گشنیز

/geSniz/

معنی انگلیسی:
coriander, club

لغت نامه دهخدا

گشنیز. [ گ ِ ] ( اِ ) در پهلوی گشنیج = گشنیز کردی کشنیش و کشنش ( کریاندر، فرانسوی ) . گشنیز گیاهی است از تیره چتریان که برگهای تازه آن خوراکی و دانه های وی تقریباً کروی و جوهر مخصوصی دارد که بسیار تند است. گشنیج . ( از حاشیه برهان قاطع چ معین ). رستنیس باشد که آنرا به عربی جلجلان گویند. ( از برهان ). اسم فارسی کزبره است. ( تحفه حکیم مؤمن ). نباتی است که تخم آنرا بمجاز گشنیز خوانند و درون آن تخم نیز از مغز تهی است. ( آنندراج ) ( انجمن آرا ). تخم معروف است ازمزیل و در عرف بفتح کاف عربی شهرت دارد. ( غیاث ). دانه کوچک مدوری است که از بوته معطری تحصیل میشود. این بوته از چین آورده شده حالا بسیار متداول است و تخم آنرا در بهار کاشته و از برای معطر بودنش بسیار مستعمل است. ( قاموس کتاب مقدس ). یک نوع گیاهی از طایفه چتری که برگ آنرا در پرهیزانه بیماران داخل کنند. ( ناظم الاطباء ): تَقدَه یا تِقدِه و جُلجُلان ؛ دانه ٔگشنیز و کنجد. کُسبَرَه. ( منتهی الارب ) :
این است پند حجت و این است مغز دین
و آرایش سخنش چو گشنیز و کرویاست.
ناصرخسرو ( دیوان چ تهران ص 82 ).
از غایت جود و کرم و برّ ومروت
ناخواسته بخشی به همه خلق همه چیز
آن بخت ندارند که ناخواسته یابند
چیز این دو سه تا شاعر بی مغز چو گشنیز.
سوزنی ( دیوان ص 439 ).
از تف تیغ فتنه باد تهی
دشمنت را دماغ چون گشنیز.
انوری.
گنده از زیره و گشنیز بسر میگردید
نخود آب از عرق و مشک معطر میشد.
بسحاق اطعمه ( دیوان چ شیراز ص 56 ).
- آش گشنیز ؛ آشی که با گشنیز درست کنند.
- گشنیزپلو ؛ پلوی که گشنیز داخل آن کنند.

گشنیز. [ گ َ ] ( اِ ) رفتار با ناز و شادمانی و خرامان و شادان باشد. ( برهان ). شادمان. خرسند. مسرور. خوشحال. شادی و شعف. خوشی و خرمی. ( از ناظم الاطباء ).

فرهنگ فارسی

گیاهی ست یکساله دارای گل های سفیدوچتری ازجمله سبزی های خوردنی است خام وپخته آن خورده میشود
( اسم ) ۱ - گیاهی است از تیر. چتریان که علفی و یکساله است . برگهایش شبیه جعفری و بی کرک میباشد و در نواحی بحرالرومی و آسیا ( از جمله ایران ) می روید و چون جزو سبزیهای خوراکی است بدین منظور کشت میشود . گلهایش سفید مایل بصورتی و دارای آرایش چترهای مرکب در انتهای ساقه میباشد . ارتفاع این گیاه تقریبا به نیم متر میرسد . ساقه اش راست و شفاف و کم و بیش خط دارد و برگهایش متناوب و در قسمت انتهایی ساقه دارای بریدگیهای رشته یی بسیار ولی در قاعد. ساقه تقریبا کامل و دارای بریدگیهای نوک تیز است . میوه اش دو فندقه و بیضوی شکل مایل برنگ زرد و دارای بوی نامطبوع شبیه بوی ساس است . میو. گشنیز که در تداول عامه بنام دانه یا تخم گشنیز نامیده میشود مقوی معده و محرک و بادشکن و معرق است کزبره کسبره جلجلان . یا آش گشنیز . آشی که در آن گشنیز کنند . یا گشنیز پلو . پلوی که در آن گشنیز کنند. یا گشنیز کوهی . تخم مخلصه ۲ - ( بازی گنجفه ورق ) ورقی که خالهای آن بشکل برگ گشنیز است .
رفتار با ناز و شادمانی و خرامان و شادان باشد .

فرهنگ معین

(گِ ) [ په . ] (اِ. ) ۱ - گیاهی است یک ساله با گل های سفید و چتری ، از سبزی های خوردنی که مزة آن تند است . ۲ - ورقی دربازی که خال های آن شبیه برگ گشنیز است ، خاج .

فرهنگ عمید

گیاهی یک ساله با گل های سفید چتری و دانه های خوش بو که خام و پختۀ آن خورده می شود.

دانشنامه عمومی

گشنیز گیاهی از خانوادهٔ چتریان با نام علمی «Coriandrum sativum» است. این گیاه، بومی جنوب اروپا، غرب آسیا و شمال آفریقا است و ارتفاع آن تا نیم متر هم می رسد. تمامی بخش های این گیاه، خوراکی هستند و عمدتاً برگ ها و بذر این گیاه، به عنوان سبزی و ادویه مورد استفاده هستند.
خواص درمانی گشنیز
- درمان دیابت و روماتیسم و آرتروز
- رفع دندان درد
- رفع بوی بد دهان
- رفع عطش و آشفتگی
- تسکین سرفه و نفس تنگی
- کاهش میل جنسی
در ایران از برگ و ساقه گشنیز به عنوان سبزی جات خوردنی استفاده می شود. نام گشنیز همچنین به عنوان یکی از مواد اصلی در فرمول مخفی کوکاکولا ذکر شده است. [ ۱] به دلیل اینکه گرما و حرارت می تواند بر کاهش طعم گشنیز اثر داشته باشد، برگ گشنیز را اغلب به صورت خام استفاده کرده و یا بلافاصله قبل از سرو غذا به آن اضافه می کنند. در آشپزی هندی و آسیای مرکزی، از برگ گشنیز به مقدار فراوان استفاده می شود و تا زمانی که طعم آن کم شود آن را می پزند. [ ۲]
در هند، از تخم گشنیز به عنوان یکی از ادویه جات مهم استفاده می گردد. تخم گشنیز ادویه ای است که عطر قوی دارد و از آن در آشپزی ایرانی استفاده می شود. در طب سنّتی نیز از آن استفاده می کنند. در ایران از تخمِ گشنیز برای تصفیهٔ خون و استفاده در شیرینی جات خانگی بهره می برند. از آن در صنعت عطرسازی هم استفاده می شود.
ریشهٔ گشنیز در آشپزی به ویژه آشپزی تایلند استفاده می شود.
یک پژوهش اولیه نشان داده است که اسانس گشنیز می تواند باکتری های گرم مثبت و گرم منفی از جمله استافیلوکوکوس اورئوس، انتروکوکوس فکالیس، سودوموناس آئروژینوزا و اشریشیا کلی را مهار کند. [ ۴] همچنین به نظر می رسد که اسانس گشنیز به علت داشتن درصد بالای لینالول اثر ضد درد داشته باشد. [ ۵]
برگ گشنیز خام، حاوی ۹۲ درصد آب، ۴ درصد کربوهیدرات، ۲ درصد پروتئین و کمتر از ۱ درصد چربی است ( جدول ) . ویژگی های تغذیه ای بذر گشنیز با ساقه یا برگ تازهٔ آن متفاوت است. برگ ها به طور ویژه غنی از ویتامین آ، ویتامین ث و ویتامین کا هستند. دانه ها به طور کلی محتوای ویتامین کمتری دارند، اما مقادیر قابل توجهی فیبر، کلسیم، سلنیم، آهن، منیزیم و منگنز در رژیم غذایی فراهم می کنند. [ ۶]
عکس گشنیزعکس گشنیزعکس گشنیزعکس گشنیزعکس گشنیزعکس گشنیز

گشنیز (سرده). گشنیز ( نام علمی: Coriandrum ) نام یک سرده از تیره چتریان است.
عکس گشنیز (سرده)

گشنیز (ورق). گِشنیز یا خاج ( ♣ ) ( به انگلیسی: Club ) یکی از چهار خال موجود در ورق های بازی است. خاج یا گشنیز در بازی پاسور جزوی از یکی از ارکان یا خال ها می باشد.
عکس گشنیز (ورق)عکس گشنیز (ورق)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

گِشْنیز (coriander)
گِشْنیز
گیاهی از تیرۀ چتریان، با نام علمی Coriandrum sativum. وقتی تازه است طعمی تند دارد و بومی آسیا و اروپاست. از دانه های رسیده و خشک آن چاشنی ای به همین نام می سازند. این چاشنی را در تجارت برای طعم دادن به محصولات گوشتی، نانوایی، تهیۀ توتون، نوشابه سازی، و در پودر کاری به کار می برند. گیاه تازه و دانۀ آن هر دو در خاورمیانه، هند، مکزیک، و چین در آشپزی مصرف می شود. این گیاه در طب سنتی هم تجویز می شود. ازجمله آن که به هنگام سردرد، تخم آن را می سوزانند.

مترادف ها

coriander (اسم)
گشنیز

پیشنهاد کاربران

واژه گشنیز
معادل ابجد 387
تعداد حروف 5
تلفظ gešniz
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [پهلوی: gišnič] ‹گشنیج، کشنیز› ( زیست شناسی )
مختصات ( گِ ) [ په . ] ( اِ. )
آواشناسی geSniz
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع فرهنگ فارسی عمید
گشنیز Coriander
نام علمی Coriangrum sativum
cilantro = گشنیز
مترادف: coriander
گشنیز
اسامی سبزیجات به انگلیسی:
asparagus = مارچوبه
bell pepper ( American ) / pepper ( British ) / sweet pepper ( both Am & Br ) = فلفل دلمه ای 🫑
chilli ( British ) / chili ( American ) = فلفل تند 🌶 ( که یا قرمز است یا سبز ولی تند است )
...
[مشاهده متن کامل]

cabbage = کلم
broccoli = کلم بروکلی 🥦
cauliflower = گل کلم
Brussels sprouts = کلم بروکسل، کلم فندقی
celery = کرفس
lettuce = کاهو 🥬
leek = تره فرنگی
chives = تره
basil = ریحان
dill = شوید
cress = شاهی، ترتیزک
coriander = گشنیز
mushroom = قارچ
onion = پیاز 🧅
spring onion ( British ) / scallion ( American ) / green onion ( American ) = پیازچه
garlic = سیر 🧄
shallot = نوعی پیاز کوچک
pea = نخود فرنگی
pumpkin = کدو تنبل 🎃
spinach = اسفناج
thyme = آویشن
fennel = رازیانه، بادیان
parsley = جعفری
mint = نعنا
green bean ( British ) / French bean ( British ) / runner bean / string bean = لوبیا سبز
turnip = شلغم
oregano = پونه کوهی
sage = مریم گلی
radish = تربچه
tarragon = ترخون
beetroot ( British ) / beet ( American ) = چغندر
zucchini ( American ) / courgette ( British ) = کدو سبز
okra = بامیه ( نوعی گیاه )
eggplant ( American ) / aubergine ( British ) = بادنجان 🍆
sweet potato = سیب زمینی شیرین
yam = سیب زمینی هندی
corn on the cob = بلال کامل 🌽
parsnip = هویج وحشی
broad bean ( British ) / fava bean ( American ) = باقلا

گشنیز گیاهی معطر است که هم از برگ و هم از دانه های خوشبوی آن به عنوان طعم دهنده و چاشنی غذا استفاده می شود.
تخم گشنیز عطر بسیار مطبوعی دارد و از آن در تهیه نقل و آبنبات و برخی شیرینی ها استفاده می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

تخم گشنیز خاصیت ضد آرتریت و ضد التهاب دارد، می تواند با افزایش دفع ادرار، آب و مایعات تجمع یافته را از بدن خارج کند.
تخم گشنیز پودر شده در ترکیب با موادی مانند عسل می تواند برای تقویت پوست، کاهش جوش و لک و درمان اگزمای پوستی به کار رود. همچنین میتوان برای لایه برداری و پاکسازی پوست، از تخم گشنیز کمک گرفت.
تخم گشنیز کلسترول خون را کاهش داده و به این وسیله از بروز سکته های قلبی و مغزی جلوگیری می کند. تخم گشنیز تقویت کننده دستگاه گوارش و کبد است، همچنین می تواند مانع از افزایش فشارخون شود.

نام یکی از خال های چهارگانه پاسور ( ( ورق بازی ) ) که دارای سیزده کارت بنام های ( دو تا ده ) ( آس ) ( سرباز، بی بی و شاه ) می باشد.

بپرس