گوپی

دانشنامه عمومی

گوپی ( به انگلیسی: Guppy ) ، ( نام علمی: Poecilia reticulata ) نام یک گونه از سرده ماهی مولی از خانواده رنگین ماهیان است و مانند اکثر گونه های بومی قاره آمریکا موجود در این خانواده، ماهیانی زنده زا هستند. این ماهی بومی آنتیگوآ و باربودا، ونزوئلا، ترینیداد و توباگو، جامائیکا، برزیل و گویان بوده اما به صورت غیرطبیعی و جهت مبارزه و حذف لارو پشه ها از آب ها و همچنین به صورت اتفاقی به بسیاری مناطق و زیستگاه ها در سراسر دنیا معرفی شده است. گوپی ها قابل نگهداری در آکواریوم بوده و در صنعت ماهیان زینتی دارای اهمیت بالایی هستند. گوپی ها همچنین به عنوان یک جاندار مدل، در زمینه هایی مانند بوم شناسی، فرگشت و رفتارشناسی جانوران مورد استفاده و توجه دانشمندان هستند. [ ۱]
طول بدن این ماهی، در ماده ها به ۶ و در نرها به ۳ سانتی متر می رسد. ماهی های نر دارای رنگ های متنوع و زیبا به خصوص در باله دُمی بوده و باله های مخرجی آن ها نیز دارای شکل و عملکردی منحصر به فرد بوده و به عنوان عضو منتقل کنندهٔ اسپرم عمل می کند. این ماهی در آکواریومها نیز نگهداری می شود و گونه ای بسیار محبوب و مقاوم بوده و تغذیه و تکثیر آن آسان است. [ ۲] گوپی ها دارای ۲۳ جفت کروموزوم هستند که شامل یک جفت کروموزوم جنسی بوده و از این لحاظ با انسان مشابه هستند. [ ۳] این ماهی دارای دودیسی جنسی بوده و تشخیص نر و ماده بسیار آسان است.
باله زیر شکم ماهی ماده پهن و بزرگ و گرد است. بدن ماهی ماده معمولاً ساده و بی نقش و نگار است. زیر شکم ماهی ماده منطقه ای وجود دارد که وضعیت بارداری ماهی را نشان می دهد. هرچه این ناحیه تیره تر و برجسته تر باشد زایمان نزدیک تر است.
باله مقعدی ماهی نر به گونوپودیوم ( آلت تناسلی ) تبدیل شده است، اندامی به شکل لوله که تقریبا شبیه به آلت تناسلی پستاندران، برای تولید مثل استفاده می شود. اندام ماهی نر لاغرتر، کشیده تر و باریک تر و اندازهٔ ماهی نر به طور کلی کوچک تر است. همچنین جنس نر دارای رنگ های گوناگون و نقش و نگار بیشتری است.
در طبیعت دو یا سه نسل از گوپی ها در هر سال متولد می شوند. نوزادان بدون نیاز به والدین تغذیه و به سرعت رشد می کنند. نوزادان ماده پس از ۱۰ تا ۲۰ هفته به بلوغ می رسند و تا سن ۲۰–۴۰ ماهگی به تولیدمثل ادامه می دهند. گوپی های نر در هفتهٔ هفتم زندگی و حتی زودتر به بلوغ می رسند. طول عمر گوپی ها در طبیعت معمولاً ۲ سال است. [ ۴] ماده ها با نرهای متعددی جفت گیری می کنند. این موضوع باعث افزایش تنوع ژنتیکی در جمعیت و همچنین افزایش تعداد نوزادان و کاهش مدت بارداری می شود. ماده ها تمایل بیشتری به نرهای رنگارنگ به خصوص به نرهایی دارای نقاط نارنجی نشان می دهند. [ ۵]
عکس گوپیعکس گوپیعکس گوپیعکس گوپیعکس گوپیعکس گوپی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

گوپی (guppy)
ماهی ای با رنگ روشن و درخشان از گونۀ Poecilia reticulata. بدنی کشیده و بالۀ دمیمدور دارد و به طول حدود ۶ سانتی متر می رسد. این ماهی ها، به صورت طبیعی، در آب های شیرین و لب شور بخش هایی از امریکای جنوبی و هند غربی (وست ایندیز)دیده می شوند. از آنجایی که گوپی ها از لارو پشه ها و سایر حشرات تغذیه می کنند، به منزلۀ عامل کنترل طبیعی آفات، به بسیاری از نواحی استوایی دیگر نیز برده شده اند. گوپی زنده زا، و گونۀ آکواریومیپرطرفداری است. این ماهی از خانواده ماهیان گامبوزیا و بومی امریکا است. از اعضای این خانواده فقط یک گونه با نام گامبوزیا (Gambusia holbrooki) را از ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۹ برای کنترل لارو پشه مالاریا، که در آب زندگی می کند، از ایتالیا به ایران وارد و در تالاب انزلی رها کردند. این ماهی به علت تغذیه از لارو پشۀ مالاریا مفید است ولی چون از تخم و نوزادان ماهیان دیگر نیز تغذیه می کند زیان آور محسوب می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس