکا درباب زبان منطقه قصران آورده است که باید به دو بخش باید تقسیم شود. زبان بومیان شمال و شمال شرق منطقه بخش درونی قصران نزدیکی بسیار زیادی به زبان مازندرانی دارد. گویش منطقه جنوبی از اوشان در مرکز تا جاجرود و تجریش در جنوب شمیران حالت انتقالی بین فارسی و مازندرانی دارد و تأثیراتی از زبان های حاشیه دریای خزر را نشان می دهد. والنتین ژوکوفسکی خاورشناس و زبان شناس روس اواخر قرن ۱۹ میلادی در سفری که به ایران داشت در حوالی شمیران با گویش تجریشی آشنا شده و در آثارش به این گویش اشاره می کند.
۳۴۲۳ به دلیل تأثیر زبان مازندرانی بر تجریشی برخی آن را در دسته انتقالی بین فارسی و مازندرانی ذکر کرده اند. می باشد. به اعتقاد حبیب برجیان گویش تجریشی گویشی منقرض شده است. به گفته حسین سامعی، دکتر سامعی نقل نمودند که تجریشی اصیل می باشند و هنوز در خانواده ایشان سالخوردگان بین خود به گویش تجریشی سخن می گویند. به گفته الهه گل بستان گویش آهاری گویشی از گویش های تجریشی است. به گفته وی این گویش تحت تأثیر زبان فارسی در شرف انقراض می باشد.

گویش تجریشی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/گویش_تجریشی

بپرس