گرگیعان

پیشنهاد کاربران

گرگیعان یا قرقیعان نام یک آیین سنتی رایج بین عرب های خوزستان، استان هرمزگان، عراق، بحرین، کویت، و شرق عربستان ( احساء و قطیف ) و امارات متحده عربی است که در شهریور ماه ۱۳۹۵ به عنوان میراث معنوی مردم عرب ایران به ثبت ملی رسید. این آیین که ریشه ای تاریخی دارد در نیمهٔ ماه رمضان در مناطق عرب نشین توسط کودکان اجرا می شود. برای ریشه این مراسم روایات مختلفی ذکر شده اما برجسته ترین آن، به مناسبت میلاد حسن بن علی امام دوم شیعیان ذکر شده است. این آئین در همه ساله در بسیاری از شهرهای ایران برگزار می شود اما به صورت رسمی تاکنون دو بار در بخش جنبی نمایشگاه قرآن در موزه هنرهای معاصر اهواز به صورت نمادین برگزار شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

نام اصلی این آیین «قرقیعان» است ولی با توجه به این که مردم عرب خوزستان حرف «قاف» را در بیشتر کلمات «گاف» تلفظ می کنند به آن «گرگیعان» می گویند. آیین گرگیعان با نام های مختلف در کشورهای عربی وجود دارد مردم بغداد آن را «ماجینه» و اهالی جنوب بغداد به آن «کرکیعان» می گویند. در بحرین «قرقاعون»، قطر «قرنقعوه»، کویت و شرق عربستان «قریقعان»، عمان «قرنقشوه» و در امارات متحده عربی و شهرستان میناب و جزیره قشم به نام «حق اللیله» شناخته شده است. این مراسم در بندر دیلم و شهرستان پارسیان نیز با نام گره گشو و در بندر دیر و بندر کنگان نیز با نام گرگشو برگزار می شود.
در مورد ریشه و معنی کلمهٔ «قرقیعان» نظرات متفاوتی وجود دارد؛ برخی معتقدند این کلمه از «قرع الباب» به معنای درب زدن گرفته شده است؛ به خاطر این که کودکان در خانه ها را برای دریافت شیرینی و عیدی می کوبند. نظر دیگری که در باب معنی «گرگیعان» آمده است این است که می گویند از کلمهٔ «قرّةالعین» گرفته شده که به معنای شادی و سرور انسان است و از آن جایی که مراسم گرگیعان مصادف می شود با تولد حسن بن علی ( مجتبی ) و خوش حالی پدربزرگ وی، محمد بن عبدالله برای تولد اولین نوه اش، می گویند که مردم برای عرض تبریک به علی بن ابی طالب و همسرش فاطمه زهرا «قرة عین! قرة عین!» گویان به در منزل شان می رفتند و کم کم به صورت مناسبتی هرساله در میان مسلمانان رواج گرفت؛ اما گویا در محدودهٔ تولد حسن بن علی و برخی مناطق مجاور و از جمله خوزستان باقی می ماند.

گرگیعانگرگیعانگرگیعانگرگیعان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/گرگیعان

بپرس