فرهنگ فارسی
ئیدرات کربن قند . یا گلوسیدها . ترکیباتی هستند آلی و سه تایی مرکب از سه عنصر کربن و ئیدرژن و اکسیژن که دارای چند عامل الکلی نوع دوم ویک عامل ستن یا آلدئید و یک یا ۲ عامل الکلی نوع اول میباشند . در ترکیب غالب گلوسید ها چون نسبت بین اتمهای ئیدرژن و اکسیژن همانند نسبت همین دو عنصر در فرمول آب است بهمین مناسبت سابقا آنها را ئیدراتهای کربن نیز مینامیدند ولی این موضوع عمومیت ندارد معمولا مز. گلوسید شیرین است بهمین جهت نام عمومی قند ها را بانها نیز داده اند ولی این امر هم کلیت ندارد زیرا برخی گلوسید ها مانند آمیگدالوز ( قند بادام تلخ ) دارای طعم شیرین نیستند و برخی مواد هم باوجود آنکه بسیار شیرینند مانند ساخارین که جزو گلوسید ها نیستند ( ساخارین که در تجارت بنام جوهر قند نیز مشهور است از قطران زغال سنگ استخراج میشود ) . گلوسید ها را به دو دست. بزرگ گلوسید های ساده یا ازها و گلوسید های مرکب تقسیم میکنند . گلوسید های مرکب خود به دو دست. ازید ها و کلوئید های ازژن تقسیم میشوند . از ها یا منوساکارید ها یا مونوز ها یا قند های ساده بر حسب آنکه دارای عامل آلدئیدی یا ستنی باشند به دو دست. آلدوز ها و ستوز ها تقسیم میشوند . ازید ها اگر از دواز ترکیب شده باشند بنام دی ازید یا دی ساکارید و اگر از سه از ترکیب یافته باشند بنام تری ازید یا تریسا کارید و اگر از چهار مولکول از ترکیب یافته باشند بنام تترا ازید یا تترا ساکارید موسومند . کلوئیدهای ازژن بر خلاف از ها وازید ها یا کم در آب حل میشوند و یا اصلا حل نمیشوند و بر اثر ئیدرولیز بقند های ساده ( از ها ) تجزیه میگردند .
فرهنگ عمید
هر ماده ای که در آن قند وجود دارد.