گره چینی

دانشنامه آزاد فارسی

گِره چینی
قراردادن و چیدن آلات گره (واحدهای گره) در کنار هم و در ترکیب هندسی هماهنگ. این دستاورد هارمونیک علاوه بر معماری، در بیشتر هنرهای دستی و سنتی ایران نیز کاربرد دارد، ازجمله سنگ تراشی، مشبک سنگی، درودگری، انواع هنرهای چوبی، منبت کاری، مشبک کاری، خاتم سازی، فلزکاری، قلم کاری، مشبک کاری روی فلز، سفال کاری، کاشی سازی، قالی بافی. گره سازی و گره چینی در کارهای چوبی به دو شیوۀ منبت کاری و مشبک کاری معمول است. درودگران برای زمینۀ گره های منبت کاری و مشبک کاری، مانند دیگر زمینه ها، گرهی با یک چهارم یا یک دوم زمینۀ یا با یک زمینۀ کامل ترسیم می کنند که طرح کامل گره در ابعاد بزرگ از تکرار آن ها به وجود می آید. نحوۀ اجرا و ساخت انواع گره در کارهای چوبی به نوع آن بستگی دارد. چارچوب پنجره به صورت مربع، لوزی یا مثلث کلاف کشی می شود و قطعات تزیینی (آلات چوبی) در کلاف های مذکور جاسازی می شوند.

پیشنهاد کاربران

گِرِه چینی یکی از شاخه های هنر معماری و کاشی کاری سنتی است که استادان این هنر از کنار هم چیدن آلات و لغات مختلف بر اساس طرح مدنظر خود با استفاده از کاشی، آجر یا سایر مواد نقش های هندسی تزئینی درست می کنند.
...
[مشاهده متن کامل]

البته هنر گره چینی فقط در معماری رواج ندارد و یکی از زیرشاخه های صنایع چوب نیز می باشد. هنر گره چینی هنری زیبا و اصیل است که به دلیل زحمت زیاد هزینه زیادی هم دربردارد و می توان نمونه های این هنر را که بر روی چوب انجام گرفته در اماکن متبرکه مانند آستان قدس رضوی یا حرم شاه عبدالعظیم مشاهده نمود.
• Girih Tiles and Islamic Geometric Designs in Modern Architecture
• Interactive Girih Tile game
• John Savard's reconstructions
• "Medieval Islamic architecture presages 20th century mathematics". Harvard University Gazette. ۲۰۰۷ - ۰۲ - ۲۲. Retrieved 2007 - 03 - 14.
• "Medieval Islamic tiling reveals mathematical savvy". New Scientist. ۲۰۰۷ - ۰۲ - ۲۲. Retrieved 2007 - 03 - 14.
تاریخچه
گره چینی چوب از هنرهای ظریفی است که از اوایل دوره اسلامی در ایران رایج بوده است. برخی پژوهشگران احتمال داده اند استفاده از این هنر از دوران خلفا عباسی آغاز شده و در قرن ۶ تا ۸ هجری قمری در مصر و سوریه متداول شده و از همان زمان به ایران رسیده است.
بر اساس شواهد و آثار موجود پیشینه هنر گره چینی در معماری ایران به دوره سلجوقی و صفوی بازمی گردد و خاستگاه آن نیز شهر اصفهان بوده است. از این سبک کار به طور معمول در ساخت درهای اماکن متبرکه، مقابر، منابر و از مشبک در پنجره های منازل و کاخ ها و نرده ها استفاده می شده است. از دوران صفوی به بعد تعبیه شیشه های رنگی در چوب های مشبک رایج شده و در اصطلاح به «ارسی» مشهور شد. هنرهای چوبی پس از صفویه به خصوص در دوران قاجار نه تنها تکامل فنی نداشت بلکه با افت فنی نیز روبرو شد. البته هنر ارسی سازی در این دوره به اوج خود رسید.
به طور کلی از چوب و فراورده های آن در بناهای صد سال اخیر به عنوان مصالحی مؤثر در ستونهای چوبی، پوشش سقف های دوجداره خارجی و توفال سازی، در ساختن پنجره های ارسی و پنجره های ظریف با کارهای هنری مختلف گره سازی، قواره بری و غیره استفاده شده است.
گره چینی فلزی
گره چینی فلزی به هنری که با قطعات فلزی و شیشه های رنگی شکل های متنوع هندسی به طور هماهنگ در یک کادر مشخص قرار گرفته و به صورت منظم تکرار می شوند، می گویند. در تعریف دیگر، گره چینی مجموعه ای از ترکیب هماهنگ شکل های هندسی است که به صورت به هم پیچیده، موزون و جذاب از طریق خط های راست یا کمانی ایجاد شده اند، گفته می شود.

گره چینیگره چینیگره چینیگره چینی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/گره‌چینی
Girih tiles

بپرس