گالینگ

دانشنامه عمومی

گالینگ (متالورژی). پدیدهٔ گالینگ ( به انگلیسی: Galling ) نوعی از سایش بین دو سطح است که از چسبندگی بین دو سطح ایجاد می شود. وقتی در یک ماده گالینگ اتفاق می افتد مقداری از آن ماده به سطح مادهٔ دیگری که در تماس با آن است کشیده می شود، به ویژه در زمانی که فشار زیادی بین آن دو سطح برقرار باشد. گالینگ بر اثر ترکیب سایش و چسبندگی بین دو سطح ایجاد می شود، که با لغزش و برش در ساختار کریستالی زیرین می شود. این پدیده به طور کلی باعث چسبیده شدن ماده یا ایجاد جوش اصطکاکی در آن که باعث ایجاد برآمدگی می شود همراه خواهد شد. این پدیده بیشتر در فلزاتی که در تماس با یک فلز دیگر است اتفاق می افتد و در فلزاتی که به طور مناسب روان کاری نمی شوند رایج تر است.
در هر صورت بعضی فلزات خاص به دلیل ساختار کریستالی اتمی خود گرایش بیشتری به پدیدهٔ گالینگ از حود نشان می دهند. به عنوان مثال آلومینیم فلزی است که به راحتی دچار پدیدهٔ گالینگ می شود، در حالیکه فولاد آنیل شده مقاومت بیشتری در برابر پدیدهٔ گالینگ از خود نشان می دهد و همچنین فولاد سخت کاری شده مقاومت بسیار زیادی در مقابل این پدیده از خود نشان می دهد.
گالینگ مشکل رایجی در مواردی است که کاربرد آن تماس دو فلز با یکدیگر می باشد. این اتفاق بدون توجه به اینکه دو فلز از یک جنس باشند یا نه اتفاق می افتد. آلیاژهایی مثل برنج ( آلیاژ ) و مفرغ ( برنز ) آلیاژهایی هستند که در مقابل گالینگ از خود مقاومت خوبی نشان می دهند به همین دلیل است که در یاتاقانها و بوش ها به وفور از این دو آلیاژ استفاده می شود.
گالینگ یک سایش چسبنده است که باعث انتقال میکروسکوپی ماده بین دو فلزی که در تماس با یکدیگرند می شود. این پدیده عموماً در مواردی که میزان بار اعمالی و سرعت مکانیزم پایین باشد اتفاق می افتد، البته در شرایط کاری سرعت بالا و میزان بار پایین نیز این پدیده مشاهده می شود. گالینگ پدیدهٔ رایج در شکل دهی فلزات، یاتاقان ها، پیستون ماشین آلات، سیلندرهای هیدرولیکی و پنوماتیکی و دیگر ماشین آلات صنعتی است. برخلاف انواع دیگر سایش، گالینگ یک پدیدهٔ تدریجی نیست بلکه به صورت آنی اتفاق می افتد و باعث ایجاد برآمدگی بر روی سطح می شود که این برآمدگی خود منبع ایجاد هرچه بیشتر گالینگ است.
پدیدهٔ گالینگ نیازمند وجود دو ویژگی در فلز است، چسبندگی بین پیوند فلزی و همچنین موم سانی یا پلاستیسیته. گرایش مواد به گال شدن تحت تأثیر شکل پذیری ( داکتیلیتی ) است. به عنوان مثال فلزات سخت کاری شده مقاومت خوبی در مقابل این پدیده دارد در حالی که فلزی از همان نوع که سخت کاری نشده راحت تر این پدیده درش اتفاق می افتد. گرایش مواد به گالینگ همچنین به آرایش اتمی آن ها نیز وابسته است، چون فلزاتی با ساختار FCC نسبت به BCC راحت تر اجازهٔ گال شدن را می دهند. چون ساختار FCC گرایش بیشتری به تولید نابجاییها در شبکهٔ کریستالی خود دارد.
عکس گالینگ (متالورژی)عکس گالینگ (متالورژی)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس