گرد خمیرمایه

دانشنامه آزاد فارسی

گَردِ خمیرمایه (baking powder)
آمیزه ای از بی کربنات قلیا یا جوش شیرین با ترکیبی اسیدی، و پرکننده ای بی اثر، معمولاً نشاسته یا سولفاتِ کلسیم. در نانوایی، از عوامل ور آمدن خمیر است و به کیک ها و کلوچه ها بافت پفکی می دهد. برای تهیۀ نان قلیایی، به جای خمیرمایه از آن استفاده می کنند. چندین ترکیب مختلف اسیدی دیگر، از جمله اسید تارتاریک، کِرِم تارتار، اسید فسفات های سدیم یا کلسیم و گلوکونو ـ دلتا ـ لاکتون نیز ممکن است در این آمیزه به کار رود که هرکدام از آن ها با هیدروژن کربنات سدیم در مجاورت آب و گرما واکنش می دهند و دی اکسید کربن رها می کنند که سبب ورآمدنِ مخلوط کیک یا خمیر است.

پیشنهاد کاربران

بپرس