گوتلوب فرگه

دانشنامه عمومی

فریدریش لودویگ گوتلوب فرگه ( آلمانی: Friedrich Ludwig Gottlob Frege; زادهٔ ۱۸۴۸ – درگذشتهٔ ۱۹۲۵ ) ریاضی دان، منطق دان و فیلسوف برجستهٔ آلمانی در اواخر سدهٔ نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی است.
دستگاه صوری او، در واقع، عبارت بود از حساب محمولات برای نمایش منطق تفکّر و استنباط ( Inference ) ، و فرگه با ایجاد این نظام صوری سهم به سزایی در بنیان گذاری منطق نوین دارد.
در بارهٔ زندگی شخصی وی یافته های زیادی در دسترس نیست. گفته شده که زندگانی وی آکنده از مصیبت بوده است. او در ۸ نوامبر ۱۸۴۸ در ویسمار در مکلنبورگ - فورپومرن، ناحیه ای در شمال آلمان زاده شد. [ ۱] هجده ساله که بود پدر و در ۳۰ سالگی مادرش را از دست داده است. در این که فرزندی داشته یا نه میان محققان اختلاف وجود دارد. باور بر این است که تمام فرزندان وی در جوانی با مرگ هم آغوش شده اند و همسرش نیز به مرگی زود هنگام مرده است. فرگه در بیشتر زمان عمرش از بیماری رنجور بود. پسر خواندهٔ وی به نام آلفرد پس از مرگش زنده ماند ولی او هم در جنگ کشته شد. [ ۲]
فرگه در ۲۱ سالگی وارد دانشگاه ینا شد. دو سال بعد به دانشگاه گوتینگن رفت، جایی که وی دکترایش در هندسه را گرفت. وی بلافاصله پس از آن برای گرفتن کرسی تدریس به دانشگاه ینا بازگشت، ولی گرفتن آن پست هیچ حمایت مالی ای را برای وی در بر نداشت و ناچار شد از مادرش کمک بگیرد. فرگه در دانشگاه ینا باقی ماند. تا این که به مقام استاد تمام افتخاری در ۱۸۹۶ دست یافت. وی سرانجام در سال ۱۹۱۸ بازنشست شد. [ ۳]
مطلب وی به طور کلی از این قرار است: چیزی از چیز دیگری یا لازم می آید یا نمی آید و در هر صورت این اثر یا امر، ارتباطی با روانشناسی آدمی ندارد. به کلی می توان گفت منطق ساخته ی دستگاه فکری انسان نیست. روابط منطقی کاملاً از ذهن مستقل است، و موجودات می توانند این رابطه را کامل درک کنند، ناقص درک کنند و یا اصلاً نادیده بگیرند و یا حالات دیگر. گزاره های منطقی حقایقی عینی هستند که ممکن است ما آنها را درک کنیم و یا بلعکس، ولی ارتباطی با وجوه فکر و عقلی بشر ندارد. پیش از این، پرسش فلسفی دکارت که "من چه می توانم بدانم؟" در فلسفه غربی ریشه کرده بود بدین صورت که معرفت شناسی عامل اصلی شناخت و فهم ما از جهان معرفی می شد و اینگونه فکر می کردند که  :< موضوع عمده تحقیق در ذهن افراد می گذرد> . در صورتی که فرگه این سخن را قبول نکرد و گفت فلسفه باید بر پایه منطق باشد.
عکس گوتلوب فرگه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

پارادُکس شبا :
خداوند متعال علیرغم دارا بودن قدرت و دانش مطلق از دیر باز تاکنون از حل دو مسئله ساده عاجز بوده است. امید اینکه منطق دانان ؛ ریاضی دانان و فلاسفه تحلیلی به قادر مطلق مدد رسانند و با حل این دو مسئله کلبه احزان وی را به گلستان تبدیل کنند.
...
[مشاهده متن کامل]

الف - قادر متعال هرگز نتوانسته و نخواهد توانست که اعداد را تا پایان بشمارد. اگر پرسیدید چرا؟ پاسخ این خواهد بود که اعداد پایان ندارند و لذا عمل شمارش هم پایان ناپذیر خواهد بود ولو اینکه سرعت شمارش از بزرگترین بسامد یا فرکانس موجود در طبیعت و کیهان بزرگتر باشد.
ب - خداوند متعال علیرغم دارا بودن قدرت مطلق هرگز در گذشته قادر نبوده و در آینده هم قادر نخواهد بود که به کرانه ها و سواحل هستی بیکران خویش داست یابد.
اگر پرسیدید چرا؟ پاسخ این خواهد بود که هستی بیکران دارای کرانه و ساحل نیست که بتوان به آن دست یافت.
مژده : ایزد توانا و دانا هردو مسئله را با یک راه حل شکار و حل کرده است. اگر فرصتی دست داد به آن راه حل اشاره خواهد شد.
یکی دو جمله از نامه فرگه به راسل :
نامه شما به شدت مرا غافل گیر کرد. می خواهم بگویم که مرا فرو افکند. پایه و اساسی که قرار بود کاخ مجلل و باشکوه حساب را بر آن بنا نهم به لرزش انداخته است. . .
امید اینکه پارادُکس شبا پایه های عرش را به لرزه در نیاورده باشد! چندی ست که منتظر پاسخ از آنسوی ام از نوع پاسخ فرگه به راسل.
زبان ایده آل و شفافی که فرگه آرزوی دست یابی به آن داشت، همین زبان کامپیوتر است که دارای دو حرف عددی ( 0 , 1 ) می باشد.

گوتلوب فرگه. ( اسم خاص ) نام ریاضی دان، منطق دان و فیلسوف آلمانی «فریدریش لودویگ گوتلوپ فرگه» ( ۱۸۴۸ - ۱۹۲۵ م. ) ، «Friedrich Ludwig Gottlob Frege». نام «فرگه» در زبان آلمانی بصورت « فِر ِی گِه » ( توجه خاص شود به حرف «ی» - - «ری» مانندِ شهر ری ) تلفظ می گردد؛ در این تلفظ، فاصلۀ بین «ف» و «ر» نامحسوس است ( توجه شود به تفاوت مهم بین «Fr» و «Fer» ) . از اینرو، «فریگه» می بایست املاءِ رسمی «Frege» در زبان فارسی باشد، که متأسفانه اینچنین نیست.
...
[مشاهده متن کامل]

برای اطلاعات بیشتر رجوع شود به مقالۀ گوتلوب فرگه در دانشنامۀ ویکی پدیای فارسی، مقالۀ Gottlob Frege در دانشنامۀ ویکی پدیای انگلیسی و مقالۀ Gottlob Frege در دانشنامۀ ویکی پدیای آلمانی.

بپرس