گاه شماری شاهنشاهی

پیشنهاد کاربران

۳۰ بهمن ۲۵۸۲ شاهنشاهی
گاهشماری شاهنشاهی در ۲۴ اسفند ۱۳۵۴ در پی جلسهٔ مشترک مجلس شورای ملی و مجلس سنا، به عنوان تقویم رسمی کشور ایران اعلام شد. تا پیش از آن گاهشماری هجری خورشیدی، تقویم رسمی کشور بود. در این مصوبه مبدأ تقویم خورشیدی از هجرت پیامبر اسلام به تاریخ تاجگذاری کوروش بزرگ تغییر یافت. برمبنای این گاهشماری سال ۱ شاهنشاهی برابر است با ۵۵۹ پیش از میلاد و سال ۲۵۰۰ شاهنشاهی با ۱۳۲۰ هجری خورشیدی ( آغاز پادشاهی محمدرضا پهلوی ) مصادف می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

در کتاب تاریخ سال چهارم آموزش متوسطهٔ مدارس زمان محمدرضاشاه نوشتند: «در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۵۴ خورشیدی، با تصویب مجلسین شورای ملی و سنا، مقرر شد تاجگذاری کورش بزرگ در سال ۵۵۹ پیش از میلاد مسیح، مبدأ سال خورشیدی و سرآغاز تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران قرار گیرد. به همین مناسبت اول سال ۱۳۵۵ هجری خورشیدی آغاز سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی، سال رسمی کشور شاهنشاهی ایران اعلام شد. »
تاریخچه تقویم در ایران به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود:
• تقویم پیش از اسلام یا تقویم باستانی شامل تقویم پیش از هخامنشیان، گاه شماری هخامنشی، تقویم زرتشتی، گاه شماری اوستایی کهن، گاه شماری اوستایی نو، گاهشماری دوره اشکانیان و ساسانیان و گاه شماری یزدگردی بود.
• گاه شماری پس از اسلام شامل تقویم هجری قمری و هجری شمسی با ویژگی های مشترک و اصول متفاوت است.
تقویم هجری شمسی در ابتدا به تقویم برجی معروف بود؛ که در اسناد و دوایر دولتی چندان رسمیت نداشت. درتاریخ ۳۱ فروردین ۱۲۸۹ میرزا عبدالحسین خان شیبانی وحید الملک، نماینده مردم تهران در مجلس شورای ملی طرحی را با موضوع «قید تاریخ کلیه معاملات و مبادلات مشترکه عمومی» تغییر از هجری قمری به هجری شمسی برجی را پیشنهاد داد و قرار شد در طرح قانون محاسبات عمومی که در دست تدوین بود گنجانده شود. در تاریخ ۲۱ آبان ۱۲۸۹ قانون محاسبات عمومی به تصویب مجلس شورای ملی رسید. وضع گاه شماری با مبدأ و آغاز پادشاهی کوروش هخامنشی در ایران به گاه شماری شاهنشاهی محدود نمی شود. هنگام ها پیش از وضع گاه شماری شاهنشاهی، در ۱۳۰۶ خورشیدی، سید جلال الدین طهرانی گونه ای گاه شماری پیشنهاد کرد که آغاز آن همین آغاز پادشاهی کوروش هخامنشی بود. مبدأ این گاه شماری پیشنهادی سال ۵۰۰ پیش از میلاد، و در نتیجه اختلاف آن با مبدأ گاه شماری هجری خورشیدی ۱۱۸۰ سال بود. نام ماه ها در آن از نام ماه های گاه شماری جلالی الگوبرداری شده بود. دیگر ارکان این گاه شماری نیز همانند گاه شماری جلالی بود. فرق مبدأ پیشنهادی در آن با گاه شماری شاهنشاهی نیز از این جا برگرفته می شد که در گاه شماری شاهنشاهی، دو شماره سمت راست تاریخ هر سال، سال های سپری شده از آغاز پادشاهی محمدرضا پهلوی ( ۲۶ شهریور ۱۳۲۰ ) را نشان می داد.

گاه شماری شاهنشاهیگاه شماری شاهنشاهیگاه شماری شاهنشاهیگاه شماری شاهنشاهیگاه شماری شاهنشاهیگاه شماری شاهنشاهی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/گاه‌شماری_شاهنشاهی

بپرس