کنیسه

/kanise/

مترادف کنیسه: پرستشگاه، عبادتخانه، عبادتگاه، کنشت، کنیس، معبد

لغت نامه دهخدا

کنیسه. [ ک َ/ ک ِ س َ / س ِ ] ( معرب ، اِ ) معبد گبران. ( برهان ). معبد گبران و ترسایان. ( غیاث ). کلیسای ترسایان یا جهودان. ( منتهی الارب ) ( از آنندراج ). کنشت جهودان. ج ، کنایس. ( مهذب الاسماء ). کنشت. ( دهار ). کلیسا. کلیسه. کلیسیا. معبد نصاری. معرب کنشت. نمازگاه. نمازخانه. ج ، کنائس. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). کنیسه در عربی معبد یهود و نصاری و کفاررا گفته اند. و امروزه در عربی معبد یهود را «کنیس » و معبد نصاری را «کنیسة» و معبد مسلمانان را «جامع» و «مسجد» و معبد بت پرستان را «هیکل » گویند. هدایت گوید: «کنیسه » معبد یهود و نصاری است پس آنچه صاحب برهان معبد گبران گفته خطای فاحش است. ( حاشیه برهان قاطع چ معین ) : و در شهر«رها» یکی کنیسه است که اندر همه جهان کنیسه ای از آن بزرگتر و آبادان تر و عجب تر نیست و اندر وی رهبانانند. ( حدود العالم ).
کنیسه ٔمریمستی چرخ گفتی پر ز گوهرها
نجوم ایدون چو رهبانان ثریا چون چلیپایی.
ناصرخسرو.
گر کعبه را محرم نیم مرد کنیسه هم نیم
ور بابت زمزم نیم مرد خمستان نیستم.
خاقانی.
خطاب حاکم عادل مثال باران است
چه بر حدیقه سلطان چه بر کنیسه عام.
سعدی.
رجوع به کلیسا و کلیسیا شود. || زن خوب منظر. ( از منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). زن خوب روی. ( ناظم الاطباء ). || دو چوب که بر پالان نصب کنند و به روی آنها پارچه کشند تا بر سوار سایه اندازد و آن را بپوشاند. شبه هودجی که بر محمل بندند. ج ، کنائس. ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ).

فرهنگ فارسی

کلیسا، معبدنصاری، معبدیهود، عبادتگاه ترسایان، کنشت

فرهنگ معین

(کَ سَ یا سِ ) [ معر. کنیسة ] (اِ. ) پرستشگاه یهودان .

فرهنگ عمید

معبد یهود، کنشت.

دانشنامه عمومی

کنیسه یا کنشت ( به عبری: בית כנסת ) یک ساختمان مذهبی برای نیایش یهودیان یا محل اجتماعات دینی یهودیان است. [ ۱] [ ۲]
طبق هلاخا عبادت مشترک یهودیان می تواند در هر مکانی که ده یهودی ( مینیان ) گرد هم آیند انجام شود. عبادت را می توان به تنهایی یا با جمع شدن کمتر از ده نفر انجام داد. با این حال برخی از دعاها، دعاهای مشترک هستند و بنابراین ممکن است فقط توسط یک مینیان خوانده شوند.
اولین کنیسه ها در واقع پس از خروج یهودیان توسط موسی از مصر و پذیرش دین یهودیت تشکیل شدند. پس از خروج از مصر به مدت چهل سال در بیابان سینا بودند و در این مدت کنیسه ها در واقع چادرهای بزرگی بودند که در آنها علاوه بر مسائل عبادی آموزش مسائل شرعی و دینی داده می شد. [ ۳] پس از ورود به سرزمین بیت المقدس سلیمان کنیسه بزرگی در شهر بیت المقدس ساخته شد که دارای دیوارهای سنگی بود. این معبد که بیت هَمیقداش یا خانه مقدس نامیده می شد مهمترین مکان مذهبی و بزرگترین کنیسه یهودیان بود که در حدود سه هزار سال پیش توسط سلیمان ساخته شد و چهار صد سال برپا بود. پس از چهار صد سال این کنیسه در زمان حمله بابلی ها به فرماندهی بخت النصر تخریب گردید. [ ۳]
طبق سنت یهودیان مردان مجمع بزرگ ( حدود پنج قرن قبل از میلاد ) زبان دعاهای یهودیان را رسمی کردند. قبل از آن مردم به شیوه خود دعا می کردند و هیچ دعای واحدی که خوانده شود وجود نداشت. [ ۴]
در ایران تقریباً ۱۰۰ کنیسه وجود دارد. بیشترین کنیسه ها در تهران، شیراز و اصفهان وجود دارد. [ ۵]
• معبد امانوئل شهر نیویورک آمریکا با مساحت سه هزار و ۵۲۳ متر مربع بزرگترین کنیسه جهان محسوب می شود. [ ۶]
کنیسه یوسف آباد وسعت ۱٬۰۷۶ مترمربع بزرگترین کنیسه ایران است.
• کنیسه بوداپست مجارستان، بزرگترین کنیسه در اروپا از نظر مساحت و تعداد صندلی است. دارای ۳۰۰۰ نفر، مساحت ۱۲۰۰ متر مربع ( ۱۳۰۰۰ فوت مربع ) و ارتفاع ۲۶ متر ( ۸۵ فوت ) ( جدا از برجها، که ۴۳ متر یا ۱۴۱ فوت هستند ) [ ۷]
عکس کنیسهعکس کنیسهعکس کنیسهعکس کنیسهعکس کنیسهعکس کنیسه

