کوه اساطیری مرو

دانشنامه عمومی

کوه مرو ( سومرو ) ( انگلیسی: Mount Meru ) نام کوه طلایی اساطیری هندو، نشانهٔ مرکز جهان است. در اساطیر مختلف چنین مفهومی وجود دارد. [ ۱]
«هیمالیا» رشته کوهی که در اساطیر هند از جایگاه ویژه ای برخوردار است. بزرگ ترین کوه اسطوره ای از رشته کوه های هیمالیا «مرو» نام دارد که بر قلهٔ آن محور سه جهان و جایگاه خدایان بزرگی چون ایندرا و برهما قرار دارد. اکثر پوراناها ( مجموعه ای از مهم ترین متون مقدس در آیین هندو، آیین جین و بوداگرایی ) توصیف های گوناگونی از دنیاهای متنوع خدایان، اجداد و انسان به دست داده اند. کوه مقدس مرو که مرکز این طرح پیچیده به شمار می آید، در میانهٔ آسمان سر برکشیده است و افزون برشماری از خدایان، الهه ها، حکیمان و نیمه خدایان در قلهٔ آن زندگی می کنند.
در بهگود گیتا مقرّ خدایان برفراز هیمالیا است. در حماسهٔ مهابارات ( مهاباراتا ) هیمالیا جایی برای عزلت و کوه مرو شهر خدایان معرفی شده است که ۳۳ کرور خدا بر کوه مرو یا پیرامون آن سکونت داشته اند. زیر کوه مرو هفت جزیرهٔ قاره ای متحدالمرکز شکل می گیرد که جهان را تشکیل می دهد.
در حماسهٔ مهابارات هیمالیا جایی برای عزلت و کوه مرو شهر خدایان معرفی شده است که ۳۳ کرور خدا بر کوه مرو یا پیرامون آن سکونت داشته اند. غلوی که در شبه قاره در تجمع آن همه خدا در کوه به عمل آمد، ناشی از باور بومیانی بود که زمانی به شبه قاره مهاجرت کردند.
در مهابهارات پسر ایندرا «ارجونا» جنگجوی بزرگ ساکن کوه مرو است که ورود قهرمانان دو لشکر و کسانی را که وظایف جنگی شان را به خوبی انجام داده اند، به بهشت خوشامد می گوید. در بسیاری از روایات اساطیری، بهشت ایندرا جایگاه موقتی یا جاودان جنگجویان است.
در اوپانیشادها خدای «ایندرا» به کوه کیهانی می رود تا قصری برای خود بنا کند. کوه کیهانی، کوه مرکزی جهان است.
مرکز ارتباط نزدیکی با امر قدسی و قداست دارد. بر قلهٔ بزرگ ترین کوه اسطوره ای «کوه مرو» که در مرکز جهان قرار دارد، محور سه جهان است.
در کیهان شناسی بودایی پیرامون قلهٔ کوه مرو بهشت و آسمان چهار شهریار بزرگ قرار دارند. بر فراز این آسمان، «بهشت سکره» ( ایندرا ) و ۳۳ خدای آن قرار دارد. بر بلندای این آسمانها درقلهٔ کوه مرو، ۲۴ آسمان دیگر یکی بر فراز دیگری، همه به نور خود روشن قرار دارند. شش آسمان از آنها جایگاه لذت برندگان از احساس و شعور و ۲۰ آسمان دیگر «چینه لوکه ها» ( قلمرو نگرش مجرد ) و «آروپه لوکه ها» ( جهان های بی شکل ) جایگاه انسان هایی چون بوداییان و ارهت ها است. دره های این کوه مأوای اهریمنان دامنه های کوه مرو همچنین جایگاه ارواحی چون «گندهروه» و «آپساره» است.
عکس کوه اساطیری مروعکس کوه اساطیری مرو
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس