کنشگری

دانشنامه عمومی

کنشگری یا اکتیویسم ( به انگلیسی: activism ) به فعالیت های متشکل و مختلف در عرصه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، محیط زیستی گفته می شود که با هدف ایجاد تعادل یا جلوگیری از تغییر در این زمینه ها با میل بهبود در جامعه شکل می گیرد. فعالیت های مرتبط با کنشگری گسترهٔ وسیعی دارند و از نوشتن نامه های سرگشاده به روزنامه ها و سیاست مداران تا برگزاری کارزارهای سیاسی، بایکوت اقتصادی، راهپیمایی خیابانی، اعتصاب، تحصن و اعتصاب غذا را شامل می شود. کنشگری می تواند فردی یا گروهی سازمان یافته یا غیر سازمان یافته باشد.
برخی از کنشگران تلاش می کنند تا به جای اعمال فشار بر دولت ها برای تغییر و بازنگری در قوانین، مردم را به تغییر رفتارشان ترغیب کنند.
اکتیویسم می تواند در صورت های مختلف هنر؛ آرتیویسم ( artivism ) یا هنرکنشگری ( یک تکواژ چندوجهی ) نیز بیان شود. رفتار اعتراض گونهٔ روزانه مانند نخریدن لباس از یک شرکت به خصوص به خاطر بهره کشی از کارگران، شکل دیگری از کنشگری است. به باور یک دیدگاه؛ در نظر داشتن امتیازها و نیز ستم ها نسبت به کارکنان و توجه به مرتبهٔ کمپانی ها از این نظر در خرید روزانه، یک کنشگری است. [ ۱] تلاش هایی آغاز گردیده که چگونگی استفادهٔ گروه های فعال کنشگر از رسانه های اجتماعی برای تسهیل مشارکت های مدنی و اقدام جمعی بررسی و پیگیری شود. [ ۲] [ ۳]
واژه نامه برخط ریشه شناسی واژه های انگلیسی «اکتیویسم» ( کنشگری ) و «اکتیویست» ( کنشگر ) را به ترتیب از سال ۱۹۲۰[ ۴] و از سال ۱۹۱۵[ ۵] در ردهٔ واژگان ( در مفهوم سیاسی ) ثبت کرده است.
در تاریخ انگلستان شورش دهقانان در نتیجه برقراری مالیات سرانه درگرفت. [ ۶] این شورش با شورشها و انقلابات دیگر در مجارستان، روسیه و جدیدترین آن در سال ۱۹۳۰ در هنگ کنگ هم دوران بود. تحت رهبری مهاتما گاندی هزاران هندی در اعتراض به مالیات های سرکوبگرانه دولتشان در رژه نمک شرکت کردند. این راهپیمایی به دستگیری و زندانی شدن ۶۰٫۰۰۰ نفر و درنهایت به استقلال کشورشان انجامید. [ ۷]
عکس کنشگریعکس کنشگری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس