گات

/gAt/

لغت نامه دهخدا

گات. ( اِ ) در زبان پهلوی از اوستائی «گاثا» به معنی سرود و مخصوصاً سرود دینی. رجوع به گاتها شود.

گات. غات. رجوع به غات شود.

فرهنگ فارسی

سرودهای آسمانی زردشت را گاتها گویند و آن نخستین منظومه ایرانیست که از روزگار کهن بجای مانده . کهنترین و مقدسترین قسمت اوستا گاتها میباشد که در میان یسنا جای داده شده است . در خود اوستا گاثا و در پهلوی گاس آمده و جمع آن گاسان میباشد و گاسانیک ترکیب صفتی آنست یعنی مربوط به گاتها. در پهلوی نیز بنحو اخص هر فرد از اشعار گاتها را ( گاس ) گویند . در سنسکریت هم این کلمه گاثا میباشد . در کتب دینی بسیار کهن برهمنی و بودایی گاثا عبارتست از قطعات منظومی که در میان نثر باشد . گاتهای اوستا نیز اصلا چنین بوده است و بمناسبت موزون بودن است که بخش مزبور گاتها ( یعنی سرود و نظم و شعر ) نامیده شده است. از زمان بسیار قدیم ایرانیان گاتها را از سخنان فرخنده خود و خشور زرتشت سپنتمان میدانستند لذا احترامی خاص برای آن قایل بودند ولی تحقیقات دانشمندان مانند میه ثابت کرده است که همه سرودهای گاتها از زرتشت نیست و از آن میان برخی پرداخته نخستین پیروان او میباشد . در اوستا عهد ساسانیان گاتها در سر نخستین نسک گاسانیک که موسوم بود به ستون یشت جای داشت . در یسنای ۵۷ بند ۸ آمده : [ ما میستاییم فرخنده سروش را کسی که نخستین بار پنج گاتهای زرتشت سپنتمان مقدس را بسرود . ] کلیه گاتها ۱۷ هائیتی ( فصل ) و شامل ۲۳۸ قطعه و ۸۹۶ بیت و ۵۵۶٠ کلمه میباشد . این اشعار قدیمترین آثاریست که از روزگار پیشین برای ما تا امروز باقی مانده است . گاتهای اوستا شامل پنج قسمت است بمنزله پنج کتاب اسفار تورات است که یهودیان آنها را از خود موسی دانند و احترام خاصی برای آنها قایلند . نخستین گاتها اهنود دوم اشتود سوم سپنتمد چهارم و هوخشتر و پنجم وهیشتواشت نام دارد . آیین حقیقی و اصلی زرتشت را باید از گاتها جست چه بعدها بمرور تصرفاتی در آن کردند و بخصوص آیین زردشتی دوره ساسانی از مبدا خود بسیار دور گردید .
سرود دینی

فرهنگ معین

[ په . ] (اِ. ) = گاته . گات ها: سروده های زردشت ، قدیمی ترین بخش اوستا.

فرهنگ عمید

نخستین منظومۀ ایرانی که از روزگار کهن باقی مانده و قسمت عمدۀ آن سخنان زردشت است که شامل ۱۷ فصل و ۲۳۸ قطعه یا ۸۹۶ بیت است، کهن ترین و مقدس ترین قسمت اوستا، سرودهای زردشت، گاثان، گاتها.

دانشنامه آزاد فارسی

گات (goth)
نام اعضای وابسته به جنبش جوانان که از مشخصات آنان لباس های سیاه و نمایشی، و آرایشِ صورت با رنگ های سیاه و سفید است. موسیقیِ گات بسیار متظاهرانه و پرتکلف، با ریف های سینتی سایزریِ چرخان و اشعار پراضطراب است. گات از اواخر دهۀ ۱۹۷۰ در شمال انگلستان پدید آمد. ازجمله گروه های گات عبارت اند از سیسترز آو مِرسی، سوزی اَند بَنشیز، و کیور.

گات (اقتصاد). رجوع شود به:موافقت نامه عمومی تعرفه و تجارت

پیشنهاد کاربران

دعا، سرود ( اوستا )
گاتهای
دروندان
در زبان مازندرانی تا بدین روز به گفته گات میگویند
بیت - هر بیت از یک سروده ( شعر ) - گات در زبان پهلوی برابر بیت بکار میرفته ایما ( اشاره ) به گاتهای زرتشت -
گاث , گات و گاه از یک ریشه هستند

بپرس