کمیته مجازات

فرهنگ فارسی

پس از خاتمه جنگ جهانی اول روسها و انگلیسها در همه شئون ایران دخالت میکردند و عده ای از جراید و رجال را عامل اجرای سیاست خود کرده بودند . این وضع ناهنجار مرحوم منشی زاده را بر آن داشت تا کمیته ای سری تشکیل دهد . وی باتفاق دوست دیرین خود اسدالله خان ابوالفتح زاده در اوایل خود شهریور ماه سال ۱۲۹۵ ه ش . طرح تشکیل کمیته مجازات را ریخت و کمی بعد محمد نظرخان مشکوه الممالک باین دو تن پیوست و [ کمیته مرکزی مجازات ] بدست این سه تن تشکیل شد . کمیته مجازات بزودی پیشرفت کرد و اعضای دیگری پذیرفت و نیز شروع به جمع آوری اسلحه و اقدام به ترور نمود تا در ۲۲ تیر ماه ۱۲۹۶ ه ش . اعضای آن دستگیر و مجازات شدند .

دانشنامه آزاد فارسی

کمیتۀ مجازات
گروه سری و مخفی مرکب از بعضی مشروطه خواهان ایران که در ۱۲۹۵ش، و در دوران نخست وزیری وثوق الدوله، برای حذف خائنان و طرد دشمنان ایران تشکیل شد، روش این گروه، ترور و قتل کسانی بود که از نظر کمیته، خائن به ملک و ملت به شمار می آمدند. ابراهیم منشی زاده، اسدالله ابوالفتح زاده و محمدحسین عمادالکتّاب قزوینی از دیگر اعضای اصلی این کمیته محسوب می شدند. اولین اقدام کمیتۀ مجازات، قتل میرزا اسماعیل خان، رئیس انبار غلۀ وزارت مالیه، بود که به احتکار و ایجاد قحطی مصنوعی و نیز ارتباط با سفارت انگلستان متهم شده بود. کمیته مجازات فاقد مرام و تشکیلات حزبی خاصی بود اما از افکار و اندیشه های سوسیالیستی اجتماعیون عامیون و دموکرات ها متأثر بود و بر اعتقادات اسلامی نیز تأکید داشت. منشی زاده خود از دوستان حیدرخان عمواوغلی بود. نهایتاً نظمیه موفق به دستگیری افراد کمیته شد که برخی اعدام و برخی به زندان محکوم شدند.

پیشنهاد کاربران

کمیته مجازات فیلمی است از علی حاتمی که در اسفند ۱۳۷۷ بر پرده سینما به نمایش درآمد. این فیلم، خلاصه قسمت هایی از سریال هزار دستان است که به صورت فیلم سینمایی درآمده است.
این فیلم برداشتی آزاد از فعالیتهای «کمیته مجازات» در سالهای پایانی دوره قاجار است.
...
[مشاهده متن کامل]

به هنگام پادشاهی احمد شاه قاجار، ابوالفتح میرزای صحاف که به همراه همسر و فرزندش اصلان از تبریز به تهران آمده و عضو انجمن مجازات است، با جذب رضا، تفنگچی معیر الدوله، نقشه ای برای ترور شخصیت هایی را که از دیدگاه انجمن خائن به میهن هستند می کشند. ابوالفتح همسر و فرزندش را راهی ولایت می کند و به دستور او اسماعیل خان، رئیس سازمان غله را که به انگلیس غله صادر کرده است و سبب کمبود غله و نان در کشور شده است، ترور می کند.
پس از چندی، شبی رضا که در می خوارگی زیاده روی کرده، اسرار انجمن را نزد شعبان استخوانی فاش می کند و درگیری شعبان و همراهانش با او سبب می شود دریابد که شعبان نیز از آدمهایی است که انجمن ازشان استفاده می کند. ترور دوم را رضا با حضور در مجلس زنانه، هنگام سخنرانی متین السلطنه، مدیر روزنامه عصر جدید و مخالف سرسخت انجمن مجازات انجام می دهد. نوبت به ترور خان مظفر، عامل اصلی استعمار در ایران مشهور به هزاردستان که می رسد، او با پرداخت وجهی برای کمک به انجمن جان خود را می خرد.
ترور سوم را شعبان با کشتن کفیل شعبه تأمینات در سلمانی انجام می دهد. ابوالفتح به رضا خبر می دهد که او به دلیل فاش کردن اسرار انجمن، خود باید به دست شعبان کشته شود. ابوالفتح به دلیل همسو شدن انجمن با هزاردستان، از آن جدا می شود و رضا نیز با حیله ای شعبان و همراهانش را به ته چاه می فرستد و خود تهران را ترک می کند.

کمیته مجازاتکمیته مجازات
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کمیته_مجازات_(فیلم)

بپرس