کنوز الذهب فی تاریخ حلب

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «کنوز الذهب فی تاریخ حلب» اثر احمد بن ابراهیم سبط عجمی (884ق1479/م)، از فقهای بزرگ شافعی شهر حلب، به زبان عربی درباره وضعیت جغرافیایی و اقتصادی شهر حلب و حوادث تاریخی و سیاسی آن نگارش شده است.
کتاب با مقدمه محققان اثر، شوقی شعث و فالح البکّور آغاز شده است. مطالب کتاب در دو جزء تدوین شده است که جزء اول مشتمل بر سیزده فصل و جزء دوم به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است. از آنجا که کتاب به صورت ناقص به دست ما رسیده است جزء اول کتاب از فصل پنجم آغاز شده است.
مؤلف کتاب را به عنوان ذیل اثر تاریخی استاد خود ابن خطیب ناصریه، «الدر المنتخب فی تاریخ حلب» به رشته تحریر در آورده است. همچنین می توان آن را به عنوان ذیل کتاب «بغیة الطلب فی تاریخ حلب» ابن عدیم نیز به شمار آورد.
در مقدمه کتاب، کتاب شناسی مختصری از کتاب های با موضوع تاریخ حلب نوشته شده که از آن جمله است: «تاریخ حمدان الاثاربی» ابوالفوارس حمدان بن عبدالرحیم الاثاربی، «تاریخ العظیمی» ابوعبداللّه محمد بن علی التنوخی، «بغیة الطلب فی تاریخ حلب» عمر بن ابی حرادة معروف به ابن العدیم، «الزبد و الضرب فی تاریخ حلب» رضی الدین محمد بن الحنبلی، «حضرة الندیم من تاریخ ابن العدیم» حسن بن عمر بن حبیب معروف به ابن حبیب الحلبی، «الیواقیت و الضرب فی تاریخ حلب» منسوب به اسماعیل ابی الفداء.
در جلد اول، درباره شرح حال کسانی که در حلب مدفون گشته، عجایبی که در آن ظاهر شده، مدارس این شهر، مکاتب ایتام، دروازه ها و دیوارها، نهرها، قنات ها، کنیسه های و مانند آن سخن رفته است. نویسنده به بیان وقایع و حوادثی پرداخته که خود شاهد آنها بوده و چه بسا به جهت موقعیت خود، در آنها دستی داشته است.

[ویکی فقه] کنوز الذهب فی تاریخ حلب (کتاب). «کنوز الذهب فی تاریخ حلب» اثر احمد بن ابراهیم سبط عجمی (۸۸۴ ق/ ۱۴۷۹ م)، از فقهای بزرگ شافعی شهر حلب، به زبان عربی درباره وضعیت جغرافیایی و اقتصادی شهر حلب و حوادث تاریخی و سیاسی آن نگارش شده است.
کتاب با مقدمه محققان اثر، شوقی شعث و فالح البکور آغاز شده است. مطالب کتاب در دو جزء تدوین شده است که جزء اول مشتمل بر سیزده فصل و جزء دوم به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است. از آنجا که کتاب به صورت ناقص به دست ما رسیده است جزء اول کتاب از فصل پنجم آغاز شده است. مؤلف کتاب را به عنوان ذیل اثر تاریخی استاد خود ابن خطیب ناصریه، «الدر المنتخب فی تاریخ حلب» به رشته تحریر در آورده است. همچنین می توان آن را به عنوان ذیل کتاب «بغیة الطلب فی تاریخ حلب» ابن عدیم نیز به شمار آورد.
گزارش محتوا
نسخه حاضر بر اساس نسخه دار الکتب المصریه و نیز با استفاده از نسخه واتیکان، برای نخستین بار در سال ۱۴۱۷ ق/ ۱۹۹۶ م در حلب منتشر شده است. فهرست موضوعات و اعلام مذکور در متن، در پایان جلد دوم آمده است. منابع و توضیح برخی کلمات متن در پاورقی کتاب آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس