کنوز الصحه و یواقیت المنحه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «کنوز الصحة و یواقیت المنحة» مشتمل بر مباحث بهداشتی و درمان های اولیه است که اصل آن به زبان فرانسه توسط کلوت بک نگارش یافته و توسط محمد افندی شافعی به عربی ترجمه شده است. متن ترجمه عربی این کتاب نیز توسط محمد بن سلیمان تونسی (مؤلف الطب البشری) بازخوانی، تصحیح و ویرایش شده است.
کتاب مشتمل بر یک مقدمه و شش بخش یا مطلب است. مقدمه دربرگیرنده مطالبی پیرامون ارزش طب و بیمارستان های مصر و مباحثی درباره تشریح و شناخت اعضاء و فوائد آنها است. هر یک از بخش های کتاب نیز خود دارای بخش های کوچکتری تحت عنوان عقد است و البته گاه بعضی از این بخش های کوچک به اجزاء کوچکتری تحت عنوان فریده تقسیم می شود.
کتاب در عین قدمت آن، هنوز خواندنی است و برای پژوهشگران تاریخ پزشکی و سیر و تکامل بهداشت قابل تأمل است، چرا که مؤلف خود پزشکی صاحب تجربه است و آنچه در این اثر به رشته تحریر درآورده حاصل تجربیات و اندوخته های او در طول مدتی است که وی در مصر به سر می برده است.
البته یک نکته را باید متذکر شویم و آن این است که کتاب کنوز الصحة را نبایست به تمام معنا از جمله کتاب های طب جالینوسی و سینایی دانست بلکه این اثر در عین بهره مندی و تأثیرپذیری از مباحث طب سنتی و نگرش به بیماری ها و درمان آنها از همان منظر، از سلسله نگاشته ها به سبک و سیاق طب جدید است و از این رو شاید بتوان آن را از جمله نگاشته های میانه دو مکتب طبی دانست.
در این کتاب ابتدا به ترکیب بدن انسان و سپس به خواص مختلف، قوانین و شیوه های حفظ سلامت، بهداشت مو، بهداشت مسکن، بهداشت لباس، بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی، ورزش، خواب و مراقبت از کودکان و زنان باردار و شیرده، بیماری های متعاقب زایمان، بیماری های کودکان، بیماری های دستگاه های مختلف بدن، مسومیت ها، اشکال مختلف داروئی و انواع آنها و داروهای ویژه اقسام بیماری ها پرداخته شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس