گزینش جنسی

فرهنگستان زبان و ادب

{sexual selection} [زیست شناسی] صورتی از انتخاب طبیعی که در آن براساس نظریۀ داروین، یک جنس، جنس مقابل را برمی گزیند

پیشنهاد کاربران

گزینش جنسی ( به انگلیسی: Sexual selection ) ، به گزینش ویژگی هایی در یک موجود زنده گفته می شود که موجب افزایش موفقیت آن موجود در تولید مثل می گردند ( حتی اگر این صفات و ویژگی ها سبب افزایش سازواری جاندار برای بقا نشوند یا موجب کاهش سازواری او در این جهت گردند ) . جاندارانی که در آن ها چنین ویژگی هایی فرگشت ( تکامل ) بیشتری پیدا کرده، بخت زاد و ولد بالاتری داشته و فرزندان بیشتری تولید خواهند کرد. شباهت انتخاب جنسی و انتخاب طبیعی از این روست که هر دو سبب موفقیت بیشتر جاندار در تولید فرزند می گردند. از سوی دیگر باید توجه داشت که گزینش در انتخاب طبیعی ( برخلاف انتخاب جنسی ) به طور مستقیم تولید مثل را هدف قرار نمی دهد بلکه تنها به طور غیر مستقیم و از راه گزینش صفاتی که سازواری جاندار را برای بقا بالاتر می برند، بخت او را برای تولید فرزند بیشتر افزایش خواهد داد. در سال ۱۸۷۱ چارلز داروین برای نخستین بار به تشریح گزینش جنسی در کتاب خود به نام تبار انسان و گزینش در رابطه با جنسیت پرداخت.
...
[مشاهده متن کامل]

در غالب گونه های جانوری جنس نر توان تولید فرزندان بیشتری از جنس ماده را دارد. یکی از دلایل مهم آن این است که اسپرم بسیار کوچک است و هزینه زیست شناختی پائینی دارد حال آنکه سلول تخم بزرگ است و تولید آن پرهزینه می باشد. در جانورانی که لقاح داخلی دارند ( مانند بسیاری از مهره دارانی که در خشکی زندگی می کنند ) بخشی ( پرندگان و خزندگان ) یا تمامی ( پستانداران ) مراحل رشد جنینی در بدن جنس ماده رخ می دهد و در بیشتر موارد جنس ماده به شکلی نابرابر با جنس نر، هزینه گزاف مراقبت از فرزندان را به دوش می کشد. برخلاف جنس نر که تنها با افزایش تعداد نزدیکی توان افزایش موفقیت زادآوری را داراست، جنس ماده به دلایل بالا بدون چنین توانی است و از این رو برای افزایش موفقیت زادآوری خود دست به گزینش جفت می زند. گزینش جنسی می تواند در سطح سلول جنسی یا اسپرم یا در سطح فردی رخ دهد.
در بسیاری از گونه های جانوری تعداد اسپرم تولید شده به وسیلهٔ جنس نر بسیار بیشتر از سلول تخم ایجاد شده توسط جنس ماده است. از این رو رقابت بسیار شدیدی در میان اسپرم ها برای رسیدن به تخم وجود دارد. اسپرم ها باید از سد سیستم ایمنی جنس ماده و محیط اسیدی واژن بگریزند و توان بالایی برای شنا کردن و صعود از دهانه رحم و رحم را داشته باشند. این فرایند خود منجر به حذف اسپرمهای نا سازوار و انتخاب سازوارترین اسپرم ها می گردد.

گزینش جنسیگزینش جنسی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/گزینش_جنسی

بپرس