کنیسه (صور). کنیسه ( به عربی: کنیسة ) یک منطقهٔ مسکونی در لبنان است که در شهرستان صور واقع شده است. [ ۱] کنیسه ۱۹۰ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.
عکس کنیسه (صور)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

کَنیسه (synagogue)
کنیسه قدیمی پراک
(یا: کِنِشت) عبادتگاه یهودیان. به عنوان یک نهاد، قدمت آن به زمان تخریب هیکل/ معبد بیت المقدس (اورشلیم) در ۷۰پ م برمی گردد، هرچند از روزگار تبعید بابلی جانشین هیکل بوده است. در دوران باستان، مکان تجمع یهود بود که در آن تورات نیز می خواندند، ولی امروزه بیشتر محل خواندن ادعیه و عبادت است. علاوه بر تابوت عهد (صندوق زینتیِ مقدس حاوی طومارهای تورات)، کنیسه سکویی بلند (بیما)، که محل استقرار پیش نماز را مشخص می کند، و نیمکت ها یا صندلی هایی هم برای کاهنان بزرگ دارد. دیگر نمازگزاران رو به این سکو می ایستند یا می نشینند. بر روی دو لوح در بالای تابوت، ده فرمان/ احکام عشره منقوش است. در کنیسه های یهودیان ارتُدوکس، زن ها از مردها جدا می نشینند. کنیسه برای یهودیان هم مرکزی دینی، و هم محلی اجتماعی برای تبادل افکار بوده است.

مترادف ها

synagogue (اسم)
کنیسه، پرستشگاه یهود

فارسی به عربی

معبد یهودی

پیشنهاد کاربران

جمع این واژه : کنایس
سیناگوگاه یعنی محلی که گفت و شنود داریم یا شاید محلی که گفتگوهای سینا دران صحبت می شود
کنیسا از عبارت عبری بِت کنِسِت به معنی خانه ای برای گردهم آمدن یا مجمع، گرفته شده است.
منابع• https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/beit-knesset
در بعضی زبان های اروپایی عبادت گاه قوم یهود را بصورت زیر می نویسند : Synagoge
واژه شناسان ریشه این کلمه را در زبان یونانی یافته اند که به معنای محل تجمع ، کنگره ، محل برگزاری مراسم مذهبی ، محل آموزش و سرانجام عبادت گاه می باشد. با اندکی دقت و توجه به این واژه در می یابیم که این واژه از سه کلمه به زبان فارسی ساخته شده است به ترتیب زیر:
...
[مشاهده متن کامل]

Syna ; go ; ge
سینا به معنای شنود ، گو حالت امری از مصدر گفتن و گه مختصر گاه یا مکان می باشد. لذا محل یا مکان گفت و شنود و منظور گفت و شنود با خداوند یعنی عبادتگاه .
این عنوان را قوم یهود پس از رهایی از اسارت آشوریان به دست کوروش هخامنشی با بازسازی تمپل یا عبادتگاه خود در اورشلیم به پاس خدمات کوروش با زبان فارسی، انتخاب نموده اند و لذا این واژه ریشه در زبان یونانی ندارد.

واژه "کنشت" از دو بخش کان ( خانه" و پسوند - ایشت ( بهتر ) ساخته شده؛ همانگونه که در واژه بهشت نیز پسوند - ایشت پشت سر "وه" آمده و به معنی "جای بهتر" است.

بپرس