لغت نامه دهخدا
گندمه. [ گ َ دُ م َ / م ِ ] ( اِ ) در اصطلاح علمی ، میوه هایی است که پوسته درونی آن بر روی دانه چسبیده و پوسته خارجی نیز نازک است مانند گندم و جو. گاهی اطراف آن پرده ای دارد مانند نارون و گاهی دو گندمه بالدار به هم چسبیده اند مانند افرا. این نوع میوه ها را جزو میوه های ناشکوفا به حساب می آورند، زیرا که خودشان باز نمی شوند. ( از گیاه شناسی حسین گل گلاب ص 187 و 188 ).
فرهنگ فارسی
در اصطلاح علمی میوه هاییست که پوسته درونی آن بر روی دانه چسبیده و پوسته خارجی نیز نازک است مانند گندم و جو .
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
فرهنگستان زبان و ادب
گویش مازنی
دانشنامه عمومی
میوهٔ خشک و ناشکوفا و یکدانه ای در گندمیان که پوستهٔ آن به دانه چسبیده است را گَندُمه ( انگلیسی: Caryopsis ) می گویند. [ ۱]
دانه غلات، میوه خشک و تک بذری است که در اصطلاح به این نوع میوه گندمه و به زبان عامیانه غله یا دانه می گویند. به طور کلی دانه غلات شامل پوسته میوه با چندین غشای خارجی است که به سختی به پوست دانه چسبیده است. بیرونی ترین لایه پوسته میوه پوست دانه ( پریکارپ ) و لایه زیرین آن آلورن نام دارند. دانه غلات همچنین دو قسمت دیگر به نام های گیاهک ( جنین ) و آردینه ( آندوسپرم ) دارد. به مجموع غشای پوست دانه، لایه آلورن و گیاهک که در مرحله تهیه آرد از دانه غلات جدا می شوند، سبوس گفته می شود.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفدانه غلات، میوه خشک و تک بذری است که در اصطلاح به این نوع میوه گندمه و به زبان عامیانه غله یا دانه می گویند. به طور کلی دانه غلات شامل پوسته میوه با چندین غشای خارجی است که به سختی به پوست دانه چسبیده است. بیرونی ترین لایه پوسته میوه پوست دانه ( پریکارپ ) و لایه زیرین آن آلورن نام دارند. دانه غلات همچنین دو قسمت دیگر به نام های گیاهک ( جنین ) و آردینه ( آندوسپرم ) دارد. به مجموع غشای پوست دانه، لایه آلورن و گیاهک که در مرحله تهیه آرد از دانه غلات جدا می شوند، سبوس گفته می شود.
wiki: گندمه
مترادف ها
زگیل، گندمه
بر امدگی، زگیل، زگیل گوشتی، گندمه
پیشنهاد کاربران
چو ثولول که بر عضوی پدید آید و ثولول را به شهر من گندمه گویند و چون گوشت فزونی یا ثولول که زندرون بینی روید. ذخیره خوارزمشاهی 6 جلدی چاپ انتشارات سفیر اردهال ص 258