گالریوس

لغت نامه دهخدا

گالریوس. [ ل ِ ] ( اِخ ) یکی از امپراطوران روم درداچیا یعنی رومانیا تولد یافته و در ابتدای حال ، مرد چوپانی بود بعداً به سربازی پرداخت. در سایه ابراز جسارت و شجاعت به درجه فرماندهی لشکر نایل گشت ، وامپراتور دیوکلسین وی را به پسرخواندگی و دامادی خویش پذیرفت. ( 292 م. ) وی را پس از کنستانس کلر به جانشینی منصوب کرده اند و بسنه 296 م. به لشکرکشی بر علیه نرسی شاه ایران مأمورگردید ولی ابتدا مغلوب و در وهله ثانی غالب شد و شاه را به مصالحه مجبور ساخت و بسال 305 م. به همدستی کنستاس به تهدید دیوکلسین و ماکسیمیان پرداخت و دولت را به چنگ انداخت و متعاقباً رفیقش کنستاس به جهان دیگر شتافت ، کریوس قسطنطین پسر این یکی را به ظاهر شریک قرار داد و این شریک از یک نام خشک و خالی قیصری بیش نبود پس وی به نام اوگوست امپراطوری خود را اعلان نمود، در خلال این احوال ماکسانس نامی در ایتالیا اعلان سلطنت کرد، گالریوس به طرف او لشکرکشی نمود ولی کاری پیش نبرد و مغلوب گشت به قصبه ساردیکا از داچیا پناه برد و بسال 311 م. از یک زخم درگذشت وی بغض و عداوت شدیدی نسبت به نصارا داشت ، سابقاً دیوکلسین را به تعقیب آنان تحریض مینمود و در زمان خویش هم به پیروان این کیش فشار وارد میساخت. ( قاموس الاعلام ).

فرهنگ فارسی

امپراطور روم ( و. داچیا ( داسی ) - جل. ۳٠۶ - ف . ۳۱۱ م . ) . وی در آغاز چوپانی و سپس مشغول سربازی و بر اثر ابراز شجاعت بفرماندهی لشکر نایل گشت . امپراتور دیوکلسین او را به پسر خواندگی و دامادی خویش پذیرفت ( ۲۹۲ م. ) در سال ۲۹۶ مامور جنگ با نرسی پادشاه ایران شد و در آغاز مغلوب گردید ولی در مرحله دوم غالب آمد و شاه را بمصالحه مجبور ساخت . در سال ۳٠۵ بهمدستی کنستانس بتهدید دیو کلسن و ماکسیمیان پرداخت و دولت را بچنگ آورد و درین اثنا کنستانس هم درگذشت و پسر او قسطنطین بظاهر شریک او گردید ولی این شرکت از نامی خشک و خالی تجاوز نمیکرد . پس گالریوس بنام اغسطس ( اگوستوس ) امپراتوری خود را اعلان کرد . درین اثنا ماکسانس نامی در ایتالیا اعلام سلطنت کرد گالریوس بسوی او لشکر کشید و کاری از پیش نبرد و مغلوب گشت و بقصبه ساردیکا ( داچیا ) پناه برد و بر اثر زخمی در گذشت . وی نسبت به مسیحیان عداوتی شدید داشت .

پیشنهاد کاربران

گالریوس با نام کامل گایوس گالریوس والریوس ماکسیمیانوس ( به لاتین: Gaius Galerius Valerius Maximianus ) ( زادهٔ حدود ۲۵۰ – مه ۳۱۱ ) امپراتور روم از ۳۰۵ تا هنگام مرگش در ۳۱۱ بود.
در تاریخ ۲۹۷ میلادی گالریوس نرسه را شکست می دهد. بنا بر پیمان نامه نصیبین نرسه از ارمنستان و بین النهرین عقب نشینی می کند.
...
[مشاهده متن کامل]

لاکتینیوس او را دشمن روم خوانده و ریشه این دشمنی را تلافی نابودی داس ها که نژاد مادر او بود، می داند. همچنین در کتاب پرآوازه خود دِ مورتیبوس پرسکوتوروم فصل ۲۷، آرزوی او را پیش از امپراتوری این می داند که آن را امپراتوری داسی بخوانند و نه امپراتوری روم.
گالریوس در حدود سال ۲۵۰ پس از میلاد در یک خانوادهٔ کشاورز ایلیری در نزدیکی سردیکا زاده شد. او در ابتدا به چوپانی مشغول بود و سپس وارد ارتش شد و زیر پرچم اورلیان و پروبوس خدمت کرد. در ۲۹۳ دیوکلتیان که امپراتوری بخش خاوری روم را برعهده داشت دست به تشکیل حکومتی چهار نفره متشکل از دو امپراتور و دو سزار زد و در یکم مارس ۲۹۳، گالریوس و کنستانتیوس کلوروس را که در آن زمان فرماندهان سپاه بودند به عنوان سزار انتخاب کرد. ماکسیمیان دیگر امپراتور حکومت چهارنفره بود که بر مناطق غربی روم فرمانروایی می کرد و کنستانتیوس کلوروس سزار او شد.
گالریوس به عنوان سزار نواحی خاوری زیر فرمان دیوکلتیان قرار گرفت و حکمرانی پانونیا، موئسیا و تراکیه در منطقهٔ قدرتمند بالکان و آسیانا در آسیای صغیر ( ترکیهٔ امروزی ) به او واگذار شد. بدین ترتیب مهم ترین مسئولیت او در این زمان نگاهبانی از منطقهٔ مرزی دانوب در برابر حملات گوت ها بود و او به دفع این حملات که در طی ۲۹۴ و ۲۹۵ بر فشارشان افزوده شده بود پرداخت. گالریوس سپس در طول ۲۹۶ و ۲۹۷ با سرمتیها و مارکومانیها مقابله نمود.
دیوکلتیان در ۲۹۵ یا ۲۹۶ گالریوس را برای مقابله با نرسه، پادشاه ساسانی به شرق فرستاد. گالریوس از فرات گذشت اما به سختی از سپاه ایران در نزدیکی تیسفون شکست خورد و مجبور به عقب نشینی شد اما او در ۲۹۷ یا ۲۹۸ با گردآوری سپاهی قدرتمند بار دیگر به ایران لشکر کشید. او از ارمنستان گذشت و موفق شد تا قوای ایران را درهم شکسته و خزاین سلطنتی و حتی حرمسرای نرسه را نیز تصاحب کند. او سپس وارد میان رودان شد و تیسفون، پایتخت ساسانیان را فتح نمود. ایرانیان به دنبال این شکست مجبور به امضای عهدنامهٔ صلحی در ۲۹۸ با رومیان شدند که تماماً تأمین کنندهٔ منافع روم بود. به دنبال این عهدنامه استان میان رودان و مناطقی در حاشیهٔ رود دجله به امپراتوری روم واگذار شد.

گالریوس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/گالریوس

بپرس