کَنگَر فرنگی یا اَنگَنار ( نام علمی: Cynara scolymus ) که در منابع طب سنتی ایرانی ارده شاهی نامیده می شود، نوعی گیاه یکساله و بومی جنوب اروپا و کنارهٔ مدیترانه است. غنچهٔ این گیاه خوراکی است و بیشتر به صورت آب پز پخته می شود. همچنین، در ایتالیا، این گیاه سبزیِ اصلی پیتزای چهارفصل در فصل بهار است. در زبان فرانسوی به آن آرتیشو و در انگلیسی به آن آرتیچوک می گویند. [ ۱] کنگر فرنگی یا انگنار گیاهی است علفی که در ایران نیز پرورش داده می شود و در طب جدید عصارهٔ آن به صورت آمپول یا قطره به نام کوفیتول تجویز می شود.
ترکیب شیمیایی: اینولین، سینا روپکتین، سینارین، قندها، آنزیم ها، کافئیک اسید، اوژنول…
نور مورد نیاز: این گیاه باید در برابر نور زیاد خورشید قرار بگیرد.
آب مورد نیاز: این گیاه باید هفته ای سه بار آبیاری شود.
البته آبیاری زیاد این گیاه باعث پوسیدگیِ ریشهٔ آن می شود.
خاک مورد نیاز: خاک این گیاه باید ترکیبی از خاک رس و شن حاصلخیز با زهکشی و مواد کافی باشد.
دمای مورد نیاز: این گیاه باید در روز در دمای ۲۰ تا ۲۴ درجهٔ سانتیگراد و در شب باید در دمای ۱۳ درجهٔ سانتیگراد نگهداری شود.
• افزایش ترشح صفرا از کبد؛
• تقویت اَعمال کبد؛
• جلوگیری از تجمع چربی در سلول های کبدی؛
• تحریک کلیه در دفع اوره و کلسترول؛
• پایین آوردن کلسترول و تری گلیسیریدِ خون؛
• درمان یرقان، قولنج کبدی، سنگ کیسهٔ صفرا، و آب آوردن شکم؛
• درمان سنگ کلیه، قولنج کلیه، درمان ازدیاد اورهٔ خون؛
• درمان بیماری های پوستیِ خارش دار؛
• تب بُر؛
• مؤثر در درمان رماتیسم و یبوست.
ارزش غذایی ۱۲۰ گرم کنگر فرنگی: ۶۴ کالری، ۱۴٫۳ گرم کربوهیدرات، پروتئین ۳٫۵ گرم، ۰٫۴ گرم چربی، ۱۰٫۳ گرم فیبر، ۱۰٫۷ میکروگرم ویتامین B12 ( 27 درصد DV ) ، ۱۷٫۸ میکروگرم ویتامین K ( 22 درصد DV ) ، ۸٫۹ میلی گرم ویتامین C ( 15 درصد DV ) ، ۵۰٫۴ میلی گرم منیزیم ( ۱۳ درصد DV ) ، ۰٫۳ میلی گرم منگنز ( ۱۳ درصد DV ) ، ۳۴۳ میلی گرم پتاسیم ( ۱۰ درصد DV ) , [ ۲]
۱– برگه های انگنار را پس از پختن به مصرف می رسانند. ۲– می توان ۳۰ تا ۱۰۰ گرم شیرهٔ تازهٔ برگ انگنار را گرفت، با مقداری شربت مطبوع مخلوط کرد و صبح و ظهر و شب هر بار پیش از هر غذا، یک سومِ آن را تناول کرد. ۳– می توان ۱۰ گرم برگ انگنار را در ۴ لیوان آب جوش دم کرد و صبح و ظهر و شب پیش از هر غذا دو استکان با کمی شکر تناول نمود.
ترکیب شیمیایی: اینولین، سینا روپکتین، سینارین، قندها، آنزیم ها، کافئیک اسید، اوژنول…
نور مورد نیاز: این گیاه باید در برابر نور زیاد خورشید قرار بگیرد.
آب مورد نیاز: این گیاه باید هفته ای سه بار آبیاری شود.
البته آبیاری زیاد این گیاه باعث پوسیدگیِ ریشهٔ آن می شود.
خاک مورد نیاز: خاک این گیاه باید ترکیبی از خاک رس و شن حاصلخیز با زهکشی و مواد کافی باشد.
دمای مورد نیاز: این گیاه باید در روز در دمای ۲۰ تا ۲۴ درجهٔ سانتیگراد و در شب باید در دمای ۱۳ درجهٔ سانتیگراد نگهداری شود.
• افزایش ترشح صفرا از کبد؛
• تقویت اَعمال کبد؛
• جلوگیری از تجمع چربی در سلول های کبدی؛
• تحریک کلیه در دفع اوره و کلسترول؛
• پایین آوردن کلسترول و تری گلیسیریدِ خون؛
• درمان یرقان، قولنج کبدی، سنگ کیسهٔ صفرا، و آب آوردن شکم؛
• درمان سنگ کلیه، قولنج کلیه، درمان ازدیاد اورهٔ خون؛
• درمان بیماری های پوستیِ خارش دار؛
• تب بُر؛
• مؤثر در درمان رماتیسم و یبوست.
ارزش غذایی ۱۲۰ گرم کنگر فرنگی: ۶۴ کالری، ۱۴٫۳ گرم کربوهیدرات، پروتئین ۳٫۵ گرم، ۰٫۴ گرم چربی، ۱۰٫۳ گرم فیبر، ۱۰٫۷ میکروگرم ویتامین B12 ( 27 درصد DV ) ، ۱۷٫۸ میکروگرم ویتامین K ( 22 درصد DV ) ، ۸٫۹ میلی گرم ویتامین C ( 15 درصد DV ) ، ۵۰٫۴ میلی گرم منیزیم ( ۱۳ درصد DV ) ، ۰٫۳ میلی گرم منگنز ( ۱۳ درصد DV ) ، ۳۴۳ میلی گرم پتاسیم ( ۱۰ درصد DV ) , [ ۲]
۱– برگه های انگنار را پس از پختن به مصرف می رسانند. ۲– می توان ۳۰ تا ۱۰۰ گرم شیرهٔ تازهٔ برگ انگنار را گرفت، با مقداری شربت مطبوع مخلوط کرد و صبح و ظهر و شب هر بار پیش از هر غذا، یک سومِ آن را تناول کرد. ۳– می توان ۱۰ گرم برگ انگنار را در ۴ لیوان آب جوش دم کرد و صبح و ظهر و شب پیش از هر غذا دو استکان با کمی شکر تناول نمود.
wiki: کنگر فرنگی
کنگر فرنگی (سرده). کنگر فرنگی، آرتیشو ( نام علمی: Cynara ) نام یک سرده از تیره کاسنیان است.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفwiki: کنگر فرنگی (سرده)